Zweden kopen Spaanse woningsite Idealista voor 1,3 miljard euro

Zweden kopen Spaanse woningsite Idealista voor 1,3 miljard euro
Beeld: Idealista.com

Zweden kopen Spaanse woningsite Idealista voor 1,3 miljard euro

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is de grootste overname ooit in Spanje wat betreft een internetbedrijf, dat wil zeggen een website. De van oorsprong Spaanse woningsite Idealista is voor maar liefst 1,3 miljard euro overgenomen door het Zweedse investeringsfonds EQT. Het Zweedse bedrijf heeft niet rechtstreeks van de oprichter Idealista gekocht maar de 80% aandelen die al in handen waren van het Britse Apax Partners overgenomen. De oprichter en bedenker van Idealista Jesús Encinar en de rest van het team blijven hun aandelen binnen het bedrijf behouden.

De woningsite Idealista werd in het jaar 2000 door de Spaanse zakenman Jesús Encinar opgericht en bestaat dit jaar 20 jaar. Spanje is de grootste markt voor woningadvertenties gevolgd door Italië. Op dit moment zijn er 40.000 professionals waaronder makelaars die hun woningen aanbieden aan meer dan 38 miljoen unieke bezoekers per maand. 

In 2015 werd Idealista voor een overgroot deel verkocht aan de Britse investeerders Apax Partners die daar toen 273 miljoen euro voor betaalden. De oprichter en de medewerkers van Idealista hebben ook aandelen binnen het bedrijf en zullen deze na de overname door het Zweedse EQT ook blijven behouden. 2019 werd afgesloten met een omzet van 78 miljoen euro en een nettowinst van 23,3 miljoen euro.

De overname van Idealista voor 1,3 miljard euro is de grootste ooit voor een internetbedrijf in Spanje. Hiervoor was de overname van Alienvault voor 600 miljoen euro de grootste overname en daarvoor Privalia voor 500 miljoen euro.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.