11 september: Catalonië viert regionale feest-, herdenkings- en protestdag ‘La Diada’

Oeps ... foto ontbreekt!

11 september: Catalonië viert regionale feest-, herdenkings- en protestdag ‘La Diada’

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – 11 september is een regionale feestdag in de autonome regio Catalonië en dat is, naast de sluiting van alle winkels, musea en overheidsinstellingen, op straat ook te merken aan de vele Catalaanse festiviteiten waar protestmarsen, sardanas dansen en andere pro-Catalonië evenementen nooit ontbreken. Ondanks de politieke en sociale problemen zal het toch hopelijk een familiedag worden. Maar wat wordt er nu eigenlijk gevierd en waarom zo uitbundig?

De organisatie van de ‘La Diada’ is in handen van het ANC, Omnium Cultural en AMI onder de noemer ‘Tornem-hi per vèncer independència’, iets dat niet de wens is van alle Catalanen waardoor deze feestdag niet meer voor alle Catalanen geldt. Daarom zullen diverse politieke partijen zoals Ciudadanos, PSC en de PP niet aanwezig zijn bij de officiële aktes maar ook de Catalaanse partij ERC zich onthouden van bijeenkomsten waar om afscheiding gevraagd wordt. Binnen Catalonië heeft dat politiek ook voor problemen gezorgd.

Toch is La Diada nog steeds een regionale feestdag in de autonome regio Catalonië en dit wordt door de Catalanen uitbundig gevierd. In de steden en dorpen zijn normaal gesproken de winkels gesloten en hebben bedrijven een rustdag,

Waarom

Op deze dag wordt er gevierd of eigenlijk herdacht dat in 1714 Catalonië onder koning Felipe V van Bourbon alle rechten op een zelfstandige staat en eigen cultuur verloor. Iets dat natuurlijk dit jaar opnieuw extra aangekaart zal worden vanwege alle problemen rondom de afscheiding van Spanje en de vorming van een eigen republiek.

Geschiedenis

Na vele honderden jaren van onderdrukking herwon Catalonië in 1932 haar zelfstandigheid, recht op een eigen cultuur en de eigen taal echter dit werd alweer snel teniet gedaan door de burgeroorlog. Franco, die na de burgeroorlog het land regeerde, verbood alle vormen van Catalaanse culturele uitingen en zijn onderdrukking wordt gezien als de zwaarste die het Catalaanse (en Spaanse) volk ooit heeft gekend waarbij vele Catalanen de dood vonden.

Sinds 1979 na het tekenen (met meer dan 90% goedkeuring van het Catalaans volk) van de huidige grondwet, heeft Catalonië echter weer een eigen regioregering en eigen wetten en dus wordt dit gevierd op 11 september.

Tijdens deze dag zijn er protesten aangezien vele Catalanen nog steeds vinden dat er niet genoeg vrijheid is en er zijn concerten en vele Catalaanse culturele evenementen in de Steden en dorpen. Zo worden er menselijke torens gebouwd (Castells), wordt de Sardana gedanst en kun je de Ball de Diablos zien, verklede mensen die met palen met vuurwerk lopen.

Afscheiding en onafhankelijkheid

De laatste jaren zijn er echter regelmatig problemen op de diverse La Diada vieringen in Catalonië. Zo worden er bijna elk jaar diverse foto’s van de Spaanse koning verbrand door individuen die onherkenbaar zijn voor het Catalaanse en Spaanse volk omdat ze maskers dragen.

Er wordt ook elk jaar om een afscheiding van de rest van Spanje gevraagd waardoor het niet meer een herdenkingsdag is maar een protestdag, iets waar veel Catalanen ook niet blij mee zijn.

Ga naar de inhoud