menu

10x mooiste Romeinse overblijfselen in Spanje

10x Romeins in Spanje
Beeld: Freepik

10x mooiste Romeinse overblijfselen in Spanje

Spanje is een land dat de inwoner en bezoeker eigenlijk alles te bieden heeft. Spanje is véél meer dan de populaire kustplaatsen langs de Middellandse Zee of het massatoerisme op de populaire eilanden want Spanje is ook natuur, cultuur, geschiedenis, gastronomie, rust, avontuur en veel meer.

Tussen 218 voor Christus en het begin van de vijfde eeuw na Christus werd het Iberische Schiereiland geregeerd door de Romeinen, door hun Hispania genoemd. Gedurende die tijd brachten de Romeinen al hun bouwkennis naar het huidige Spanje waarbij grote monumenten werden gebouwd waarvan sommige tot op de dag van vandaag nog te bewonderen zijn.

Het was al een hele prestatie om in die tijd een bouwwerk te realiseren, zeker als men ervan uitgaat dat ze over andere primitieve middelen beschikten dan wij tegenwoordig. Van de vele Romeinse overblijfselen die na meer dan 2.000 jaar nog te vinden zijn in Spanje zijn dit wellicht de meest opvallendste. Dit is 10x Romeins in Spanje.

merida
Beeld: 123rf

1- Augusta Emérita (Mérida, Extremadura)

Deze stad werd in het jaar 25 voor Christus gesticht als Augusta Emérita en is nu bekend als Mérida. Toendertijd was dit een van de belangrijkste steden van Hispania en zelfs de hoofdstad van de provincie Lusitania. Mérida huisvest tot op de dag van vandaag wellicht nog Spanje’s mooiste Romeinse monumenten zoals de Templo de Diana, het Aquaduct de los Milagros, het Amfitheater en natuurlijk het goed bewaarde Romeinse Theater waar tot op de dag van vandaag nog voorstellingen worden gegeven. Vanwege deze monumenten staat Mérida op de Unesco lijst van Werelderfgoederen.

segovia
Beeld: 123rf

2- Aquaduct Segovia (Castilië en León)

Als je de stad Segovia komt binnenrijden valt het Romeinse Aquaduct meteen op vanwege de enorme dimensie van het monument en omdat het enorm goed bewaard is gebleven. Het aquaduct bestaat op het punt waar het de stad doorkruist uit 20.400 steenblokken die zorgvuldig op elkaar werden gestapeld zonder cement te gebruiken om zo een van de belangrijkste Romeinse civiele constructies van Spanje te bouwen. Het deel van de in de tweede eeuw na Christus gebouwde waterbrug bestaat uit 75 kleine bogen en 44 dubbele grote bogen en was bedoeld om het water uit de Fuenfria rivier, 17 kilometer verwijderd van de stad, naar de inwoners te brengen.

puente alcantara
Beeld: Dantla / wikipedia

3- Alcántara brug (Cáceres, Extremadura)

Experts zijn het er nog niet helemaal over eens maar velen zien de Puente de Alcántara in de provincie Cáceres als de mooiste brug van Spanje. De brug is tussen 104 en 106 na Christus gebouwd over de Tajo rivier en bestaat uit zes bogen waarop de brug gebouwd werd met in het midden een triomfboog waardoor het hoogste punt van de brug 47 meter is.

tarragona
Beeld: freepik

4- Tarraco (Tarragona, Catalonië)

Het huidige Tarragona was ten tijde van de tweede Punische oorlog die in het jaar 218 voor Christus begon de belangrijkste Romeinse nederzetting op het Iberische Schiereiland. Toen de toenmalige nederzetting door de Romeinen in beslag werd genomen bouwden ze daar een stad die spoedig de welvarendste van Hispania werd. Vanuit Tarraco gingen de Romeinen de strijd aan met de oorspronkelijke inwoners van het huidige Spanje.

