Search
menu
Search

Militaire vliegtuigen naar Israël en Palestijnse Gebieden om Spanjaarden op te halen

Militaire vliegtuigen naar Israël en Palestijnse Gebieden om Spanjaarden op te halen
Beeld: Ministerio de Defensa / Flickr

Militaire vliegtuigen naar Israël en Palestijnse Gebieden om Spanjaarden op te halen

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken in functie heeft dinsdag aangekondigd dat de regering militaire vliegtuigen stuurt om Spaanse burgers te evacueren die zich tijdelijk in Israël bevonden en die verrast werden door de massale aanval die de islamitische Hamas-beweging op zaterdag lanceerde. De aankondiging komt nadat de commerciële vluchten die Iberia en Air Europa verzorgden tot aanstaande zondag zijn opgeschort.

Tot maandag waren er commerciële vluchten, dus hadden de Spanjaarden een manier om Israël te verlaten. Maar nu de commerciële vluchten zijn geannuleerd, stuurt Spanje twee militaire vliegtuigen. Slechts enkele honderden Spanjaarden kunnen op deze manier worden geëvacueerd, omdat veel van de 10.000 Spanjaarden die in Israël en de Palestijnse gebieden wonen een dubbele nationaliteit hebben. Volgens de laatste informatie gaat het om ongeveer 500 Spanjaarden uit Israël die geëvacueerd worden.

De Spaanse regering is het niet eens met de beslissing van de Europese Unie om de ontwikkelingshulp aan Palestina op te schorten. Deze beslissing werd aangekondigd door de commissaris voor Uitbreiding, maar werd later ingetrokken door de commissaris voor Crisisbeheer.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat Palestina in de komende dagen meer hulp nodig heeft dan minder. Hij is duidelijk dat Hamas, een terroristische organisatie, niet gelijkgesteld mag worden met het Palestijnse volk. Het Palestijnse volk heeft behoeften die nog groter zullen worden.

Ga naar de inhoud