AP-7 snelweg krijgt in Catalonië delen van 100 km/uur

AP-7 snelweg krijgt in Catalonië delen van 100 km/uur
Beeld: @transit / twitter

AP-7 snelweg krijgt in Catalonië delen van 100 km/uur

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Spaanse regering aan de hand van het Ministerie van Transport is met de Catalaanse verkeersdienst SCT overeengekomen dat diverse delen van de drukke AP-7 snelweg in Catalonië 100 km/uur zones worden. De reden daarvoor is dat sinds dat deze snelweg tolvrij is geworden het verkeer enorm is gestegen en daarbij ook het aantal ongelukken en overleden verkeersdeelnemers.

De AP-7 snelweg in Catalonië is goed voor 17% van alle ongelukken in deze autonome regio met dit jaar alleen al 23 doden op deze snelweg, een flinke stijging vergeleken met 2021 en 2019. Omdat het verkeer is gestegen op de inmiddels tolvrije AP-7, is ook het aantal files met 98% toegenomen.

De 100 km/uur delen van de AP-7 snelweg worden gerealiseerd op die plaatsen waar veel ongelukken plaatsvinden zoals in ter hoogte van de Ebro-delta, Tarragona, Vallés en de Ronda Girona waarbij het totaal om 83 kilometer gaat. De 100 km/uur delen komen tussen Calafat en L’Ampolla in het zuiden van de provincie Tarragona, in de Vallès streek waar de AP-7 aansluit op de B-23 weg en daar waar de snelweg aansluit op de C-33 richting Montornès del Vallès.

De hele ringweg van Barcelona (B-30) tussen El Papiol en Mollet del Vallés zal 100 km/uur worden. De B-30 is een parallelweg van de autopista AP-7 tussen Barberà del Vallès en Rubí. Deze weg, in het noorden van de agglomeratie Barcelona, heeft een lengte van ongeveer 12 km en is bedoeld voor plaatselijk verkeer dat niet op de AP-7 thuis hoort.

Er komen ook nieuwe flitspalen tussen Altafulla en Constanti in de provincie Tarragona in de richting Zuid. Hier gebeuren veel ongelukken omdat het om een dalende weg gaat waar de snelheden omhoog gaan. Als het aan de Catalaanse verkeersdienst Servei Català de Trànsit ligt moet de maximumsnelheid op de hele drukke AP-7 snelweg verlaagd worden, van 120 naar 110 km/uur en tien delen van 120 naar 100 km/uur.

De autopista AP-7 (ook Autopista del Mediterráneo genoemd) is een Spaanse autosnelweg. De weg loopt langs de oostkust van Spanje, op enkele kilometers van de Middellandse Zee tussen La Jonquera (de Coll de Panissars) aan de Franse grens (A9) en Algeciras (Los Pastores). De E15 loopt over de gehele lengte mee met de AP-7. De weg volgt voor een groot deel de route van de vroegere Romeinse Via Augusta.

kaart
Beeld: El Periodico / web
Ga naar de inhoud