Spaanse regering wil 510 miljoen euro investeren in efficiëntere snel- en autoweg verlichting

Spaanse regering wil 510 miljoen euro investeren in efficiëntere snel- en autoweg verlichting
Beeld: 123rf

Spaanse regering wil 510 miljoen euro investeren in efficiëntere snel- en autoweg verlichting

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Om te besparen moet je investeren, en dat wil de Spaanse regering doen door minstens 500 miljoen euro uit te geven om het verbruik van de huidige snel- en autoweg verlichting met 50% te verminderen. Snelwegen en autowegen zullen verlicht blijven op die plaatsen waar nu ook verlichting aanwezig is, maar dat zal afhankelijk van het verkeer minder of meer zijn.  

De Spaanse regering bereid een revolutie voor op de Spaanse wegen, althans zo wordt het ambitieuze besparingsplan gebracht. Het idee is dat in 2028 de 26.400 kilometer aan wegen voorzien zijn van Led-verlichting en zonneparken die tunnelverlichting zelfefficiënt maken. De verlichting op de auto- en snelwegen kost de staat jaarlijks meer dan 30 miljoen euro en met de besparende maatregelen moet de elektriciteitsrekening met 50% verlaagd worden. 

De afgelopen jaren, en dat begon al tijdens de Zapatero-regering in 2001 tijdens de toenmalige oliecrisis, zijn er veel plannen geweest om op elektriciteit te besparen, maar deze kwamen niet allemaal van de grond of werden maar deels uitgevoerd. Nu heeft de Sánchez-regering 510 miljoen euro beschikbaar gesteld om de komende zes jaar de verlichting efficiënt en kostenbesparend te maken, 380 miljoen euro is voor de verlichting in tunnels en de overige 180 miljoen euro voor verlichting op de auto- en snelwegen, in de buitenlucht.

Het doel is dat er geen onverlichte of slecht verlichte wegdelen meer moeten zijn en dat deze intelligent beheerd worden. Dat betekent, is er minder verkeer, dan zullen de lichten minder aan zijn. Is er meer verkeer, dan is er ook meer licht. Daarbij wordt gedacht aan een norm van 80.000 voertuigen per dag. Als het meer dan 120 dagen per jaar op een plaats regent, wordt de norm verlaagd naar 60.000 voertuigen per dag. Het gaat in het geval van deze efficiënter vorm van straatverlichting dus over de auto- en snelwegen waarbij de conventionele wegen in principe niet extra verlicht gaan worden, op uitzonderingen na.

Ga naar de inhoud