Search
menu
Search

Ondanks overleg gaat de staking van zelfstandige vrachtwagenchauffeurs vanaf 14 november door in Spanje

Ondanks overleg gaat de staking van zelfstandige vrachtwagenchauffeurs vanaf 14 november door in Spanje
Beeld: Europa Press

Ondanks overleg gaat de staking van zelfstandige vrachtwagenchauffeurs vanaf 14 november door in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het mocht niet baten, het overleg donderdag tussen vertegenwoordigers van de Spaanse regering en de onderhandelaars van de niet-erkende vakbond ‘Plataforma Nacional en Defensa del Sector del Transporte’. Ondanks dat praktisch alle sectoren en ook andere vakbonden en groeperingen in de logistieke sector de staking niet steunen, wil deze vakbond niet toegeven en houden ze voet bij stuk en begint de staking voor onbepaalde duur, zoals gepland, op maandag 14 november.

De geplande staking van zelfstandige vrachtwagenchauffeurs die op maandag 14 november moet beginnen zal, als het aan de vakbond ‘Plataforma Nacional en Defensa del Sector del Transporte’ logt doorgang vinden. Ondanks een bijeenkomst op donderdag tussen de regering en vertegenwoordigers van deze vakbond, wil men niet wijken en zal de staking voorlopig door gaan.

De staking is al unaniem afgewezen door de overgrote meerderheid van de transport- en logistieke sector, distributie, de agro-voedselketenindustrie inclusief de meerderheidsvertegenwoordigers van werkgevers, vakbonden en zelfstandigenverenigingen. 

Verder heeft de regering de vakbond die wil staken eraan herinnerd dat het afgelopen jaar sinds de laatste staking in maart, die 20 dagen duurde en voor veel problemen zorgde in de logistiek, er veel veranderingen zijn doorgevoerd en dat er een directe steun van 900 miljoen euro, bestaande uit 2500 euro per vrachtwagen of 1000 in het geval van bestelwagens, is uitgekeerd, evenals de 0,20 euro korting per liter benzine/diesel, een maatregel die in ieder geval nog geldt tot en met 31 december 2022.

Met betrekking tot de in augustus goedgekeurde wet, verdedigt de regering dat ze garandeert dat vervoerders niet onder hun kosten werken. In die zin treedt de inspectie al op om de naleving ervan te garanderen en bovendien zal de komende weken een inspectieplan voor 2023 worden goedgekeurd om de acties te versterken. Er is voor het eerst een specifieke actielijn voor prijscontrole, achterstalligheid en laden en lossen in Spanje.

Ieder heeft recht op het uiten van hun ontevredenheid en het recht op staken is gegarandeerd in Spanje. Het probleem bij dit soort acties is echter vaak dat de stakende sector vergeet dat er ook zoiets bestaat als het recht op werken waarbij personen die niet willen staken daar ook recht op hebben. De stakende vrachtwagenchauffeurs maken tijdens dit soort stakingen het de werkende chauffeurs vaak moeilijk, inclusief soms geweld en vandalisme, om hun activiteit uit te voeren. Dat zorgt altijd voor conflicten waarbij de politie vaak moet optreden en de spanningen stijgen. Het gevolg is meestal dat de transportsector voor een groot deel stil komt te liggen in het land wat natuurlijk gevolgen heeft voor de levering van goederen, en dat slechts weken voor de feestdagen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?