Wanneer begint de herfst echt in Spanje met regen, kou en donkere dagen?

Wanneer begint de herfst echt in Spanje met regen, kou en donkere dagen?
Beeld: via canva.com

Wanneer begint de herfst echt in Spanje met regen, kou en donkere dagen?

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

We hebben er al vaker over geschreven, Spanje heeft al weken te maken met hoge temperaturen tot 40 graden in het zuiden, 35 graden langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen en zelfs een hittegolf op de Canarische Eilanden. Ze noemen dit ook wel ‘veroño’, wat een samenvoeging is van de woorden ‘verano’ (zomer) en ‘otoño’ (herfst). Maar wanneer begint het echt herfst te worden in Spanje, met lagere temperaturen, regen en zelfs donkere dagen? Het goede nieuws voor vakantiegangers en overwinteraars is dat het langs de Middellandse Zeekust ook dit weekend nog warm is.

Volgens de weerexperts zal het zeker nog de hele week aangenaam zomers weer blijven met temperaturen die veel hoger zijn dan wat normaal is voor de tijd van het jaar (al was dit in 2022 en 2021 ook al het geval). Maar vanaf dit weekend 13 of 14 oktober gaat het weer op de meeste plaatsen veranderen en zal de herfst eindelijk naar intrede doen.

Atmosferische rivieren

Er wordt ook geschreven over een ‘atmosferische rivieren’ (ríos atmosféricos), dit zijn stromen van met vocht verzadigde lucht, afkomstig uit de evenaarszone, die circuleren op een hoogte van ongeveer 1 tot 2,5 km, 400 tot 600 km breed en tot enkele duizenden km lang. De gevolgen zijn meestal divers, met periodes van hevige regenval en sterke wind die impact hebben op overstromingsgevoelige gebieden, wat extreme regenval en overstromingen kan veroorzaken.

Kranten schrijven vaak over een ‘tren de borrascas’ ofwel een ‘trein van stormen’, wat een indrukwekkende naam is voor meerdere stormen achterelkaar, die vaak veroorzaakt worden door de ‘atmosferische rivieren’.

Weekend

Vanaf vrijdag zal het weer in Spanje veranderen. Het hogedrukgebied dat boven Spanje heeft gelegen de afgelopen weken, zal het land verlaten. Dit zal ertoe leiden dat het in het westen van het land kouder gaat worden en er meer neerslag valt. In het Middellandse Zeegebied kan het echter juist warmer worden door wind uit het westen. Vrijdagmiddag gaat het regenen in Galicië, terwijl de regen in de loop van de dag naar het noordwesten van Spanje trekt. Zaterdagnacht kan het ook in het centrum van Spanje regenen.

In het weekend gaat de temperatuur in bijna heel Spanje dalen. In het noordwesten zullen de temperaturen weer ‘normaal’ worden. Op zondag 15 oktober zal de 30 graden slechts lokaal worden bereikt in het Middellandse Zeegebied, naast gebieden in Extremadura en in het Guadalquivir-dal (binnenland Andalusië). Er is zondag kans op een lagedrukgebied in het westen van Spanje waardoor er meer kans is op regen.

Vanaf zondag zullen de temperaturen in Spanje weer normaal zijn voor de tijd van het jaar. De temperatuur zal zelfs nog wat verder dalen in de loop van volgende week. Op de Canarische Eilanden zal de temperatuur ook dalen vanaf woensdag, maar zal nog steeds boven de 30 graden blijven gedurende de hele week, al is er geen sprake meer van een hittegolf.

Ga naar de inhoud