Zweden kopen Spaanse woningsite Idealista voor 1,3 miljard euro

Zweden kopen Spaanse woningsite Idealista voor 1,3 miljard euro
Beeld: Idealista.com

Zweden kopen Spaanse woningsite Idealista voor 1,3 miljard euro

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is de grootste overname ooit in Spanje wat betreft een internetbedrijf, dat wil zeggen een website. De van oorsprong Spaanse woningsite Idealista is voor maar liefst 1,3 miljard euro overgenomen door het Zweedse investeringsfonds EQT. Het Zweedse bedrijf heeft niet rechtstreeks van de oprichter Idealista gekocht maar de 80% aandelen die al in handen waren van het Britse Apax Partners overgenomen. De oprichter en bedenker van Idealista Jesús Encinar en de rest van het team blijven hun aandelen binnen het bedrijf behouden.

De woningsite Idealista werd in het jaar 2000 door de Spaanse zakenman Jesús Encinar opgericht en bestaat dit jaar 20 jaar. Spanje is de grootste markt voor woningadvertenties gevolgd door Italië. Op dit moment zijn er 40.000 professionals waaronder makelaars die hun woningen aanbieden aan meer dan 38 miljoen unieke bezoekers per maand. 

In 2015 werd Idealista voor een overgroot deel verkocht aan de Britse investeerders Apax Partners die daar toen 273 miljoen euro voor betaalden. De oprichter en de medewerkers van Idealista hebben ook aandelen binnen het bedrijf en zullen deze na de overname door het Zweedse EQT ook blijven behouden. 2019 werd afgesloten met een omzet van 78 miljoen euro en een nettowinst van 23,3 miljoen euro.

De overname van Idealista voor 1,3 miljard euro is de grootste ooit voor een internetbedrijf in Spanje. Hiervoor was de overname van Alienvault voor 600 miljoen euro de grootste overname en daarvoor Privalia voor 500 miljoen euro.

Ga naar de inhoud