Al lopend door de stad Tarragona zie je links en rechts overblijfselen uit de Romeinse tijd zoals de uit de derde eeuw voor Christus daterende stadsmuur, een buiten de stad gelegen goed bewaarde aquaduct en triomfboog en daarnaast in het centrum van de stad de resten van een forum, theater, circus waar paard-en-wagen races werden gehouden en het aan de kust gelegen amfitheater.

cartagena
Beeld: 123rf

5- Romeinse theater (Cartagena, Murcia)

Ten tijde van de Romeinen was Tarraco (Tarragona) de belangrijkste stad, maar na inname van het huidige Cartagena werd deze stad omgetoverd tot Carthago Nova en werd het de belangrijkste Romeinse havenplaats van Hispania. De geschiedenis van de stad gaat 3.000 jaar terug en er zijn nu nog mooie Romeinse monumenten te vinden zoals het Teatro Romano ofwel het Romeinse Theater, een constructie die tussen jaar 5 en jaar 1 voor Christus werd gebouwd en plaats biedt aan 7.000 personen.

hercules toren
Beeld: 123rf

6- Herculestoren (A Coruña, Galicië)

In het noordwesten van Spanje, in de autonome regio Galicië, staat in de plaats A Coruña de Torre Hércules ofwel de Herculestoren. Deze door de Romeinen gebouwde vuurtoren werd gebouwd tussen de jaren 40 en 80 na Christus en diende als herkenningspunt voor de zeevaarders tussen de provincies Nerón en Vespasiano. De vuurtoren is 57 meter hoog en torent 106 meter boven het zeeoppervlak uit. De toren is gedurende de jaren meerdere keren gerestaureerd waardoor deze er vrij nieuw uitziet, maar het is eigenlijk dus een Romeins monument.

las-medulas
Beeld: 123rf

7- Las Médulas mijnen (León, Castilië en León)

In het geval van de Las Médulas gaat het niet over een monument dat door de mens gebouwd is maar om een natuurgebied wat door mijnbouw gevormd werd. In de eerste eeuw na Christus begonnen de Romeinse keizerlijke autoriteiten met het winnen van goud in deze regio waarbij ze een op waterkracht gebaseerde techniek gebruikten. Na twee eeuwen werken op de plaatsen met goudafzetting, vertrokken de Romeinen en lieten een verwoest landschap achter wat er nu jaren later spectaculair uitziet.

italica
Beeld: 123rf

8- Itálica (Sevilla, Andalusië)

Op slechts 11 kilometer van de stad Sevilla (in de Romeinse tijd Hispalis) zijn de resten van de Romeinse stad Itálica te bezoeken bij de huidige stad Santiponce. De nederzetting werd in het jaar 206 voor Christus gesticht door de Romeinse Generaal Publius Cornelius Scipio om van daaruit de oorlog tegen Hannibal en de Carthagenen voort te zetten. Op dit moment is slechts een klein deel van de stad opgegraven dus er ligt nog veel meer moois verborgen onder de grond. Wel zijn nu het amfitheater waar 25.000 mensen in konden, het theater en diverse woonhuizen met prachtige mozaïeken te bewonderen.

Segobriga
Beeld: 123rf

9- Segóbriga (Cuenca, Castilla-La Mancha)

Segóbriga, gelegen bij het huidige dorp Saelices in de provincie Cuenca, was ten tijde van de Romeinen een van de belangrijkste mijnen waar “lapis specularis” werd opgegraven, een mineraal wat de Romeinen gebruikten als glas voor de ramen omdat het doorzichtig is. Op dit moment kun je op deze plaats de mijnen bekijken maar ook het theater, een circus en diverse andere constructies.

lugo 1
Beeld: Xosema / wikipedia

10- Muren van Lugo (Galicië)

De stad Lugo in de autonome regio Galicië heeft een Romeinse muur die dateert uit de derde eeuw na Christus en welke nog grotendeels intact is. De muur, met een lengte van meer dan 2 kilometer, omringt het historische centrum van Lugo. De vestingwerken werden eind 2.000 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als “het meest vooraanstaande voorbeeld van laat-Romeinse vestingwerken in west-Europa”.

De stadsmuur werd aangelegd in de periode 263-276 na Chr. rond de Romeinse stad Lucus Augusti (het huidige Lugo) om de stad te verdedigen tegen opstandige plaatselijke stammen en Germaanse invallers. De muur was onderdeel van een vestingcomplex dat ook een gracht en een intervallum (de lege ruimte tussen de muur en de stad) omvatte.