Snel glasvezel internet om ontvolking Spaanse platteland te voorkomen

Snel glasvezel internet om ontvolking Spaanse platteland te voorkomen
Beeld: 123rf

Snel glasvezel internet om ontvolking Spaanse platteland te voorkomen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft veel problemen en een van hen is de ontvolking op het uitgebreide Spaanse platteland. Er worden keer op keer maatregelen bedacht om het wonen op het platteland aantrekkelijk te maken maar het wil maar niet lukken. Nu is er een nieuw initiatief wat te maken heeft met internet.

Het snelle internet (banda ancha) van 100 MBps of meer is op dit moment een realiteit in slechts 28,4% van het platteland in Spanje tegenover de 76,1% in de rest van Spanje aldus de gegevens over 2017 van het Ministerio de Energía, Turismo y Agenda Digital.

Nieuwe leven

Elk willekeurig bedrijf en/of familie die zich in een plattelandsgebied wil vestigen om de drukke stad te ontvluchten heeft echter (snel) internet nodig. Het slechte internet wordt dan ook als een obstakel gezien om een nieuw leven te beginnen in de doorgaans rustige en goedkope “zonas rurales”.

Snel internet en goed mobiel bereik wordt gezien als essentieel en een recht van elke inwoner van Spanje. In de realiteit is dit echter niet overal haalbaar in het land waar 53% van de totale oppervlakte van Spanje landelijk gebied is.

Ontwikkeling

Velen zijn het erover eens dat internet belangrijk is voor de economische ontwikkeling van een gebied, de creatie van banen en bedrijven, de stijging van zelfstandigen en zelfs de digitalisatie van de land- en tuinbouw op het platteland van Spanje.

Spanje heeft de twijfelachtige eer om het Zuid Europese land te zijn waar de ontvolking op het platteland het grootst is. Op 53% van de totale oppervlakte van Spanje woont slechts 5% van het totale aantal inwoners van het land.

De zogenaamde demografische woestijn is al een feit in 22 van de 50 provincies in Spanje. In 14 van deze provincies is de situatie volgens experts zelfs kritisch te noemen waar 80% van de dorpen op het punt staan te verdwijnen vanwege gebrek aan inwoners.

Gemeenten

Van de 8.124 gemeenten die Spanje heeft zijn er 4.983 gemeenten die met uitsterven bedreigd worden vanwege de ontvolking en minder dan 1.000 inwoners. In die gemeenten is de vergrijzing een van de grootste problemen vanwege het gebrek aan nieuwe inwoners.

De provincie Soria (Castilla y Leon) is er het ergste aan toe met 94% van de gemeenten ernstige problemen hebben. Van de 183 gemeenten in Soria zijn er slechts 11 waar meer dan 1.000 mensen wonen en waar er 164 gemeenten zijn waar minder dan 500 inwoners zijn en het merendeel daarvan zelfs minder dan 100 inwoners waarbij diverse dorpen in de winter er compleet verlaten bij liggen zonder inwoners.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.