Onderzoek naar dierenmishandeling en glazen wanden bij padelbanen in Spanje

Onderzoek naar dierenmishandeling en glazen wanden bij padelbanen in Spanje
Beeld: Grefa / web

Onderzoek naar dierenmishandeling en glazen wanden bij padelbanen in Spanje

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Padelbanen zijn in Spanje steeds populairder. Ze worden gebouwd in zowel particuliere als gemeentelijke voorzieningen. Dit is een goede zaak voor de sport, maar het heeft ook een negatieve impact op de natuur. Vogels zien de glazen wanden van padelbanen niet en vliegen er tegenaan, met dood of verwondingen tot gevolg. Het Spaanse Milieuparket van het Openbaar Ministerie onderzoekt nu of er sprake is van dierenmishandeling. Het is nog niet duidelijk hoe groot het probleem is, maar het is duidelijk dat er iets moet gebeuren om de vogels te beschermen.

Vogels botsen vaak tegen de glazen wanden van padelbanen. Dit is een bekend probleem bij de padelbanen en padelspelers. De kwestie is nu ook in handen van de ‘Fiscalía de Medio Ambiente’. De aanklagers zijn bezig met het verzamelen van gegevens over vogels die dood of gewond zijn geraakt door botsingen met glazen wanden, met name bij padelbanen.

Het uitgangspunt voor het Milieuparket is een voorlopig onderzoek uitgevoerd door de ‘Agentes Forestales’ van Barcelona naar de impact van beglazing bij padelbanen en soortgelijke installaties op vogelsterfte door botsingen. Het onderzoek concludeerde dat dit een ernstige bedreiging vormt voor vogels. Het onderzoek kon de omvang van het probleem echter niet nauwkeurig in cijfers uitdrukken. 

Hier komt de ‘Fiscalía de Medio Ambiente’ om de hoek kijken. Deze heeft nu informatie opgevraagd in heel Spanje om te controleren of padelbanen een barrière kunnen vormen voor het bewegingspatroon van vogels en of dit kan worden geclassificeerd als ‘dierenmishandeling’, zoals gedefinieerd in de nieuwe Dierenwelzijnswet: “elke handeling, zowel door handelen als door nalaten, die pijn, lijden of letsel aan een dier toebrengt en zijn gezondheid schaadt, of zijn dood veroorzaakt, wanneer deze niet wettelijk is toegestaan”.

Op dit moment zijn er geen overtuigende gegevens over botsingen van vogels tegen de beglazing van de padelbanen en de dood of verwondingen die deze veroorzaken. Er zijn wel gegevens over het aantal padelbanen.  Spanje is de wereldwijde leider in padel, met meer dan 5 miljoen spelers en meer dan 15.300 padelbanen. Portugal is het tweede land met de meeste padelbanen in Europa (3.000), gevolgd door Italië (2.000) en Frankrijk (1.500), volgens de gegevens van de International Padel Federation (FIP).

Nederland heeft een relatief klein aantal padelbanen, maar de sport groeit snel in populariteit. In 2023 zijn er in Nederland meer dan 500 padelbanen, een stijging van 50% vergeleken met 2022. Ook in België is de padelsport aan het groeien met inmiddels meer dan 400 padelbanen.

Ga naar de inhoud