Ondanks corona toch La Diada bijeenkomsten in Catalonië

Ondanks corona toch La Diada bijeenkomsten in Catalonië
Beeld: 123rf

Ondanks corona toch La Diada bijeenkomsten in Catalonië

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Terwijl de inwoners van Catalonië met maximaal 10 personen bijeen mogen komen, zullen er deze vrijdag op de La Diada ofwel de 11 september regionale feestdag of herdenkingsdag toch zo’n 107 bijeenkomsten met tussend e 200 en 500 deelnemers per bijeenkomst plaats vinden.  

Catalonië viert elk jaar op 11 september de regionale feest-, herdenkingsdag La Diada. Deze dag hoort een herdenkingsdag te zijn en een feestdag voor alle Catalanen maar de laatste jaren blijkt dat 11 september steeds meer een protestdag van de separatisten is geworden.

Ook dit jaar zullen er verschillende bijeenkomsten plaatsvinden die weliswaar zijn aangepast vanwege de corona-crisis maar waar toch honderden mensen bijeen zullen komen. Er staan voor deze vrijdag 107 bijeenkomsten in 82 gemeenten in Catalonië gepland waar bij elke bijeenkomst niet meer dan 500 personen aan deel mogen nemen. 

Deze deelnemers moeten zich van te voren aanmelden, moeten verplicht het mondkapje dragen en mogen geen posters, spandoeken of borden meenemen en zullen aan alle corona-maatregelen moeten voldoen. De deelnemers moeten verplicht anderhalve meter afstand houden terwijl deze bijeenkomsten plaats zullen vinden voor officiële staatsgebouwen van de Spaanse overheid zoals de belastingkantoren, de Sociale Zekerheid en gerechtsgebouwen.

De bijeenkomsten worden georganiseerd door het Asamblea Nacional Catalana (ANC) met de medewerking van Òmnium Cultural en de Asociación de Municipios por la Independencia. 

De CDR beweging waarvan een deel bekend staat als gewelddadig en conflictief heeft ook acties aangekondigd. Aangezien het bij de relschoppers (die vaak niets te maken hebben met het separatisme en alleen op zoek zijn naar rellen) vaak om jongeren gaat zullen de corona-maatregelen ook wel niet zo nauw worden genomen. 

Het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ondertussen diverse eenheden van de oproerpolitie (antidisturbios) naar Catalonië gestuurd om de Catalaanse collega’s van de Mossos d’Esquadra bij te staan indien nodig als er problemen zijn. Het gaat daarbij om zo’n 200 agenten van de Policia Nacional uit Madrid, Valencia en Asturië die naar Catalonië zijn gekomen om de veiligheid te waarborgen.

Ga naar de inhoud