Twee en mogelijk drie besmettingsgevallen van het denguevirus bevestigd in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het ministerie van de Volksgezondheid heeft dinsdag twee besmettingsgevallen bevestigd van het denguevirus. Er is mogelijk ook een derde besmetting maar dat moet nog bevestigd worden. Het uitzonderlijke aan deze twee en mogelijk drie besmettingen is dat deze personen niet buiten Spanje zijn geweest. Het denguevirus wordt niet overgedragen van persoon op persoon maar door o.a. de Aedes albopictus ofwel tijgermug.

Dengue of knokkelkoorts is een tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door het denguevirus. Tot de symptomen behoren koorts, hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn, en een kenmerkende huiduitslag die lijkt op die van de mazelen. Dengue wordt overgedragen door verschillende soorten muggen van het geslacht Aedes, voornamelijk door de A. aegypti (denguemug) en de in Spanje voorkomende A. albopictus (tijgermug). Dengue kan dodelijk zijn als de patiënt niet snel en juist behandeld wordt.

De reeds twee bevestigde besmettingsgevallen werden op 4 oktober vastgesteld. Mogelijkerwijs is er ook nog een derde besmetting maar men wacht nog op de definitieve bevestiging. Volgens de kranten toonden de drie personen halverwege augustus de symptomen van het denguevirus maar bevinden deze personen zich nu in een goede gezondheid en buiten levensgevaar.

De bevestigde gevallen zijn twee personen van eenzelfde familie die ten tijde van de mogelijke besmetting samen zijn gekomen in Cádiz en Murcia. Van de drie besmette personen wonen er twee in de regio Murcia en een in de Comunidad de Madrid.

Na de bevestiging van de dengue-besmetting is men met een onderzoek begonnen om vast te stellen of er meer mogelijke besmettingen zijn. Er wordt gezocht naar personen met het denguevirus in dezelfde gemeenten als waar de drie besmette personen verbleven.

Gezien de aanwezigheid van de tijgermug op veel plaatsen langs de Middellandse Zeekust is het mogelijk dat er meer muggen besmet zijn met dengue. Dit houdt niet in dat alle tijgermuggen dragers zijn van de gevreesde ziekte maar voorzichtigheid is wel raadzaam.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Wat kan je doen om te voorkomen dat je word geprikt

Vandaag 12/10/2018 tijgertje op mijn arm in caravan op camping Cap Blanch, Altea. Snelle oplettende rakker. Vóórdat ik kon meppen was ie weg. Nee ik sloeg niet langzaam of sloom ;+))

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.