skip to Main Content
IKEA wil pas in 2025 in Spanje zonnepanelen gaan verkopen
Archieffoto

IKEA wil pas in 2025 in Spanje zonnepanelen gaan verkopen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

IKEA wil pas in 2025 in Spanje zonnepanelen gaan verkopen

Archieffoto

MADRID – Nu de Spaanse regering de zonbelasting heeft opgeheven en de administratieve rompslomp versoepeld is ziet Ikea ook kans om zonnepanelen te gaan verkopen. Weliswaar riep Ikea in 2013 al “vi är redo” wat Zweeds is voor “wij zijn er klaar voor” wat betreft de verkoop van zonnepanelen in Spanje maar het lijkt erop dat de klanten nog tot het jaar 2025 moeten wachten om zonnepanelen bij de IKEA te kunnen kopen.

Het Zweedse meubelconcern wil net zoals in andere landen waaronder Nederland en België zonnepanelen gaan verkopen aan particulieren en families in Spanje. Zon is er genoeg in het Zuid Europese land en Ikea ziet grote mogelijkheden om in Spanje op grote schaal en tegen gereduceerde tarieven zonnepanelen te gaan leveren. Er was tot nu toe echter een groot problemen en dat was de “impuesto al sol” ofwel de zonbelasting waarmee met het particulieren moeilijk werd gemaakt om zonnepanelen te plaatsen.

Die barrière is nu voorbij en dus ziet IKEA kans om net zoals in andere landen zoals Nederland, België en Groot Brittannië zonnepanelen te gaan verkopen. Dat wil IKEA echter pas in het jaar 2025 gaan doen wanneer het Zweedse meubelconcern dit wereldwijd wil gaan aanbieden. Op dit moment verkoopt IKEA zonnepanelen in zes landen.

Poging

Net zoals in Nederland en België kan IKEA beginnen met de verkoop van zonnepanelen pakketten die niet duurder hoeven te zijn dan 5.500 euro alles inclusief. In 2013 heeft IKEA reeds geprobeerd zonnepanelen te verkopen in Spanje maar dat werd door de nieuwe wetten van 2015 tegengewerkt. Hierdoor werden de verkopen op een zeer laag pitje gezet in Spanje en wachtte men geduldig af totdat de wetten weer positiever zouden zijn voor de particuliere zonnepaneelhouders in het land.

Geld opleveren

Op de website van Ikea Nederland valt te lezen dat met een gemiddeld systeem van 10 panelen je al snel tot 500 euro per jaar kan besparen op je energierekening door zelf elektriciteit op te wekken. Met een gemiddelde terugverdientijd van 8 jaar en een rendement van zo’n 10%, kan je het (spaar-)geld beter in de vorm van zonnepanelen op je dak leggen, dan op je bankrekening laten staan, aldus Ikea Nederland.

Daarnaast stijgt volgens Ikea de waarde van een huis met 5.500 euro met zonnepanelen, terwijl je al vanaf 3.243 euro een volledig zonne-energiesysteem kan aanschaffen via Ikea. Consumenten schatten de waarde van een huis met zonnepanelen ruim 5.467 euro hoger in dan hetzelfde huis zonder panelen. Dus de zonnepanelen leveren ook geld op, wanneer je zelf niet zo lang van de schone energie profiteert staat op de website van Ikea Nederland. De bedragen die genoemd worden hebben te maken met het aanbod in Nederland en dus niet in Spanje, al zullen die waarschijnlijk niet zo heel veel verschillen in de toekomst.

Zou jij in Spanje zonnepanelen op je dak leggen wanneer de wetten dat uiteindelijk toestaan en makkelijker maakt? Zou jij dan gebruik maken van de Ikea zonnepanelen of naar andere bedrijven gaan? Zijn er misschien al lezers in Nederland of België die zonnepanelen van Ikea in gebruik hebben? Wat is dan jouw ervaring?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Wij hebben in NL zonnepanelen en de in het artikel genoemde rendements getallen lijken goed te kloppen ( liggen dit jaar bijv. duidelijk daarboven vanwege het extreme aantal zonuren).
  Echter, dat is wel afhankelijk van het huidige systeem van ´saldering´ voor de aan het net teruggeleverde kWhs.( dit gaat onder Rutte III na 2020 overigens op de schop)
  Omdat je natuurlijk overdag gemiddeld meer produceert dan verbruikt, is het rendement nogal afhankelijk van het bedrag dat je terug krijgt voor de aan het net teruggeleverde stroom.
  In NL is dat dus (op dit moment) per kWh gelijk aan wat je betaalt voor een gebruikte kWh ( incl. alle belastingen en BTW) .
  Voor zover ik begrijp krijg je er in Spanje momenteel gewoon niks voor terug!?
  In dat geval gaan de rendementen zwaar omlaag!
  Je zou dat kunnen compenseren door het overschot op te slaan in grote accu´s , maar dan kost de installatie gelijk minstens het dubbele of meer! Zelfs als je dat doet ,moet je ook nog het lage ES dal tarief ( wat relatief veel lager is dan in nl en gedeeltelijk overdag geldig is) in de berekening van het rendement meenemen.

 2. Onze zonnepanelen zijn geplaatst door een professioneel bedrijf.
  Ikea levert wel, maar de juiste hellingshoek van de panelen, stevige stabiele ondergrond, bedrading naar je omvormer en aansluiting op je huis vergt ook nogal wat technische know how.

 3. Absoluut zonnepanelen,…van IKEA never nooit niet.! Zijn slecht tot zeer slecht, in dit geval duurkoop is slechtkoop!

  1. Zijn er bewijzen dat zonnepanelen van Ikea slechter zijn dan andere? Waar zijn zij gemaakt? Gaat Ikea ook batterijen leveren om overschot te stokkeren ?

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken