Twee en mogelijk drie besmettingsgevallen van het denguevirus bevestigd in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

Twee en mogelijk drie besmettingsgevallen van het denguevirus bevestigd in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het ministerie van de Volksgezondheid heeft dinsdag twee besmettingsgevallen bevestigd van het denguevirus. Er is mogelijk ook een derde besmetting maar dat moet nog bevestigd worden. Het uitzonderlijke aan deze twee en mogelijk drie besmettingen is dat deze personen niet buiten Spanje zijn geweest. Het denguevirus wordt niet overgedragen van persoon op persoon maar door o.a. de Aedes albopictus ofwel tijgermug.

Dengue of knokkelkoorts is een tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door het denguevirus. Tot de symptomen behoren koorts, hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn, en een kenmerkende huiduitslag die lijkt op die van de mazelen. Dengue wordt overgedragen door verschillende soorten muggen van het geslacht Aedes, voornamelijk door de A. aegypti (denguemug) en de in Spanje voorkomende A. albopictus (tijgermug). Dengue kan dodelijk zijn als de patiënt niet snel en juist behandeld wordt.

De reeds twee bevestigde besmettingsgevallen werden op 4 oktober vastgesteld. Mogelijkerwijs is er ook nog een derde besmetting maar men wacht nog op de definitieve bevestiging. Volgens de kranten toonden de drie personen halverwege augustus de symptomen van het denguevirus maar bevinden deze personen zich nu in een goede gezondheid en buiten levensgevaar.

De bevestigde gevallen zijn twee personen van eenzelfde familie die ten tijde van de mogelijke besmetting samen zijn gekomen in Cádiz en Murcia. Van de drie besmette personen wonen er twee in de regio Murcia en een in de Comunidad de Madrid.

Na de bevestiging van de dengue-besmetting is men met een onderzoek begonnen om vast te stellen of er meer mogelijke besmettingen zijn. Er wordt gezocht naar personen met het denguevirus in dezelfde gemeenten als waar de drie besmette personen verbleven.

Gezien de aanwezigheid van de tijgermug op veel plaatsen langs de Middellandse Zeekust is het mogelijk dat er meer muggen besmet zijn met dengue. Dit houdt niet in dat alle tijgermuggen dragers zijn van de gevreesde ziekte maar voorzichtigheid is wel raadzaam.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.