Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (30)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (30)
Beeld: 123rf

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (30)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectare weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Vorige week heb ik isolatie gekocht. Ik wilde het liefste hetzelfde materiaal hebben als wat ik de vorige keer kocht. Maar helaas heeft de bouwmarkt in A Coruña, 150 kilometer bij ons vandaan, het materiaal niet meer. Ik moest dus opzoek naar andere isolatie met dezelfde isolatiewaarde of beter en voor ongeveer dezelfde prijs. In een bouwmarkt in Santiago de Compostela trof ik de isolatie die voldoet aan de voorwaarde. In de winkel zijn er 2 rollen van het materiaal op voorraad. Totaal zijn de rollen goed voor 74 vierkante meter en dat is ruim voldoende. Ik maar dus een ritje van 90 kilometer naar Santiago de Compostela. Het is isolatie met aluminium buiten lagen. De naden moet je afwerken met aluminium tape. Aluminium tape hebben ze helaas in deze bouwmarkt niet meer liggen. Jammer want nu moet ik ook nog naar een andere bouwmarkt.

De volgende dag koop ik bij de bouwmarkt in Ourense, ongeveer 30 kilometer bij ons vandaan vanalles en natuurlijk voldoende rollen aluminium tape. Ik kan nu aan de slag met het isoleren van de onderkant van het dak. In een kamer, waar ik ga verbouwen, werk ik in een paar dagen de isolatie tegen het dak. Ook boven de keuken isoleer ik het dak. En daar hebben we gelijk profijt van, het is eerder warm en het blijft ook langer warm.

Nu de isolatie er tegen zit, kan ik een voorraad ander materialen gaan kopen. Op de website van de bouwmarkt in Ourense zoek ik wat ik nodig heb, onder andere MDF plaat van 1m20 x 2m44 x 3 mm. Ik schrijf het referentienummer op want dat is makkelijk als ik er zo in de winkel om moet vragen. Voor de zekerheid check ik even de actuele voorraad in de winkel, Ourense 3 stuks. Vorige week stonden er nog 28! Ik wil er 24 hebben. In Lugo, 60 kilometer bij ons vandaan, staat de voorraad op 101. Ik vraag Sol voor de zekerheid even te bellen of dat dat getal wel klopt. Het klopt, dus ik vertrek met de aanhangwagen naar Lugo.

In de winkel in Lugo vraag ik naar de MDF plaat, vertel er gelijk bij dat er 101 moeten zijn. De medewerker gaat zoeken en vraagt even later of dat ik dat zeker weet dat er 101 zijn. Ja, staat op internet en we hebben er voor gebeld. Hij gaat op een computer kijken en daar staat ook dat er 101 zijn, maar hij kijkt er moeilijk bij. Ik begin dus het idee te krijgen dat ik voor niets naar Lugo ben gereden. Hij vraagt een collega en die weet waar ze staan. Achter een hoge pallet staat een pallet met 101 MDF platen. Ze laden 24 platen op de kar. Met een volle, bijna niet te sturen, kar zoek ik naar de andere materialen die ik nodig heb. De voorraad hout is bijna nul, dan kan ik hier wel wat kopen maar moet dan toch nog bij gaan kopen. Elektra…. ook niet wat ik nodig heb. Met alleen de MDF platen ga ik naar huis.

In onze rubriek SpanjeVerhalen zijn meer verhalen van Sol, Rob en Antares (en andere ingezonden verhalen) te lezen. KLIK HIER

Als ik om 5 uur in de middag terug thuis ben van een ritje Lugo, koppel ik de aanhangwagen af, doe een bakkie en vertrek maar gelijk naar de volgende bouwmarkt in Ourense. Daar koop ik de rest van de spullen die ik nodig heb. Uit ervaring weet ik dat je goed op moet letten als het om de prijs gaat. Ik koop een hoop hout wat in bundeltjes verpakt is. Die prijs klopt wel. Ik koop ook losse latten, die blijken duurder dan de laatste keer dat ik ze kocht. Ik maar een foto van het prijskaartje op het rek waar ze in staan, 5 euro 79. Bij de zelfscankassa vraag ik om hulp omdat de kassa aangeeft dat de latten 6 euro 97 zijn. Ik laat de foto zien en de prijs wordt aangepast naar de prijs op de foto. Met een volgeladen auto vertrek ik weer naar huis. 

Om te kunnen starten met de werkzaamheden in de kamer ben ik bij 3 zaken geweest, daar heb ik 420 kilometer voor gereden. Vervelend de bouwmarkten hier in de wijde omgeving, je kan nergens in een keer kopen wat je nodig hebt. Ik mis van Nederland niets, alleen de bouwmarkten. In Breda, waar wij woonde, hadden we er 6 of 7 in een straal van nog geen 5 kilometer en mijn favoriete bouwmarkt had voor mij alles! Geen mooie winkel, gewoon gangpaden. Het wordt tijd dat die Duitse bouwmarkt hier ook eens wat vestigingen weg gaat zetten, liefst dichtbij.

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ga naar de inhoud