skip to Main Content
Snel glasvezel internet om ontvolking Spaanse platteland te voorkomen
123rf

Snel glasvezel internet om ontvolking Spaanse platteland te voorkomen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje heeft veel problemen en een van hen is de ontvolking op het uitgebreide Spaanse platteland. Er worden keer op keer maatregelen bedacht om het wonen op het platteland aantrekkelijk te maken maar het wil maar niet lukken. Nu is er een nieuw initiatief wat te maken heeft met internet.

Het snelle internet (banda ancha) van 100 MBps of meer is op dit moment een realiteit in slechts 28,4% van het platteland in Spanje tegenover de 76,1% in de rest van Spanje aldus de gegevens over 2017 van het Ministerio de Energía, Turismo y Agenda Digital.

Nieuwe leven

Elk willekeurig bedrijf en/of familie die zich in een plattelandsgebied wil vestigen om de drukke stad te ontvluchten heeft echter (snel) internet nodig. Het slechte internet wordt dan ook als een obstakel gezien om een nieuw leven te beginnen in de doorgaans rustige en goedkope “zonas rurales”.

Snel internet en goed mobiel bereik wordt gezien als essentieel en een recht van elke inwoner van Spanje. In de realiteit is dit echter niet overal haalbaar in het land waar 53% van de totale oppervlakte van Spanje landelijk gebied is.

Ontwikkeling

Velen zijn het erover eens dat internet belangrijk is voor de economische ontwikkeling van een gebied, de creatie van banen en bedrijven, de stijging van zelfstandigen en zelfs de digitalisatie van de land- en tuinbouw op het platteland van Spanje.

Spanje heeft de twijfelachtige eer om het Zuid Europese land te zijn waar de ontvolking op het platteland het grootst is. Op 53% van de totale oppervlakte van Spanje woont slechts 5% van het totale aantal inwoners van het land.

De zogenaamde demografische woestijn is al een feit in 22 van de 50 provincies in Spanje. In 14 van deze provincies is de situatie volgens experts zelfs kritisch te noemen waar 80% van de dorpen op het punt staan te verdwijnen vanwege gebrek aan inwoners.

Gemeenten

Van de 8.124 gemeenten die Spanje heeft zijn er 4.983 gemeenten die met uitsterven bedreigd worden vanwege de ontvolking en minder dan 1.000 inwoners. In die gemeenten is de vergrijzing een van de grootste problemen vanwege het gebrek aan nieuwe inwoners.

De provincie Soria (Castilla y Leon) is er het ergste aan toe met 94% van de gemeenten ernstige problemen hebben. Van de 183 gemeenten in Soria zijn er slechts 11 waar meer dan 1.000 mensen wonen en waar er 164 gemeenten zijn waar minder dan 500 inwoners zijn en het merendeel daarvan zelfs minder dan 100 inwoners waarbij diverse dorpen in de winter er compleet verlaten bij liggen zonder inwoners.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Het is toch logisch dat die bedrijven enkel investeren waar het ook kan renderen.
  Een goed alternatief lijkt internet via satelliet, skyDSL bjvoorbeeld. Snel en overal in Spanje beschikbaar. Als dat bedrijf nog maar de helft realiseert van wat het belooft lijkt het toch al veel beter dan wat ik hieronder lees. Is er iemand die ervaring heeft met skyDSL ?
  Anderzijds vind ik niet dat de ontvolking van het platteland moet worden voorkomen. Tenslotte brengen de aanleg van wegen en de nutsvoorzieningen op afgelegen plaatsen heel wat kosten met zich mee. Ook begrijp ik niet waarom iemand nu absoluut op het platteland wil gaan wonen. Een stedelijk gebied biedt toch veel meer mogelijkheden en het leven is er misschien niet goedkoper maar in elk geval veel praktischer.

  1. Ik was geïnteresseerd in skydsl … tot ik eens even de tijd nam om op een forum reacties te lezen van klanten en zonder uitzondering vonden die dat skydsl een bende oplichters waren. De eerste maand werkt het naar behoren maar daarna gaat het supertraag om de klant alzo te dwingen naar een ‘pro-contract’ te upgraden

   1. Jopke, je kan toch buiten de steden gewoon met een internet via een schoteltje werken?
    Ik woon dan nog in een redelijk dorp waar nu ook deels optica ligt, dat is aan 30MB wat dus mooi snel is.
    Zelf schakel ik binnenkort daarop over, omdat mijn huidig contract afloopt en ik er dan gratis van af kan.
    Maar nu heb ik dus zo´n klein schoteltje aan het huis hangen, echt ding van niets qua dat je het ziet en 20MB download en 4MB upload, dat werkt prima, stabiel.
    Kan internetten op de PC, laptop, aantal mobieltjes en zelfs tegelijk op meer dan 1 TV naar Netflix kijken….dezelfde aanbieder heeft ook klanten in de Campo zitten, en behoorlijk ver de Campo in, de bergen in zonder dat die mensen problemen hebben.
    Dit is dan een regio bedrijf, maar ik weet dat er in heel Spanje vergelijkbare bedrijven zitten die het zo doen.
    En zelfs via Canal Digitaal zou je toch internet moeten kunnen krijgen, dat heet geloof ik TV Vlaanderen voor Belgie? Of ook Canal Digitaal?
    Nou ja, dat weet jij beter dan ik.

