Barcelona gekozen tot derde stad ter wereld met mooiste gebouwen

Barcelona gekozen tot derde stad ter wereld met mooiste gebouwen
Beeld: Canva

Barcelona gekozen tot derde stad ter wereld met mooiste gebouwen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het zal voor de Barcelona-fans zeker niet als een verrassing komen, maar de Catalaanse hoofdstad werd derde op een lijst met mooie gebouwen. Barcelona staat achter Venetië en Rome, beiden in Italië, op de lijst van Eye-Catching Architecture die honderden straten en meer dan 2400 gebouwen hebben geanalyseerd. Barcelona staat natuurlijk bekend om de gebouwen of beter gezegd monumentale kunstwerken van Antonio Gaudí, maar de stad heeft veel meer mooie modernistische gebouwen.

Om de schoonheid van monumenten en gebouwen te meten en ze een score te geven, hebben de experts van Eye-Catching Architecture het gemiddelde percentage van toeval met de gulden snede berekend, namelijk 1:1,618, een echte algebraïsche irrationele constante die door sommige architecten en kunstenaars in hun werken wordt gebruikt. Zie onderaan dit artikel voor een korte uitleg van de gulden snede, in het Spaans ‘número áureo’.

Volgens de studie voert Venetië de wereldranglijst van steden met de mooiste gebouwen aan met een gemiddelde van mooie gebouwen van 83,3%, gevolgd door Rome (82%) en Barcelona (81,9%). Deze wereldsteden in de top 3 worden gevolgd door: Praag (78,7% van de gulden snede), New York (77,7%), Athene (77,5%), Boedapest (75,9%), Wenen (75,8%), Bordeaux (75,3%), Milaan (75,1%), Stockholm (74,8%), Parijs (74,7%), Florence (73,6%), Tel Aviv (73,6%), Kopenhagen (73,2%), Marrakesh (72,7%), Chicago (71,7%), Amsterdam (71,7%), Berlijn (71,3%) en Istanbul (70,2%).

Wat is de gulden snede?

De gulden snede (sectio aurea of sectio divina), ook wel de verdeling in uiterste en middelste reden genaamd en in het Spaans ‘número áureo’, is de verdeling van een lijnstuk in twee delen met een speciale verhouding. Bij de gulden snede verhoudt het grootste van de twee delen zich tot het kleinste, zoals het gehele lijnstuk zich verhoudt tot het grootste. Veel kunstenaars hebben de afgelopen eeuwen de gulden snede in hun werk opgenomen, in de overtuiging dat het een gouden standaard is voor natuurlijke esthetische perfectie.

Ga naar de inhoud