skip to Main Content
Twee en mogelijk drie besmettingsgevallen van het denguevirus bevestigd in Spanje
123rf

Twee en mogelijk drie besmettingsgevallen van het denguevirus bevestigd in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Twee en mogelijk drie besmettingsgevallen van het denguevirus bevestigt in Spanje

123rf

MADRID – Het ministerie van de Volksgezondheid heeft dinsdag twee besmettingsgevallen bevestigd van het denguevirus. Er is mogelijk ook een derde besmetting maar dat moet nog bevestigd worden. Het uitzonderlijke aan deze twee en mogelijk drie besmettingen is dat deze personen niet buiten Spanje zijn geweest. Het denguevirus wordt niet overgedragen van persoon op persoon maar door o.a. de Aedes albopictus ofwel tijgermug.

Dengue of knokkelkoorts is een tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door het denguevirus. Tot de symptomen behoren koorts, hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn, en een kenmerkende huiduitslag die lijkt op die van de mazelen. Dengue wordt overgedragen door verschillende soorten muggen van het geslacht Aedes, voornamelijk door de A. aegypti (denguemug) en de in Spanje voorkomende A. albopictus (tijgermug). Dengue kan dodelijk zijn als de patiënt niet snel en juist behandeld wordt.

De reeds twee bevestigde besmettingsgevallen werden op 4 oktober vastgesteld. Mogelijkerwijs is er ook nog een derde besmetting maar men wacht nog op de definitieve bevestiging. Volgens de kranten toonden de drie personen halverwege augustus de symptomen van het denguevirus maar bevinden deze personen zich nu in een goede gezondheid en buiten levensgevaar.

De bevestigde gevallen zijn twee personen van eenzelfde familie die ten tijde van de mogelijke besmetting samen zijn gekomen in Cádiz en Murcia. Van de drie besmette personen wonen er twee in de regio Murcia en een in de Comunidad de Madrid.

Na de bevestiging van de dengue-besmetting is men met een onderzoek begonnen om vast te stellen of er meer mogelijke besmettingen zijn. Er wordt gezocht naar personen met het denguevirus in dezelfde gemeenten als waar de drie besmette personen verbleven.

Gezien de aanwezigheid van de tijgermug op veel plaatsen langs de Middellandse Zeekust is het mogelijk dat er meer muggen besmet zijn met dengue. Dit houdt niet in dat alle tijgermuggen dragers zijn van de gevreesde ziekte maar voorzichtigheid is wel raadzaam.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Vandaag 12/10/2018 tijgertje op mijn arm in caravan op camping Cap Blanch, Altea. Snelle oplettende rakker. Vóórdat ik kon meppen was ie weg. Nee ik sloeg niet langzaam of sloom ;+))

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken