APK-keuring Spanje aangepast vanwege EOBD-uitlezing

APK-keuring Spanje aangepast vanwege EOBD-uitlezing

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 10 september (2018) hebben de Spaanse ITV (APK) keuringsstations de beschikking over nieuwe apparatuur om de EOBD uit te lezen bij auto’s die gebouwd zijn vanaf het jaar 2006. Het gaat dan om lichte voertuigen met de Euro 5 en Euro 6 norm en zware voertuigen met de Euro 6 norm. Er zal bij de ITV-stations een aanvullende proef worden uitgevoerd. Dit is geen vervanging voor de test op de reeds bestaande emissietest maar kan wel motief zijn voor het afkeuren van een auto.

De Inspección Técnica de Vehículos (ITV) keuringsstations in Spanje hebben vanaf maandag 10 september (2018) de verplichting om met de EOBD-lezing apparatuur te werken waardoor het Emissie Gerelateerd Diagnostisch Boordsysteem (EOBD) of European on board diagnostics gecontroleerd kan worden. Dit geldt voor zowel diesel- alsook benzinemodellen na het bouwjaar 2006.

Blijkt tijdens het uitlezen van het EOBD dat het systeem voldoet aan alle gestelde eisen dan hoeft er geen uitlaatgastest plaats te vinden. Blijkt tijdens het uitlezen van het EOBD dat dit (gedeeltelijk) niet mogelijk is of niet voldoet aan de gestelde eisen? Dan moet er een uitlaatgastest uitgevoerd worden.

In het geval van een voertuig welke na 2006 gebouwd is en waarvan de EOBD-lezing niet functioneert of negatief is, dan kan de auto afgekeurd worden omdat het voertuig de emissietest van uitlaatgassen niet kan doorstaan.

Het enige dat via de EOBD bij de ITV-keuring kan worden gecontroleerd, is de motorbesturingseenheid die de emissies regelt. De EOBD-test voor emissies is beperkt tot het controleren van de parameters van de elementen van het gasbehandelingssysteem van het voertuig.

In geen geval geeft dit numerieke waarden van emissies, zodat de EOBD-test de analyse van uitlaatgassen niet zal vervangen. Bovendien begint deze test op 10 september en alleen voertuigen die zijn vervaardigd vanaf 2006, die volgens de Spaanse wet dit verbindingssysteem moeten hebben.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.