De auto van de toekomst wordt ontworpen in Valladolid

De auto van de toekomst wordt ontworpen in Valladolid
Beeld: Canva

De auto van de toekomst wordt ontworpen in Valladolid

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALLADOLID – Het is niet Japan, noch de Verenigde Staten of Duitsland, maar de Spaanse stad Valladolid waar misschien wel de toekomst van onze wagens ligt. De stad heeft zich in een decennium omgevormd tot het Europese hart van auto-innovatie.

De auto industrie legt de autonome regio Castilië y León geen windeieren. In totaal is ze goed voor 30.000 jobs die zijn verdeeld over 175 verschillende bedrijven. Valladolid staat aan de kop van die industrie. Het wist een deel van de oude industrie slim om te vormen en in te schakelen voor de wagens van de toekomst.

“We hebben niet alleen een aantal grote autofabrikanten hier, maar in die fabrieken bevinden zich ook belangrijke innovatiecentra”, vertelt Charo Chávez van de dienst innovatie en economische ontwikkeling van de stad. “Die voeren onderzoek uit voor andere bedrijven en staan in nauw contact met de universiteit van Valladolid.

Laatst nog zakte het bedrijf Switch Mobility naar de stad af om elektrische bussen te bouwen. Alleen al daardoor werden 2.000 directe en 5.000 indirecte banen gecreëerd. Dezelfde week nog kondigde burgemeester Oscar Puente aan dat ook Inobat, een bedrijf dat batterijen bouwt voor elektrische wagens, zich in de stad zal vestigen.

Ook de al aanwezige vestigingen van Renault, Iveco en Michelin zitten niet stil. Donderdag stelt Renault zijn nieuwe hybride model de Renault Austral voor. Die zal worden gebouwd in Villamuriel de Cerrato met motoren uit Valladolid en onderdelen uit Sevilla. Het Franse Renault heeft de Austral officieel bestempeld als ‘Made in Spain’.

De voorzitster van CEOE Valladolid windt er geen doekjes om. “Valladolid staat op de kaart wanneer een bedrijf uit de autosector een plek in Europa zoekt om zich te installeren”. De stad heeft naam gemaakt als pionier in de mobiliteitswereld en is ongetwijfeld nog niet aan haar proefstuk toe.

Ga naar de inhoud