Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (25)

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (25)
Beeld: Casa Rodriquillo

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (25)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: In oktober 2020 kopen Tom en Danielle van Leeuwen in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Casa Rodriquillo wordt een B&B met in één van de bodegas een curiosawinkel, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en video (onderaan het artikel).

Het zal niemand ontgaan zijn dat alles duurder is geworden. De kosten voor het elektra, gas en benzine rijzen de pan uit. Hierdoor zijn de prijzen van alle levensmiddelen, bouwmaterialen en diensten ook omhoog gegaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat de bodem van ons budget eerder bereikt is dan dat we hadden gepland. We hebben dus weer eens goed naar de verbouwingsplanning en onze uitgavens gekeken en op basis hiervan een aantal beslissingen genomen. Zo hebben we besloten om nog even te wachten met de zonnepanelen. Dit is een grote uitgave die zich op lange termijn zeker gaat terugbetalen, maar op korte termijn er financieel niet in zit.

Ook hebben we besloten om het contract van onze auto van Link & Co stop te zetten. Via deze firma huurde wij een plugin hybride auto zonder vaste looptijd, dus maandelijks opzegbaar zonder consequenties. Ze hadden al aangegeven dat de maandelijkse lasten omhoog zouden gaan. Deze auto elektrisch opladen is erg kostbaar geworden, ook omdat we dus nog geen zonnepanelen gaan installeren. Kortom, het is voor ons niet meer interessant om deze auto te blijven huren. Dus hebben ze de auto afgelopen week opgehaald. Omdat wij echt niet zonder auto kunnen en de bijna 40 jaar oude Renault 4 niet geschikt is voor lange ritten, hebben we voor weinig een “nieuwe” auto gekocht. We zijn nu eigenaars van een super praktische Peugeot Partner van slechts 18 jaar oud 🙂

Ons leven is sinds dat we naar Spanje zijn vertrokken compleet veranderd. Van een rustig huisje, boompje, beestje met vaste banen en regelmatig een luxe vakantie is al een poos geen sprake. We werken harder als ooit tevoren, weinig vrije tijd en best wel wat stress. Toch voelen we ons gelukkiger ten opzichte van de laatste jaren in Nederland. We kunnen onze eigen planning maken en hoeven geen verantwoording meer af te leggen aan bazen en collega’s. Als we zin hebben om uitgebreid te lunchen, dan doen we dat en werken we in de avond langer door. Wordt het met vrienden op een doordeweekse avond iets te laat, dan houden we lekker een siësta in de middag en halen we wat slaap in. Dit alles in combinatie met de vele zonuren bevalt ons prima.

Natuurlijk hopen we spoedig de verbouwing af te ronden om vervolgens op een wat minder hoge versnelling door te werken. Hier kijken we wel naar uit. Geen bouwstof meer en dat alle spullen een vaste plaats in het huis krijgen en dus makkelijker te vinden zijn. Maar het allerfijnste is wel als het elektra op orde gaat zijn. Gewoon een schakelaar omzetten en dat er dan lampen aangaan of als we ergens een elektrisch apparaat willen gebruiken, we niet eerst op zoek hoeven naar een verlengsnoer dat niet in gebruik is maar gewoon de stopcontacten kunne gebruiken. Omdat het huis zo lang heeft leeg gestaan was het elektra heel erg verouderd en onbetrouwbaar. Dit moest dus helemaal opnieuw worden aangelegd, inclusief een nieuwe meterkast. De bedrading is bijna op orde, alleen die nieuwe meterkast laat nog even op zich wachten. Zodra deze is gerealiseerd kunnen we de energiemaatschappij vragen om ons toevoer van elektra te verhogen. Dan kunnen we meer apparaten tegelijk aanzetten… Hasta pronto, Tom y Danielle

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ga naar de inhoud