MediaMarkt heeft ook in Spanje te maken met een cyberaanval

MediaMarkt heeft ook in Spanje te maken met een cyberaanval
Beeld: 123rf

MediaMarkt heeft ook in Spanje te maken met een cyberaanval

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Net zoals in Nederland, België, Duitsland en andere Europese landen heeft MediaMarkt in Spanje ook te maken met de gevolgen van de ransomware-aanval op de computersystemen. Daardoor is het op dit moment wel mogelijk om te winkelen, fysiek in de winkels of online via de website, maar het terugbrengen of ruilen van producten en het ophalen van bestelde producten is onmogelijk of moeilijk omdat hackers de computers hebben gegijzeld.

Slechts twee weken voordat de Black Friday gekte losbarst hebben hackers van de Hive-groep de computersystemen van MediaMarkt in diverse Europese landen gegijzeld. De groep hackers vraagt een losgeld van 50 miljoen dollar (43 miljoen euro) wat uitbetaald moet worden in bitcoins. In Nederland wordt geschreven dat MediaMarkt met de hackers onderhandeld over een betaling, iets wat niet bevestigd is door MediaMarkt zelf.

Hive heeft duizenden computers van MediaMarkt aangevallen en beveiligd met een versleuteling. Om de computers weer te kunnen gebruiken dient MediaMarkt een decryptiesoftware te kopen en dat kost 50 miljoen dollar.

Omdat door deze hack de computersystemen niet te gebruiken zijn om producten terug te brengen of te ruilen, dient het personeel alles handmatig te doen, dus met de ouderwetse pen en papier waardoor het proces langer duurt en in sommige winkels onmogelijk is.

Ga naar de inhoud