Search
menu
Search

Geen treinen in Catalonië door technische fout

Geen treinen in Catalonië door technische fout
Beeld: @FullSupervision / twitter

Geen treinen in Catalonië door technische fout

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Net als in de rest van Spanje zijn de lokale treinen gratis vanaf één september voor reizigers die vaak via hetzelfde traject reizen. Helaas blijven ze steeds veel tijd verliezen en het geduld van vele gebruikers raakt op. Vrijdagochtend negen september werd het geduld weer op de proef gesteld toen er een fout optrad in het technische systeem dat de lokale vervoerder ‘Adif’ gebruikt. De treinen konden meer dan drie uur lang niet rijden. Dit gold voor alle stations in Catalonië. Volgens Renfe (nationale vervoerder) waren meer dan 80.000 reizigers de dupe van het probleem. Daarnaast was ook het vervoer van goederen stilgelegd.

De minister van transport, mobiliteit en stedelijke agenda, Raquel Sánchez, heeft aangekondigd dat er een intern onderzoek zal plaatsvinden. Ze meldde ook dat ‘het probleem niets te maken heeft met Renfe, niet met de treinen op zich en ook niet met het functioneren van de service’. Volgens haar ligt het probleem puur bij de lokale vervoerder ‘Adif’.

De fout is ontstaan bij onderhoud van het systeem, waarbij de harde schrijf van telecommunicatie is aangetast. Door de fout kon niet meer gecommuniceerd worden met de machinisten in de trein. De fout is ontstaan toen de software van het systeem geüpdatet werd. Normaal gesproken duurt dit tussen de dertig en vijfenveertig minuten, maar toen de update tien minuten bezig was, werd deze ineens afgebroken.

Het incident zorgde voor discussie tussen de lokale overheid en het ministerie van transport. De lokale overheid heeft genoeg van de problemen bij het lokale openbaar vervoer en vind het incident ‘absoluut onacceptabel’. Volgens hen moet de nationale regering verantwoordelijkheid nemen en moet deze geen genoegen nemen met dit soort problemen. De minister van transport benadrukt dat er nog nooit een incident van deze afmetingen geweest is en legt uit dat het stilleggen van de treinen voornamelijk een veiligheidsmaatregel was. ‘We konden de treinen niet laten rijden als ze niet correct verbonden waren met het veiligheidssysteem’. Op de uitingen van de lokale overheid reageert ze dat er zo hard als mogelijk gewerkt zal worden om dit soort incidenten te voorkomen.

De treinen gingen weer rijden om 8.05 uur in de ochtend. Het duurde nog uren om alle reizigers op de plek van bestemming te krijgen en de treinen weer normaal te laten rijden. Er waren ook veel ongeregeldheden bij treinen die langere afstanden afleggen en zich zowel binnen als buiten Catalonië verplaatsen. Ook hier kon geen gebruik worden gemaakt van het veiligheidssysteem. De hogesnelheidslijnen van AVE reden wel volgens gebruikelijke planning.

De tijd waarop het incident zich voordeed was een ongelukkige. De overheid is begonnen met het maken van een plan voor terugkerende abonnementen die de treinen gratis zouden maken voor reizigers die de trein vaak gebruiken en zo meer reizigers te trekken die zich normaal gesproken met privé vervoer zouden verplaatsen. 

Het openbaar vervoer in Catalonië wordt geregeld door de nationale overheid. De separatisten in Catalonië gebruiken het incident van vrijdag als wapen om te zeggen dat de overheid niet wil dat de provincie goed verbonden is met de rest van het land en dat ze de provincie op deze manier opzettelijk benadelen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?