IKEA wil pas in 2025 in Spanje zonnepanelen gaan verkopen

123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Nu de Spaanse regering de zonbelasting heeft opgeheven en de administratieve rompslomp versoepeld is ziet Ikea ook kans om zonnepanelen te gaan verkopen. Weliswaar riep Ikea in 2013 al “vi är redo” wat Zweeds is voor “wij zijn er klaar voor” wat betreft de verkoop van zonnepanelen in Spanje maar het lijkt erop dat de klanten nog tot het jaar 2025 moeten wachten om zonnepanelen bij de IKEA te kunnen kopen.

Het Zweedse meubelconcern wil net zoals in andere landen waaronder Nederland en België zonnepanelen gaan verkopen aan particulieren en families in Spanje. Zon is er genoeg in het Zuid Europese land en Ikea ziet grote mogelijkheden om in Spanje op grote schaal en tegen gereduceerde tarieven zonnepanelen te gaan leveren. Er was tot nu toe echter een groot problemen en dat was de “impuesto al sol” ofwel de zonbelasting waarmee met het particulieren moeilijk werd gemaakt om zonnepanelen te plaatsen.

Die barrière is nu voorbij en dus ziet IKEA kans om net zoals in andere landen zoals Nederland, België en Groot Brittannië zonnepanelen te gaan verkopen. Dat wil IKEA echter pas in het jaar 2025 gaan doen wanneer het Zweedse meubelconcern dit wereldwijd wil gaan aanbieden. Op dit moment verkoopt IKEA zonnepanelen in zes landen.

Poging

Net zoals in Nederland en België kan IKEA beginnen met de verkoop van zonnepanelen pakketten die niet duurder hoeven te zijn dan 5.500 euro alles inclusief. In 2013 heeft IKEA reeds geprobeerd zonnepanelen te verkopen in Spanje maar dat werd door de nieuwe wetten van 2015 tegengewerkt. Hierdoor werden de verkopen op een zeer laag pitje gezet in Spanje en wachtte men geduldig af totdat de wetten weer positiever zouden zijn voor de particuliere zonnepaneelhouders in het land.

Geld opleveren

Op de website van Ikea Nederland valt te lezen dat met een gemiddeld systeem van 10 panelen je al snel tot 500 euro per jaar kan besparen op je energierekening door zelf elektriciteit op te wekken. Met een gemiddelde terugverdientijd van 8 jaar en een rendement van zo’n 10%, kan je het (spaar-)geld beter in de vorm van zonnepanelen op je dak leggen, dan op je bankrekening laten staan, aldus Ikea Nederland.

Daarnaast stijgt volgens Ikea de waarde van een huis met 5.500 euro met zonnepanelen, terwijl je al vanaf 3.243 euro een volledig zonne-energiesysteem kan aanschaffen via Ikea. Consumenten schatten de waarde van een huis met zonnepanelen ruim 5.467 euro hoger in dan hetzelfde huis zonder panelen. Dus de zonnepanelen leveren ook geld op, wanneer je zelf niet zo lang van de schone energie profiteert staat op de website van Ikea Nederland. De bedragen die genoemd worden hebben te maken met het aanbod in Nederland en dus niet in Spanje, al zullen die waarschijnlijk niet zo heel veel verschillen in de toekomst.

Zou jij in Spanje zonnepanelen op je dak leggen wanneer de wetten dat uiteindelijk toestaan en makkelijker maakt? Zou jij dan gebruik maken van de Ikea zonnepanelen of naar andere bedrijven gaan? Zijn er misschien al lezers in Nederland of België die zonnepanelen van Ikea in gebruik hebben? Wat is dan jouw ervaring?

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Wij hebben in NL zonnepanelen en de in het artikel genoemde rendements getallen lijken goed te kloppen ( liggen dit jaar bijv. duidelijk daarboven vanwege het extreme aantal zonuren). Echter, dat is wel afhankelijk van het huidige systeem van ´saldering´ voor de aan het net teruggeleverde kWhs.( dit gaat onder Rutte III na 2020 overigens op de schop) Omdat je natuurlijk overdag gemiddeld meer produceert dan verbruikt, is het rendement nogal afhankelijk van het bedrag dat je terug krijgt voor de aan het net teruggeleverde stroom. In NL is dat dus (op dit moment) per kWh gelijk aan wat je… Lees verder »

Onze zonnepanelen zijn geplaatst door een professioneel bedrijf.
Ikea levert wel, maar de juiste hellingshoek van de panelen, stevige stabiele ondergrond, bedrading naar je omvormer en aansluiting op je huis vergt ook nogal wat technische know how.

Absoluut zonnepanelen,…van IKEA never nooit niet.! Zijn slecht tot zeer slecht, in dit geval duurkoop is slechtkoop!

Wat is er slecht, waarschijnlijk in 2025 geprobleem 🙂

Zijn er bewijzen dat zonnepanelen van Ikea slechter zijn dan andere? Waar zijn zij gemaakt? Gaat Ikea ook batterijen leveren om overschot te stokkeren ?

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.