Nieuwe minimum-huur wet in Catalonië

Nieuwe minimum-huur wet in Catalonië
Beeld: 123rf

Nieuwe minimum-huur wet in Catalonië

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het Catalaanse Parlement heeft woensdag een nieuwe wet aangenomen die de huren van woningen moet gaan regulieren. Het gaat om een minimum-huur wet die dwingt om de huurprijzen te bevriezen of te verlagen in bepaalde gebieden van meer dan 60 steden van meer dan 20.000 inwoners waar de huren de spuigaten uitlopen en zal van invloed zijn op zo’n 5 miljoen personen.

Om hoge huurprijzen tegen te gaan zal deze wet ervoor zorgen dat huurprijzen op een ‘normaal’ niveau zullen blijven zodat meer mensen een woning kunnen huren. Diverse tegenstanders zijn echter van mening dat deze wet juist averechts zal werken omdat er nu minder aanbod zal zijn terwijl er al niet genoeg huurwoningen te vinden zijn.

Deze nieuwe Catalaanse regionale wet moet een einde maken aan de nachtmerrie van hoge huurprijzen die in sommige gevallen buiten proportie zijn. In Barcelona zijn de huurprijzen de afgelopen 5 jaar met 40% gestegen waarbij de gemiddelde minimum huurprijs boven de 1.000 euro was gekomen.

Deze nieuwe wet werd met 71 stemmen voor en 63 stemmen tegen aangenomen omdat de partijen PDeCat, Ciudadanos, el PSC-Units en de PP hebben tegen gestemd omdat deze wet te electoralistisch is omdat er binnenkort regionale verkiezingen zijn en men ‘zieltjes wil winnen’ en ongrondwettelijk omdat de wet diverse artikelen bevat die de Spaanse grondwet schenden.

De woningsites Fotocasa en Idealista zijn geen voorstanders van het Catalaanse initiatief omdat dit in hun ogen averechts zal werken. Want het beperken van de huurprijzen zal het aanbod van woningen verder kunnen verminderen. Weliswaar is men voorstander van maatregelen die genomen moeten worden om de steeds hoger wordende huurprijzen te stoppen maar niet op deze manier.

Op lange termijn zullen veel aanbieders van woningen deze niet meer gaan aanbieden waardoor het aanbod zal dalen en er meer problemen ontstaan.

Ga naar de inhoud