Derde week vulkaanuitbarsting La Palma met meer lava na instorten deel vulkaan

Derde week vulkaanuitbarsting La Palma met meer lava na instorten deel vulkaan
Beeld: INVOLCAN / Twitter

Derde week vulkaanuitbarsting La Palma met meer lava na instorten deel vulkaan

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Drie weken geleden op 19 september rond 15.12 uur kwam de Cumbre Vieja-vulkaan op het Canarische Eiland La Palma tot uitbarsting en sindsdien is de vulkaan geen moment echt stil geweest. De vulkaan blijft lava en as spuwen en de lavarivieren verwoesten in hun pad naar de Atlantische Oceaan alles wat ze tegenkomen. Zaterdagavond stortte opnieuw een deel van de vulkaan in waardoor nog meer lava vrij kwam en er een nieuwe ‘collada’ of lavarivier ontstond.

Dag 21 van de vulkaanuitbarsting op het Canarische Eiland La Palma is deze zondag 10 oktober begonnen met meer lava en meer verwoesting nadat zaterdagavond een deel van de noordelijke flank van de vulkaan instortte. De daardoor nieuwe ontstane roodgloeiende lavarivier verspreidde zich snel en verwoeste niet alleen meer woningen maar ook plantages en het industriegebied Camino de La Gata. Verder kwamen er door het ineenstorten ook grote blokken materiaal naar buiten.

Het met lava bedekte gebied is inmiddels bijna 525 hectare groot terwijl de lavastroom die de zee heeft bereikt inmiddels gegroeid is naar meer dan 32 hectare. Naast de nog steeds actieve vulkaanuitbarsting maken veel bewoners van het Canarische Eiland zich ook zorgen om de tientallen aardbevingen die nog steeds geregistreerd worden. Zijn deze aardbevingen een voorbode van meer vulkaanuitbarstingen?

Volgens deze officiële website van de eilandraad van La Palma zijn er 726 gebouwen verwoest waaronder 605 woningen, 58 agrarische gebouwen, 30 industriegebouwen, 18 toeristische gebouwen zoals hotels of bars/restaurants en 7 publieke gebouwen zoals scholen.

Verder zijn er meer dan 30 kilometer aan wegen verwoest en/of bedekt door een dikke laag lava. ook zijn 132 hectare landbouwgrond is verloren gegaan en verdwenen onder de lava waaronder 33,4 hectare wijngaarden, 70,4 hectare bananenplantages en 7,9 hectare avocado plantage.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.