IKEA wil pas in 2025 in Spanje zonnepanelen gaan verkopen

Oeps ... foto ontbreekt!

IKEA wil pas in 2025 in Spanje zonnepanelen gaan verkopen

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nu de Spaanse regering de zonbelasting heeft opgeheven en de administratieve rompslomp versoepeld is ziet Ikea ook kans om zonnepanelen te gaan verkopen. Weliswaar riep Ikea in 2013 al “vi är redo” wat Zweeds is voor “wij zijn er klaar voor” wat betreft de verkoop van zonnepanelen in Spanje maar het lijkt erop dat de klanten nog tot het jaar 2025 moeten wachten om zonnepanelen bij de IKEA te kunnen kopen.

Het Zweedse meubelconcern wil net zoals in andere landen waaronder Nederland en België zonnepanelen gaan verkopen aan particulieren en families in Spanje. Zon is er genoeg in het Zuid Europese land en Ikea ziet grote mogelijkheden om in Spanje op grote schaal en tegen gereduceerde tarieven zonnepanelen te gaan leveren. Er was tot nu toe echter een groot problemen en dat was de “impuesto al sol” ofwel de zonbelasting waarmee met het particulieren moeilijk werd gemaakt om zonnepanelen te plaatsen.

Die barrière is nu voorbij en dus ziet IKEA kans om net zoals in andere landen zoals Nederland, België en Groot Brittannië zonnepanelen te gaan verkopen. Dat wil IKEA echter pas in het jaar 2025 gaan doen wanneer het Zweedse meubelconcern dit wereldwijd wil gaan aanbieden. Op dit moment verkoopt IKEA zonnepanelen in zes landen.

Poging

Net zoals in Nederland en België kan IKEA beginnen met de verkoop van zonnepanelen pakketten die niet duurder hoeven te zijn dan 5.500 euro alles inclusief. In 2013 heeft IKEA reeds geprobeerd zonnepanelen te verkopen in Spanje maar dat werd door de nieuwe wetten van 2015 tegengewerkt. Hierdoor werden de verkopen op een zeer laag pitje gezet in Spanje en wachtte men geduldig af totdat de wetten weer positiever zouden zijn voor de particuliere zonnepaneelhouders in het land.

Geld opleveren

Op de website van Ikea Nederland valt te lezen dat met een gemiddeld systeem van 10 panelen je al snel tot 500 euro per jaar kan besparen op je energierekening door zelf elektriciteit op te wekken. Met een gemiddelde terugverdientijd van 8 jaar en een rendement van zo’n 10%, kan je het (spaar-)geld beter in de vorm van zonnepanelen op je dak leggen, dan op je bankrekening laten staan, aldus Ikea Nederland.

Daarnaast stijgt volgens Ikea de waarde van een huis met 5.500 euro met zonnepanelen, terwijl je al vanaf 3.243 euro een volledig zonne-energiesysteem kan aanschaffen via Ikea. Consumenten schatten de waarde van een huis met zonnepanelen ruim 5.467 euro hoger in dan hetzelfde huis zonder panelen. Dus de zonnepanelen leveren ook geld op, wanneer je zelf niet zo lang van de schone energie profiteert staat op de website van Ikea Nederland. De bedragen die genoemd worden hebben te maken met het aanbod in Nederland en dus niet in Spanje, al zullen die waarschijnlijk niet zo heel veel verschillen in de toekomst.

Zou jij in Spanje zonnepanelen op je dak leggen wanneer de wetten dat uiteindelijk toestaan en makkelijker maakt? Zou jij dan gebruik maken van de Ikea zonnepanelen of naar andere bedrijven gaan? Zijn er misschien al lezers in Nederland of België die zonnepanelen van Ikea in gebruik hebben? Wat is dan jouw ervaring?

Ga naar de inhoud