menu

Vuurwerk wordt steeds meer vervangen door drones in Spanje

Vuurwerk wordt steeds meer vervangen door drones in Spanje
Beeld: Flock Drone Art / facebook

Vuurwerk wordt steeds meer vervangen door drones in Spanje

Ook in Spanje is het een aloude traditie. Op de laatste dag van het dorpsfeest schiet men tonnen vuurwerk de lucht in. Dat brengt echter lawaai en risico’s mee, en steeds meer dorpen kiezen dan ook voor de nieuwste oplossing: een drone show. Gaat het vuurwerk voorgoed met pensioen? Mocht dat zo zijn dan zullen honden en hun baasjes wel erg blij zijn.

“We zagen het voorbeeld in Málaga”, vertelt Daniel Barbero, burgemeester van La Herradura, een dorp met amper 5.000 inwoners in de provincie Granada. La Herradura is een van de honderden Spaanse dorpen die vuurwerk bannen en voor een drone show kiezen.

In La Herradura was het het bedrijf Umiles die de show bracht. Dat is een van de twee Spaanse bedrijven die gespecialiseerd zijn in de vliegende lichtspektakels. Fran Arnau is de oprichter van het tweede bedrijf, Flock Drone Art: “Aanvankelijk ging het trager dan gedacht. Ook de pandemie strooide roet in het eten. Maar nadien groeiden we snel. Onze shows zijn heel visueel, dat werkt goed, en de mond-tot-mondreclame gaat dan ook vanzelf”.

Bij een drone show vliegt een aantal door GPS geleide drones in patronen door de lucht, terwijl ze verschillende lichtkleuren uitzenden. Zo’n show kost al snel een paar duizend euro, maar dat is vergelijkbaar met de prijzen van vuurwerk. De show kan bovendien worden aangepast aan het evenement. Zo eindigen ze bij Flock Drone Art vaak met het uitbeelden van de naam van de stad.

Vuurwerk bevat veel vervuilende stoffen, is gevaarlijk en zorgt voor veel lawaai en kan daarnaast ook brand veroorzaken. Het kan dus weleens zijn dat de drones het vuurwerk steeds meer terugdringen, al zal het wel nooit helemaal al dat knalplezier kunnen vervangen.