menu

Aardbeving met een kracht van 7 in Marokko: wat zijn de zwaarste aardbevingen ooit in Spanje?

Aardbeving met een kracht van 7 in Marokko: wat zijn de zwaarste aardbevingen ooit in Spanje?
Beeld: via canva.com

Aardbeving met een kracht van 7 in Marokko: wat zijn de zwaarste aardbevingen ooit in Spanje?

De recente allesvernietigende aardbeving met een kracht van 7 in Marokko heeft voor meer dan 2.000 doden gezorgd en meer dan 2.000 personen raakten gewond. Deze aardbeving vond om 23.11 uur lokale tijd plaats vrijdagavond met als epicentrum 36 kilometer ten zuidwesten van de stad Marrakesh. Ook in Spanje komen vaak aardbevingen voor, maar wat zijn de zwaarste aardbevingen tot nu toe geregistreerd in Spanje?

In Spanje komen jaarlijks honderden tot duizenden aardbevingen voor, de meeste in de streek Andalusië maar ook in Murcia, Valencia of de provincie Girona en de Canarische eilanden of de Pyreneeën tussen Navarra en Huesca. De meeste bevingen zijn niet zo sterk en komen niet boven de 4 op de schaal van Richter uit maar experts waarschuwen dat zware aardbevingen zeker geen sprookje zijn in Spanje.

Men waarschuwt er zelfs voor dat er net zo’n zware aardbeving (terremoto) als in het jaar 1522 in Almería toen een aardbeving met een kracht tussen de 6,8 en 7 op de schaal van Richter niet alleen zorgde dat een deel van de stad in zee terecht kwam, maar ook dat er minstens 2.500 doden vielen. 

In 1884 vond een aardbeving plaats in Arenas del Rey (Granada). Toen vielen er 900 doden en meer dan 2.000 gewonden bij een beving van 6,7 op de Richter schaal. In 1829 vond er in Torrevieja (Alicante) een beving plaats van 6,9 op de schaal van Richter met 400 doden als gevolg.

Volgens de geleerden vindt er elke 70 jaar een grote aardbeving plaats in Spanje dus zou dit in de nabije toekomst wel eens voor kunnen komen. De recentste grote beving vond plaats op 11 mei 2011 in Lorca (Murcia) die voor veel materiële schade en zelfs 9 doden en meer dan 300 gewonden zorgde.

Deze verwoestende beving had toen een kracht van 5,1 op de schaal van Richter en werd gevoeld in de provincies Murcia, Almería, Albacete, Granada, Jaén en Málaga. De reden dat er toen zoveel schade was en doden vielen was het feit dat deze beving op een diepte van slechts 3 kilometer plaatsvond. Bijna de meeste aardbevingen vinden allemaal plaats rond de 10 kilometer diepte waardoor de kracht stukken minder is dan dichter bij het aardoppervlak.

Vooral in Andalusië komen veel aardbevingen voor en zijn de nieuwe constructies beter voorbereid op een eventuele beving. Toch blijft er altijd een gevaar bestaan dat de beving zo sterk zou kunnen zijn dat de gebouwen het simpelweg niet aankunnen. De schade zou enorm kunnen zijn en er zouden veel doden kunnen vallen omdat de kracht van de natuur enorm kan zijn.

Buiten aardbevingen komen er ook regelmatig zeebevingen voor die vaak de oorzaak zijn van een tsunami. Tot op vandaag zijn er voor de kust van Spanje meer dan 60 ‘maremotos’, zoals deze zeebevingen of onderzeese aardbevingen in het Spaans heten, geregistreerd.