skip to Main Content
Gemeente Barcelona wil dat toeristen meer gaan betalen voor het openbaar vervoer

Gemeente Barcelona wil dat toeristen meer gaan betalen voor het openbaar vervoer

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De gemeente Barcelona wil het gebruik van de zogenaamde T-10 kaarten voor metro en stadsbussen gaan reduceren en toeristen niet meer toestaan om deze door de gemeente gesubsidieerde kortingspassen te gebruiken. Met de T-10 kaarten kun je tien keer gebruik maken van het openbaar vervoer zoals stadsbussen en de metro, iets wat steeds vaker voorkomt onder toeristen. De gemeente wil daar nu een einde aan maken zodat de toeristen geen gebruik meer kunnen maken van deze goedkope kaarten die eigenlijk bedoeld zijn voor de inwoners en niet voor de bezoekers.

Volgens de gemeente Barcelona maakt 62,7% van de gebruikers van de bus en metro ook gebruik van de T-10 kortingspassen die gesubsidieerd worden door de gemeente Barcelona. Het gaat daarbij volgens de gemeente niet om discriminatie, iets wat bijvoorbeeld onder inwoners van de Europese Unie niet is toegestaan, maar om een verschil te hebben tussen de inwoners van de stad en de bezoekers. Met andere woorden, de gemeente Barcelona wil dat toeristen geen gebruik meer kunnen maken van de metro en stadsbussen tegen gereduceerd tarief.

De gemeente wil dat bezoekers en toeristen van Barcelona in de toekomst bijna het dubbele gaan betalen voor de T-10 kaarten waardoor dus het gebruik van de metro en stadsbussen duurder zal worden voor toeristen. Van het totaal van gebruikers van het openbaar vervoer zijn tussen de 10% en 15% toeristen. Daarnaast maken de toeristen slechts gebruik van 15 van de 165 metrostations waardoor deze extra veel mensen te verwerken krijgen. Lijndienstbus 24 lijkt tegenwoordig ook meer op een toeristenbus omdat deze de route aflegt langs o.a. bij Parque Guëll, Casa Batllo, Sant Antoni markt, La Pedrera en de Fundación Tapies.

De gemeente wil daarnaast ook dat bussen met toeristen die voor een dagje naar Barcelona komen in de toekomst gaan betalen als een soort van toeristenbelasting. Jaarlijks komen er 30 miljoen toeristen naar Barcelona waarvan zo’n 13 miljoen voor slechts een dag waarbij deze dus geen toeristenbelasting betalen (geen overnachting) maar wel gebruik maken van de stadsvoorzieningen. Daarom wil men de organisatoren van excursies naar Barcelona laten betalen voor de toeristen in de bus. De gemeente heeft uitgerekend dat er dagelijks tussen de 150 en 200 bussen de stad inrijden en in hoogzomer zelfs 250 bussen dagelijks.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Overal hetzelfde liedje. Iedere regering vult graag zijn kas met inkomsten uit toerisme. Ipv de individuele toerist aan te pakken die gewoonlijk een stad bezoekt uit interesse, er verblijft en wss ook consumeert zou men beter de karrevrachten bussen, cruiseschepen etc aanpakken die volgens het Japanse principe snel veel fotos pakken en ze thuis dan wel bekijken en hoop en all en al een halve dag aanlegt. Deze cultuurhordes horen niet thuis in geen enkele stad ter wereld. Een probleem voor Barcelona, Amsterdam en bv Venetië en een geweldige milieukost. Om maar te zwijgen van de locale inwoners. Als die linkse rakkers zo blijven doorgaan zullen ze binnen 10 jaar zelf nog bussen moeten aanleggen om toeristen naar hun stad (gratis) te krijgen

 2. In Vlaanderen wordt, zoals meestal het geval is, het openbaar vervoer gedeeltelijk betaald met subsidies; zal het voorstel van Barcelona over maken aan De Lijn; de miljoenen toeristen (waaronder ook veel Spanjaarden) die bv Brugge bezoeken zouden dan ook een pak meer moeten betalen; geld in kas om meer electrische bussen aan te kopen. Iedereen zou er beter van worden behalve de geldbeugel van de toeristen….zoals in Barcelona!

 3. Heb deze week een andere route uitgestippeld om Catalonië te mijden als ik naar de Comunidad Valenciana (streek Sagunto) rij (en terug). Verschillend naargelang het zomer of winter is. En ‘t is verdorie nog korter en goedkoper ook!

 4. Na de verhoging van de touristen tax nu weer dit, ze maken zich erg geliefd. Wordt tijd om dat hele deel van Spanje over te slaan, gewoon heerlijk een stuk verder in het heerlijk warme kalme zuiden van Spanje met zijn zeer vriendelijke inwoners.

  1. Taxi die opzettelijk extra omrijd heb ik zelf meegemaakt in Madrid, enkel was de chauffeur niet meer zo blij toen ik hem er per direct op wees en daarbij ging dan ook gelijk zijn fooi de mist in. Ze hebben me in Madrid ook geprobeerd te laten betalen voor kraanwater, ook dit ging uiteraard niet door. Ik was toen schijnbaar nog iets te wit, nu ik door de jaren heen een goed Spaans kleurtje heb gekregen heb ik nergens geen last meer van.

 5. Het lijkt net Brugge, daar krijgen inwoners “korting” bij de café’s en toeristen niet. Vroeger noemden we het oplichting wanneer een toerist meer moest betalen, nu willen ze daar de norm van maken. Taxi’s die met toeristen opzettelijk omrijden moet dan ook kunnen…

 6. Bouw nu gewoon een muur om die stad en laat max 5 welgestelde toeristen per dag binnen.
  Schud die flink uit en kijk hoe blij Ada Colau en haar linkse rakkers worden.
  Nog even doorgaan zo Catalunya en je hoeft helemaal geen matregelen te nemen om van die vervelende toeristen af te komen. Kan je hier fijne een Socialistische “democratische” Republiek van maken met smaakmakers zoals de CUP.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken