Alleen PP en VOX stemmen tegen eerste stap op weg naar euthanasie in Spanje

Alleen PP en VOX stemmen tegen eerste stap op weg naar euthanasie in Spanje
Beeld: 123rf

Alleen PP en VOX stemmen tegen eerste stap op weg naar euthanasie in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl de regerende PSOE-partij van premier Pedro Sánchez donderdag in de Lage Kamer een nederlaag leed wat betreft de wet om het overschot van de gemeenten te gebruiken, wist de PSOE samen met praktisch alle andere politieke partijen met een parlementaire vervolging de obstakels van de rechtse PP en extreemrechtse VOX partijen weg te stemmen.

In februari dit jaar, dus voordat de corona-crisis losbarstte in Spanje en de rest van de wereld, werd er in het Spaanse parlement gediscussieerd over de nieuwe en eerste euthanasiewet ofwel ‘ley de eutanasia’. De tekst waarover men discussieerde werd geregistreerd door de PSOE en stelt dat naast het decriminaliseren, euthanasie moet worden opgenomen in het nationale gezondheidssysteem en met publieke middelen moet worden gefinancierd.

De rechtse Partido Popular (PP) en de extreemrechtse VOX hadden gevraagd om deze voorgestelde veranderingen in de wet aan te passen en daarover werd deze donderdag in de ‘Cámara Baja’ gestemd. De door deze twee partijen ingediende amendementen werden met 203 tegen, 143 voor (alleen PP en VOX) en 2 onthoudingen afgewezen door het parlement. 

De PP en VOX partijen dienden als alternatief een nieuwe wet op palliatieve zorg in als vervanging van euthanasie. Maar feit is dat dit niets nieuws is en in Spanje al sinds 2006 en 2010 gereguleerd is via de zorginstellingen. De PP en VOX werden dan ook verweten dat ze alleen maar het noodzakelijke en door het merendeel van de bevolking gevraagde debat over euthanasie willen dwarsbomen.

Naast de PSOE-partijen en Unidas-Podemos verwijten praktisch alle politieke partijen waaronder ook Ciudadanos partij van de oppositie de PP en VOX van een gebrek aan empathie.

Stap één

Ondanks dat er nu in de politiek in Spanje gesproken wordt over euthanasie wil dit niet zeggen dat dit snel ingevoerd zal worden. De eerste stap waarmee men nu bezig is, is de weg vrij maken om de strafwet (Código Penal) aan te passen zodat degene die meehelpen met een vrijwillige levensbeëindiging niet strafbaar meer zijn.

Het probleem op dit moment is dat er alleen nog aandacht wordt gegeven aan de personen rondom de patiënt die een einde aan zijn/haar leven wil maken. Dat wil zeggen, men wil eerst discussiëren over een wetswijziging waardoor de personen die helpen bij een euthanasie niet strafbaar meer zijn.

Volgens velen wordt dat echter gezien als stap één van een lang en moeilijk stappenplan. Aan de discussie rondom euthanasie in Spanje is voorlopig nog geen einde gekomen.

Actuele situatie Spanje

Medisch geassisteerde zelfdoding (suicidio asistido) en vrijwillige levensbeëindiging of euthanasie (eutanasia) worden op dit moment geclassificeerd als misdrijven in het Spaanse strafwetboek (Código Penal).

Het debat over de regelgeving en het recht op een waardig overlijden is in Spanje tot nu toe in het Spaanse Parlement steeds uitgesteld omdat de PP en nu ook VOX er niets van willen weten (ze zijn ook geen voorstanders van abortus) maar met de nieuwe socialistische PSOE regering aan de macht wordt er eindelijk wel over gesproken.

Ga naar de inhoud