    1. Weet ik allemaal maar was uit interesse even gaan googelen.
     Voorlopig doe ik het met hetgeen ik nu heb (o.a. TV-Vlaanderen) tot de fiber bij ons in de urba komt…alleen: dat blijft nu al meer dan 5j aanslepen

     1. Ok, Jopke.
      Dat TV Vlaanderen hebben mensen hier ook.
      Ik kan die niet verstaan heh LOL.
      Maar zo te lezen en horen gaat het ff iets beter met je?
      Dat hoop ik dan in ieder geval.
      Het negeren van sommige mensen hier, dat zal de gezondheid van jou en mij ook helpen denk ik hehehehe

   2. SkyDSL is geen bende oplichter, het grootste probleem met internet via de satteliet is dat mensen geen degelijke schotel hebben, wij hebben goeie ervaringen met hun en een 2tal andere aanbieders we hebben zelfs nog 1 zgan set liggen maar die kost nieuw al 700 euro!
    en het abonnement is dan wel 80 euro per maand, het is gewoonweg te duur voor de prive sfeer.

    Canal Digitaal & TV Vlaanderen is al te regelen vanaf 15 euro per maand tot 35 euro incl alle apparatuur.

    Internet via Aeromax (onze concurent) is ook aan te raden maar neem dan niet het goedkoopste abonnement.

 2. Snel Internet op het platte land zal er echt niet zo snel komen, kabel bedrijven zoals ONO gaan al niet eens naar grote urbanisaties en rollen enkel uit in druk bevolkte gebieden(steden). Ook Movistar legt niet graag kabels in de wildernis en wil daar ook helemaal niets in investeren. Dit nieuws bericht is denk ik mensen blij maken met een dode mus.

  1. Helemaal mee eens.
   Meestal hebt je ontvolking omdat er geen inkomen gegeneerd kan worden, men leeft er in armoede. Natuurlijk gaat men dan naar de steden want daar is er meer economie met een grotere kans op werk en als dat niet helpt gaat men naar het buitenland.
   Er is veel werk weggelegd voor de Spaanse regering om de ontvolking op het platte land tegen te gaan maar snel internet (als dat er wel komt ) is maar een druppel op het hete plaat.

 3. 100Mbps is een snelheid waar wij alleen maar van kunnen dromen. Wonende in een Urbanisatie vlak bij Romanya de la Selva in de Costa Brava is de gemiddelde download snelheid 2,3 met als uitschieter 1,45 Mbps en uploaden is 0,56 met als uitschieter 0,10 Mbps. Tel daarbij op dat regelmatig het internet uitvalt, en minstens een maal per dag gereset moet worden, dan zitten we nog heeeeeel ver van de 100 af.
  Volgens mij vallen we niet onder het platteland met steden als Playa d’Aro en San Feliu de Guixols op 10 minuten rij afstand

  1. Hier in Fogars de la Selva het zelfde verhaal. In het voorjaar kregen we een folder van de gemeente dat er fibra komt, maar tussen komen en hebben……

  2. Ter hoogte van Denia met schotelantenne een snelheid van 0.2 – 1.0 Mbps terwijl het abonnement 10 Mbps voorschrijft. De verbinding met internet is +/- stabiel en we kijken uit voor kabel.

 4. Wij hadden in Cajiz op 20 km van Malaga ( 3 km van de kust ) een snelheid van tussen de 1 en 2 MBps.
  Dit is geen komma fout, was ‘s-avonds vaak ook nog onder de 1 ( één )

 5. Het is al jarenlang de gewoonte in Spanje om in de grote steden te gaan wonen, want zeggen ze daar is de Universiteit en allerlei aangename toestanden te vinden. Ik zeg ze dat ik liever gezonde lucht in adem en niets van de steden en stress wil weten. Inderdaad is het een kwestie van goede communicatie om de ontvolking te voorkomen en verder goede informatie die ik nog niet zie. De toestand van treinen en autobussen vind ik hier nog steeds hopeloos en je moet wel een auto hebben, anders kom je nergens.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken