Search
menu
Search

Bielsa grenstunnel in Huesca gaat weer 24 uur open

Bielsa grenstunnel in Huesca gaat weer 24 uur open
Beeld: Google Streetview

Bielsa grenstunnel in Huesca gaat weer 24 uur open

In Bielsa ligt een tunnel die tevens de grens vormt tussen Spanje en Frankrijk. De Bielsa tunnel is 3,1 kilometer lang, waarvan 1,8 kilometer in Frankrijk en 1,3 kilometer in Spanje. De eenbuizige tunnel met tweerichtingsverkeer voor lichte voertuigen en afwisselend eenrichtingsverkeer voor vrachtwagens, bussen en caravans, wordt veel gebruikt door Nederlanders en Belgen die naar of vanuit Spanje reizen. Echter, deze tunnel is ‘s nachts gesloten, maar daar komt binnenkort een einde aan.

Sinds 15 januari 2021 houden de Franse autoriteiten de grenstunnel gesloten tussen 22 en 6 uur, een tijdstip dat later werd verlengd naar 00 uur. De reden voor het sluiten is volgens de Franse autoriteiten om illegale migratie tegen te gaan. Maar de grenstunnel zal binnenkort (datum nog onbekend) weer 24 uur open zijn nadat de Spaanse en Franse autoriteiten een overeenkomst hebben gesloten.

Wanneer dit een realiteit zal zijn is nu nog niet bekend. De tunnel zal in ieder geval van maandag 16 tot en met zaterdag 21 oktober (2023), elke nacht van 22.00 tot 6.00 uur gesloten zijn voor onderhoud. Dit wordt gedaan door een externe onderneming die het ventilatiesysteem controleert. Dat wil dus zeggen dat de tunnel in plaats van 00 uur al om 22 uur dicht zal gaan.

Weliswaar zal de tunnel dus binnenkort weer 24 uur open zijn, dat wil niet zeggen dat het vrachtverkeer er ‘s nachts weer gebruik van mag maken. Dat zal voorlopig nog niet mogelijk zijn om de bewoners van de dorpen die langs de route liggen (met name in Frankrijk) rust te geven tijdens de nachtelijke uren.

Ga naar de inhoud