skip to Main Content
Spanje is het tweede land ter wereld met de langste levensverwachting

Spanje is het tweede land ter wereld met de langste levensverwachting

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanjaarden worden gemiddeld 83 jaar oud wat bijna 3 jaar meer is dan de overige landen die aangesloten zijn bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD). Spanje is daarmee het land ter wereld wat op de tweede plaats staat wat betreft de leeftijd, net achter Japan waar men gemiddeld 83,9 jaar oud wordt. Het gemiddelde van de 35 aangesloten landen bij het OECD is 80,6 jaar oud.

De levensverwachting is in Spanje tussen 1970 en 2015 flink verbeterd en omhoog gegaan van 70 jaar in de zeventiger jaren van de vorige eeuw tot meer dan 80 jaar in 2015. Vrouwen worden gemiddeld vijf jaar ouder dan de mannen, te weten 85 jaar voor de vrouwen en 80 jaar voor de mannen, iets wat ook geldt voor andere landen zoals Japan, Frankrijk, Zuid Korea en Zwitserland.

Spanje staat ook hoog op de lijst als gekeken wordt naar de levensverwachting vanaf 65 jaar oud. Volgens het rapport leven de Spanjaarden na het bereiken van de pensioenleeftijd nog gemiddeld 21 jaar. Hiermee staat Spanje achter Japan en Frankrijk op de lijst. Dit houdt echter niet in dat men vanaf 65 jaar nog gemiddeld 21 jaar in goede gezondheid leeft aangezien als er gekeken wordt naar dit criterium dit teruggedraaid wordt naar 9,2 jaar gemiddeld.

Nederlanders worden volgens de lijst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling gemiddeld 81,6 jaar oud en de Belgen 81,1 jaar wat dus lager is dan de 83 jaar gemiddeld in Spanje maar nog steeds hoger dan het OECD gemiddelde van 80.6 jaar oud.

Net zoals in Spanje geldt ook voor Nederland en België dat de grootste doodsoorzaak bij ouderen ziektes zijn die te maken hebben met het hart en vaatstelsel gevolgd door kanker, het ademhalingsstelsel, dementie, externe factoren en andere doodsoorzaken die niet nader omschreven staan.

Gekeken naar de gezondheidskosten staat Spanje onder het gemiddelde van het OECD. Nederland geeft op jaarbasis gemiddeld per persoon 4.622 euro uit wat in België 4.154 euro is en in Spanje 2.788 euro wat onder het gemiddelde van 3.436 euro zit.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Vanwege de positieve berichten , moet Spanje ook snel weer een balans neerzetten . Rust in de politiek en rust onder de bevolking geen verdeeldheid , maar eenheid.
  Eenzijdige geld kwesties aanpakken en nu eens de goede richting inslaan.

  Niemand zit te wachten op protesten en stakingen. De oplossing is heel simpel als men een ander ook een goed leven gunt. Dat is nu overal ver te zoeken.

  In een moderne samenleving dat geldt ook in dit geval voor Spanje past geen stilstand meer . Vooruit dat is de juiste weg goed voor het toerisme en goed voor de spaanse burgers en residenten.

  Het is niet verboden om gezond ouder te worden. Zeker niet als werknemer die eindelijk kan stoppen en na ontwenning van het lange arbeids-proces zichzelf met of zonder partner eindelijk kan gaan genieten . Ontwenning is al niet zo makkelijk . Daar gaat een bepaalde tijd overheen. Hoe ouder hoe gekker kan ook leuk zijn met z,n allen.

  Het leven moet zolang als mogelijk fijn zijn en leuk blijven dat stimuleert en geeft energie. Lekker in beweging zijn en dingen gaan ondernemen waar nooit tijd voor was of nooit aangedacht. Frisse zeelucht en mooie kleuren.
  Blauw past bij jou , ken je die nog. De middelandse zee met die magische kleuren blauw en soms lichtgroen er doorheen. Muy bien. Salut.

  1. Mooi verwoord Pedro, past bij mijn levensovertuiging. Possitivisme!

 2. Ik ben samen met mijn man die uit Galicia komt … naar Galicia geëmigreerd/geremigreerd toen hij zijn pensioenleeftijd had en dus uitgewerkt was.
  Ik als Nederlandse kende deze regio dus al…maar nu 4 jaar later wil ik niet meer terug naar Nederland.
  Ja op vakantie naar onze dochter.
  Dus geen spijt van ons besluit.

 3. Ik ben op mijn 83 jaar geeëmigreerd naar Andalucia…… heb het gevoel dat ik nog zeker 10 jaar leef. Geen stress, lekkere temperaturen en lieve mensen,

  1. Hallo Mvr. Cocx,
   En wij maar denken dat we laat geëmigreerd zijn . 2015.
   73-78. Wij willen noooooit meer terug ! We gaan voor 105 anders lijkt het zo kort. 😆😅. Geniet van alles wat op je padje komt ! Groetjes.

 4. Ja, het leven is hier goed. Kennelijk behalve in Cataluña. Want die willen nog meer.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken