APK-keuring Spanje aangepast vanwege EOBD-uitlezing

Oeps ... foto ontbreekt!

APK-keuring Spanje aangepast vanwege EOBD-uitlezing

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 10 september (2018) hebben de Spaanse ITV (APK) keuringsstations de beschikking over nieuwe apparatuur om de EOBD uit te lezen bij auto’s die gebouwd zijn vanaf het jaar 2006. Het gaat dan om lichte voertuigen met de Euro 5 en Euro 6 norm en zware voertuigen met de Euro 6 norm. Er zal bij de ITV-stations een aanvullende proef worden uitgevoerd. Dit is geen vervanging voor de test op de reeds bestaande emissietest maar kan wel motief zijn voor het afkeuren van een auto.

De Inspección Técnica de Vehículos (ITV) keuringsstations in Spanje hebben vanaf maandag 10 september (2018) de verplichting om met de EOBD-lezing apparatuur te werken waardoor het Emissie Gerelateerd Diagnostisch Boordsysteem (EOBD) of European on board diagnostics gecontroleerd kan worden. Dit geldt voor zowel diesel- alsook benzinemodellen na het bouwjaar 2006.

Blijkt tijdens het uitlezen van het EOBD dat het systeem voldoet aan alle gestelde eisen dan hoeft er geen uitlaatgastest plaats te vinden. Blijkt tijdens het uitlezen van het EOBD dat dit (gedeeltelijk) niet mogelijk is of niet voldoet aan de gestelde eisen? Dan moet er een uitlaatgastest uitgevoerd worden.

In het geval van een voertuig welke na 2006 gebouwd is en waarvan de EOBD-lezing niet functioneert of negatief is, dan kan de auto afgekeurd worden omdat het voertuig de emissietest van uitlaatgassen niet kan doorstaan.

Het enige dat via de EOBD bij de ITV-keuring kan worden gecontroleerd, is de motorbesturingseenheid die de emissies regelt. De EOBD-test voor emissies is beperkt tot het controleren van de parameters van de elementen van het gasbehandelingssysteem van het voertuig.

In geen geval geeft dit numerieke waarden van emissies, zodat de EOBD-test de analyse van uitlaatgassen niet zal vervangen. Bovendien begint deze test op 10 september en alleen voertuigen die zijn vervaardigd vanaf 2006, die volgens de Spaanse wet dit verbindingssysteem moeten hebben.

Ga naar de inhoud