skip to Main Content
PSOE wint verkiezingen Spanje, VOX en PP stijgen, C’s en Podemos dalen
123rf

PSOE wint verkiezingen Spanje, VOX en PP stijgen, C’s en Podemos dalen

MADRID – Tijdens de verkiezingen in Spanje op zondag 10 november (10N) heeft de PSOE weten te winnen met 28,26% (6.7 miljoen) van de stemmen. De PP is flink gestegen in stemmen naar 21% (5 miljoen) wat goed is voor de tweede grote politieke partij terwijl de extreemrechtse VOX de grote verrassing is met 15,23% (3,6 miljoen) van de stemmen, goed voor een derde plaats. De grootste daler is Ciudadanos die van 4 miljoen stemmen is gedaald naar 1,6 miljoen van de stemmen (6,85%) terwijl Unidas-Podemos nagenoeg gelijk is gebleven met 2,4 miljoen van de stemmen (10,6%).

Van de 34.887.307 Spanjaarden die hun stem mochten uitbrengen zijn er 23.899.837 Spanjaarden die daadwerkelijk zijn gaan stemmen wat een opkomst was van 69,87% wat minder is dan de 75,78% bij de verkiezingen op 28 april dit jaar. 2,1 miljoen Spanjaarden konden in het buitenland stemmen wat het totaal op meer dan 37 miljoen kiezers bracht. Bekijk de uitslagen hier.

Het was de vierde keer in vier jaar tijd en de tweede keer dit jaar dat de Spanjaarden naar de stembussen mochten gaan. Na de verkiezing van 28 april dit jaar slaagde de PSOE er niet in om een regering te vormen waarna er opnieuw verkiezingen werden uitgeroepen die op 10 november plaatsvonden.

Uitslagen

De PSOE is opnieuw de winnaar geworden met 28,26% van de stemmen (6.752.983) wat 120 parlementariërs zijn in het Spaanse parlement, 3 minder. 

Terwijl de PSOE min of meer gelijk bleef wat betreft de verkiezingsuitslag steeg dat met 21 zetels bij de PP naar 21% van de stemmen (5.019.869) wat 88 parlementariërs zijn.

De grote stijger is echter VOX die dankzij o.a. de problematiek in Catalonië groter is geworden dan andere partijen. De extreemrechtse partij kreeg 15,23% van de stemmen (3.640.063) wat goed is voor 52 parlementariërs, 28 meer.

Terwijl VOX de grote winnaar is, is Ciudadanos de grote verliezer want de partij van Albert Rivera verloor 47 zetels en haalde slechts 6,85% van de stemmen (1.637.540) wat goed is voor 10 parlementariërs. 

Unidas-Podemos is de vierde grote partij van Spanje met 10,67% van de stemmen (2.550.452) wat goed is voor 28 parlementariërs, 7 minder. 

De Catalaanse (separatistische) partijen hebben samen 23 parlementariërs in Madrid bestaande uit 13 zetels van ERC (-2), 8 van JxCAT (+1) en 2 van CUP (+2), die voor het eerst meedoet aan landelijke verkiezingen. 

Nieuwkomers waren ook Más Pais die van niets 3 zetels (samen met Compromís) kreeg en Teruel Existe met 1 zetel. Bij de vorige verkiezingen deed de partij Partido Regionalista de Cantabria (PRC) voor het eerste mee en ook nu kreeg deze partij uit Cantabrië 1 zetel. De Spaanse Partij voor de Dieren PACMA kreeg opnieuw niet genoeg stemmen om een vertegenwoordiging te hebben in het parlement met 0,95% (226.469 stemmen).

Bekijk hieronder alle uitslagen van alle andere partijen.

ElDiario.es

Regering

Om een regering te vormen heeft men 176 van de 350 parlementariërs/zetels nodig. Geen enkele partij heeft dat voor elkaar gekregen waardoor er dus of een coalitieregering gevormd  moet worden, iets dat niet zo normaal is in Spanje, of dat politieke partijen zich onthouden van stemmen om zo een minderheidsregering het land te laten regeren. 

In de Spaanse kranten worden allerlei combinaties gevormd van verschillende coalitieregeringen zoals de PSOE + Unidas-Podemos + Más País en diverse kleine partijen of de PSOE + PP (wat nog nooit gebeurd is) of bij het rechtse blok PP + Ciudadanos + VOX en kleine partijen.Wat het uiteindelijk gaat worden zal men in de komende maanden zien.

Woon- of vakantieplaats

Wil jij weten hoe men gestemd heeft in jouw woonplaats of de plaats waar je veel komt of een vakantie doorbrengt, kijk dan op onderstaande kaart en zoek de gemeente (handmatig of in het zoekveld), zoom in en klik op de naam om de resultaten te zien. De interactieve kaart is afkomstig van El Pais.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Vox extreem rechts noemen is enkel fair als men ook Unidos Podemas, Cup ed als extreem links benoemt.
  Catalonie is niet de enige reden waarom Vox hoog scoorde: Pres Sanchez revanchistische uitdelving van Gen Franco, vlak voor de verkiezingen heeft slapende honden wakker gepord. In plaats van bijna vergeten diepe wondes te ”begraven” heeft hij ze opnieuw geopend.

  Plus de hautaine moreel superieure houding van politiek correct links, verwijten, beledigen, aanvallen, demonizeren, intimideren, isoleren, negeren etc.. van Vox + supporters heeft voluit averrechts gewerkt (net als succes VB in Belgie).

  Anderszijds is er de charismatische en rechtlijnige Abascal waarvan de gewone Spanjaard aanvoelt dat dit een geboren integere leider met een lange termijn visie dia aansluit met wat (heel veel!) Spanjolen denken en vooral voelen in stilte.

