menu

11 september: Regionale feest- en herdenkingsdag in Catalonië

11 september: Regionale feest- en herdenkingsdag in Catalonië
Beeld: via canva.com

11 september: Regionale feest- en herdenkingsdag in Catalonië

De Catalaanse regionale feest- en herdenkingsdag, ‘La Diada’, wordt elk jaar op 11 september gevierd. De dag is een belangrijke gebeurtenis in de Catalaanse cultuur en geschiedenis, en wordt gekenmerkt door een mix van herdenking, viering en protest. Maar waar staan de Catalanen dan bij stil en wat zijn de tien belangrijkste bezienswaardigheden van deze bekende autonome regio?

De dag gaat terug tot 1714, tijdens de Spaanse Successieoorlog. Op 11 september van dat jaar viel het kasteel van Cardona, de laatste plaats van verzet van Catalonië tegen de Spaanse en Franse troepen. De val van het kasteel betekende het einde van de Catalaanse onafhankelijkheid en het begin van een periode van onderdrukking door de Spaanse kroon.

Sinds de dood van de dictator Francisco Franco in 1975 is Catalonië een autonome regio binnen Spanje. De regionale regering heeft 11 september uitgeroepen tot regionale feestdag, en sindsdien is de dag een belangrijke uiting van Catalaans nationalisme.

Op La Diada vinden in heel Catalonië herdenkingsceremonies plaats. De belangrijkste ceremonie is de bloemenhulde aan het monument van Rafael Casanova, een Catalaanse held uit de Spaanse Successieoorlog. Daarnaast vinden er tal van protestmarsen en andere evenementen plaats, waarbij de Catalanen hun onafhankelijkheidsstreven uitdragen.

Catalonië is een prachtige regio met een rijke geschiedenis en cultuur. De regio heeft een aantal wereldberoemde bezienswaardigheden, zoals de Sagrada Familia in Barcelona en het Dalí-museum in Figueres. Maar Catalonië heeft nog veel meer te bieden, zoals:

  1. Barcelona: De hoofdstad van Catalonië is een kosmopolitische stad met een bruisend stadsleven. De stad is beroemd om haar architectuur, waaronder de Sagrada Familia van Antoni Gaudí, het Park Güell en het Casa Milà.
  2. Girona: Deze middeleeuwse stad ligt aan de oevers van de rivier de Onyar. De stad is bekend om haar historische binnenstad, met smalle straatjes, gotische kathedraal en Arabische baden.
  3. Tarragona: Deze Romeinse stad ligt aan de kust van Catalonië. De stad is de thuisbasis van een aantal belangrijke Romeinse ruïnes, waaronder het amfitheater, de basiliek en de stadsmuren.
  4. Sitges: Deze badplaats ligt aan de Costa Barcelona. De stad is bekend om haar levendige nachtleven, witte stranden en kunstgalerieën.
  5. Cadaqués: Dit pittoreske dorpje ligt aan de Costa Brava. Het dorp is de thuisbasis van de surrealistische kunstenaar Salvador Dalí.
  6. La Garrotxa: Dit vulkanische gebied ligt in het noorden van Catalonië. De streek is bekend om haar vulkanen, bossen en meren.
  7. Montserrat: een bergmassief vlak bij Barcelona. Montserrat is een populaire toeristische bestemming, bekend om zijn prachtige natuur, zijn klooster en de Zwarte Madonna, een beroemde heilige afbeelding.
  8. Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici: Dit nationale park ligt in het noorden van Catalonië. Het park is een prachtig berggebied met meren, gletsjers en bergtoppen.
  9. Parc Natural del Cap de Creus: Dit natuurpark ligt in het noordoosten van Catalonië. Het park is een ruig kustgebied met kliffen, grotten en baaien.
  10. Parc Natural del Delta de l’Ebre: Dit natuurpark ligt in het zuiden van Catalonië. Het park is een belangrijk wetlandgebied met moerassen, lagunes en rivieren.

Dit is slechts een kleine greep uit de vele bezienswaardigheden in Catalonië, want het is een veelzijdige regio met voor elk wat wils. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, cultuur, natuur of strandvakanties, Catalonië heeft iedereen iets te bieden.