skip to Main Content
APK-keuring Spanje aangepast vanwege EOBD-uitlezing
Motor.es

APK-keuring Spanje aangepast vanwege EOBD-uitlezing

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

APK-keuring Spanje aangepast vanwege EOBD-uitlezing

Motor.es

MADRID – Vanaf 10 september (2018) hebben de Spaanse ITV (APK) keuringsstations de beschikking over nieuwe apparatuur om de EOBD uit te lezen bij auto’s die gebouwd zijn vanaf het jaar 2006. Het gaat dan om lichte voertuigen met de Euro 5 en Euro 6 norm en zware voertuigen met de Euro 6 norm. Er zal bij de ITV-stations een aanvullende proef worden uitgevoerd. Dit is geen vervanging voor de test op de reeds bestaande emissietest maar kan wel motief zijn voor het afkeuren van een auto.

De Inspección Técnica de Vehículos (ITV) keuringsstations in Spanje hebben vanaf maandag 10 september (2018) de verplichting om met de EOBD-lezing apparatuur te werken waardoor het Emissie Gerelateerd Diagnostisch Boordsysteem (EOBD) of European on board diagnostics gecontroleerd kan worden. Dit geldt voor zowel diesel- alsook benzinemodellen na het bouwjaar 2006.

Blijkt tijdens het uitlezen van het EOBD dat het systeem voldoet aan alle gestelde eisen dan hoeft er geen uitlaatgastest plaats te vinden. Blijkt tijdens het uitlezen van het EOBD dat dit (gedeeltelijk) niet mogelijk is of niet voldoet aan de gestelde eisen? Dan moet er een uitlaatgastest uitgevoerd worden.

In het geval van een voertuig welke na 2006 gebouwd is en waarvan de EOBD-lezing niet functioneert of negatief is, dan kan de auto afgekeurd worden omdat het voertuig de emissietest van uitlaatgassen niet kan doorstaan.

Het enige dat via de EOBD bij de ITV-keuring kan worden gecontroleerd, is de motorbesturingseenheid die de emissies regelt. De EOBD-test voor emissies is beperkt tot het controleren van de parameters van de elementen van het gasbehandelingssysteem van het voertuig.

In geen geval geeft dit numerieke waarden van emissies, zodat de EOBD-test de analyse van uitlaatgassen niet zal vervangen. Bovendien begint deze test op 10 september en alleen voertuigen die zijn vervaardigd vanaf 2006, die volgens de Spaanse wet dit verbindingssysteem moeten hebben.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
  1. Ben benieuwd of nu wél eindelijk eens al die stinkende rookbakken van de weg zullen verdwijnen. Mij een raadsel hoe het kan dat die nog steeds rondrijden.

    1. Die rookbakken blijven mooi op de weg, de meesten zijn al vele jaren niet meer naar de keuring geweest, ik weet dat vele oude Spanjaarden uit de kleine dorpjes in de binnenlanden met onverzekerde en ongekeurde oude wrakken rondrijden.

    2. Die zijn waarschijnlijk van voor 2006 of vallen onder een andere categorie auto’s. Spanjaarden zijn vindingrijk genoeg om ook op dit vlak de wet te omzeilen.

  2. De ITV in Spanje is een lachertje en een corrupte boel. Bij ons op het complex staat een oude Mercedes van een Spanjaard die met haken en ogen aan mekaar hangt, bijna uiteenvalt van de roest, brandstof verliest waardoor de asfalt van de parking ingevreten wordt, ingesneden banden eigenlijk klaar voor de schroot en toch geraakt hij jaarlijks door de controle. Deze persoon is gekend door Policia Local en Guardia Civil maar dit wordt toch maar toegelaten.

    1. In ons op dorp woont een opa en die 104 jaar geworden is En hij rookte pijp sigaar en zware tabak, en waar hij mocht roken kauwde hij pruim tabak . Hij reed dagelijks op zijn solex door dorp en de dokter zei dat hij er goed uit zag,.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken