Search
menu
Search

Meer dan één miljoen sigarettenpeuken na strandschoonmaakactie in Denia

Meer dan één miljoen sigarettenpeuken na strandschoonmaakactie in Denia
Beeld: Cultura Sostenible Denia

Meer dan één miljoen sigarettenpeuken na strandschoonmaakactie in Denia

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Ze noemen het de ‘berg van schaamte’ ofwel de ‘montaña de la vergüenza’ bestaande uit meer dan één miljoen sigarettenpeuken (colillas) die door vrijwilligers van het Playa del Raset strand zijn gehaald. Dat strand wordt nu ook wel de asbak van Denia genoemd door de vereniging ‘Cultura Sostenible Denia’ die het strand heeft schoongemaakt in september.

Zoals al eerder vermeld wordt de berg bestaande uit meer dan één miljoen sigarettenpeuken de ‘berg van schaamte’ genoemd door de vrijwilligers van de vereniging die het strand hebben schoongemaakt. Het is bekend dat de rokers vaak een gewoonte hebben om de peuken achter te laten op het strand maar zoveel had niemand gedacht.

Naast plastic zijn de sigarettenpeuken de op een na grootste vervuiler van de zeeën en oceanen. Daar komen tijdens de corona-pandemie ook nog eens de mondkapjes bij waarvan de vereniging ‘Cultura Sostenible Denia’ er ook tientallen (88) van heeft verwijderd. Verder werden er ook flessen uit de jaren 60,70,80 en 90 gevonden op of nabij het strand.

Een klein deel (5.000) van de verzamelde sigarettenpeuken is gebruikt om in een ambitieus project te recyclen en bakstenen, notitieboekjes, onderzetters en andere soortgelijke producten te maken.

Ga naar de inhoud