  Een paar jaar terug ging Mr Pablo Iglesias ”de hemel bestormen” om zich op een paar jaar ontpoppen als de klassieke communistische diktator, alle kritiekers uit omgeving wegzuiverend en zichzelf verbeteren ten nadele van zijn ontgoocheld en slinkend legioen.

  Pablo Iglesias en de zijnen zien nu groen van nijd en jaloezie. , Hun diepe haat voor Vox nauwelijks bedwingend, lijken voorbestemd ipv van de hemel te bestormen (asaltar los cielos) eerder gedoemd te zijn om in de kokende helse pek te mogen roeren.

  Senor Abascal wordt ooit president van Spanje in historisch beslissende tijden en een overgroot deel van de bevolking gaat hem volgen. Of Spanje gaat overleven op lange termijn gaat afhangen van de enorme energie die deze man wakker heeft gemaakt in de buiken en harten van de gewone mensen.

  Gaat die energie sterker worden dan de energieen die Spanje willen verniet
  igen, dan is er een kans(je?) dat Spanje de komende mega-aardbevingen in Europa gaat over-leven.

  De kiemen voor een volgende burgeroorlog(en) zijn gezaaid.
  Iedere nieuwe dag dat we dit gevaar niet kollectief (links en rechts in allerijl samenwerkend) proberen in te dammen worden we allemaal steeds dichter naar de afgronsd gezogen.

  Sommigen onder ons gaan het van nabij meemaken.

  Vandaag 11 november, 101 jaar nea het beeindigen van de eerste fatale wereldoorlog kan tellen als symbool. Of extra waarschuwing?

  Que Dios nos bendiga!

  1. Ik snap werkelijk niet dat de partij van Sanchez nog steeds zoveel stemmen heeft gekregen. Hij is vriendjes van die terroristen geworden om premier te worden. Het bestaat toch niet dat ze stemmen heb en gekregen.. En die Abascak heeft alleen maar goede dingen in zijn programma staan, veel te weinig zetels heeft hij gekregen. Jammer maar ik verwacht dat dit in de toekomst beter wordt.

 2. Om een vijfde verkiezingsronde in vijf jaar tijd te vermijden is er maar één redelijke oplossing. En dat is een coalitie van de socialisten (PSOE) en de populares (PP). Een regering van nationale eenheid zou een historische uitweg zijn uit een zeer lange traditie waarin links en rechts elkaar bij voorbaat uitsluiten.

  1. Mee eens. De heren moeten naar de kiezer luisteren en over hun eigen schaduw heen stappen. Spanje heeft recht op een meerderheidsregering. Zo niet, opstappen.

 3. Des te langer geklooi met de anarchisten in Catalunya des te sterker rechts wordt. Nog een keer stemmen en het moment is daar. Simpel.

 4. De kiezer heeft toch aardig massaal laten weten wat ze van de huidige gang van zaken vinden, de regering moet duidelijker optreden tegen de grootste problemen waar het land tegen aan loopt.
  De Catalaanse onrust speelt daar zeker een rol in maar niet de grootste rol denk ik, men is het zat dat er aan alle kanten enkel aam kontendraaien gedaan wordt en niet aan oplossingen gewerkt is.
  Overal hoor en lees je hetzelfde, Sanchez is degene die zorgt voor de blokkade in huidige politiek, die heeft maanden de kans gehad om een regering te vormen, is hem niet gelukt, waarom hem nu weer een kans geven?
  Laten ze een ander als formateur kiezen AUB en aangezien we in een democratie leven kunnen we de opkomst van een partij als VOX niet zo maar gaan negeren.
  Sanchez zal rekening met ze moeten houden, want dat wil de kiezer.

  De grootste fout die de C´s hebben gemaakt is om Inez uit de regio regering te halen en naar Madrid te halen, zij was een goed gezicht en geluid in de landelijke pers over de Catalaanse kwestie, dat heeft hen eerder veel zetels gegeven, nu zij daar weg is, zie je dat er geen ander is opgestaan die daar de kar trekt wat gelijk zijn weerslag heeft op de landelijke zetels.

  Overigens lieten de verkiezingen dus nog een signaal zien, dat er nog altijd GEEN 50% van de Catalanen voor een afscheiding is, dat lijkt me toch een helder signaal naar die mafkezen die nu weer de grenzen dicht hebben gegooid. Aanpakken dat tuig, grenzen open en mensen gewoon hun werk laten doen, het land pikt het overduidelijk niet meer, tijd voor actie en een duidelijk signaal naar Torra en de zijnen dat ze aan het werk moeten voor hun hele regio en niet bezig moeten blijven met de hele Indeps kul! Dat kost enorm veel tijd, energie en geld, al die zaken kunnen ze beter voor nuttige dingen gebruiken en anders moet ook een Torra gewoon weg en iemand daar zetten die wel gewoon wil doen waar die vorstelijk voor wordt betaald.

 5. Zoals verwacht weinig verandering op de verschuivingen binnen het rechtse blok na.
  Rechts Spanje is duidelijk extremer geworden wat uiteraard niet positief is voor de komende onderhandelingen. Sanchez zal waarschijnlijk aansturen op een minderheidsregering van PSOE maar het is twijfelachtig dat de extremisten van PP/VOX hem dat zullen gunnen. Voor het enige alternatief, nl. een coalitieregering van PSOE met Podemos en enkele separatisten, staat Sanchez zelf ook niet te springen. Ik ben benieuwd hoe het afloopt en WANNEER !! Zoals ik vroeger al eens schreef: we zijn nog lang niet aan de nieuw patatjes.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken