11/11 is het tijd voor de ‘Fiesta de la Luz’ in de Kathedraal van Palma op Mallorca

11/11 is het tijd voor de ‘Fiesta de la Luz’ in de Kathedraal van Palma op Mallorca
Beeld: illesbalears.travel / web

11/11 is het tijd voor de ‘Fiesta de la Luz’ in de Kathedraal van Palma op Mallorca

Zaterdagmorgen zal het weer enorm druk zijn in de Kathedraal van Palma de Mallorca. Niet dat iedereen voor een kerkmis naar het gebedshuis komt, maar wel voor het

ofwel ‘Fiesta de la Luz’ wat een lichtshow is die op natuurlijke wijze door de zon gepresenteerd wordt als deze op een bepaalde manier in een van de rozetten schijnt. Dat gebeurt slechts twee keer per jaar dus is bijzonder.

Zaterdagmorgen 11 november rond 8.30 uur is het dan zover, de lichtinval is dusdanig dat de reflectie van een van de rozetten onder de andere door de zon geprojecteerd wordt. Dit gebeurt slechts twee keer per jaar, op 11 november (Fiesta de San Martín) en op 2 februari (Fiesta de La Candelaria).

Het licht van de rijzende zon doorloopt de grootste rozet en wordt daardoor geprojecteerd op de tegenoverliggende muur, net onder de rozet van de voorgevel, waardoor er een acht gevormd door twee rozetten, een van glas en een ander van licht.

Dit fenomeen is mogelijk omdat de oriëntatie van de kathedraal, ongeveer 120 graden ten zuidoosten, samenvalt met de zonsopgang tijdens de winterzonnewende.

De constructie van de hoofdgevel van de Seu de Mallorca werd uitgevoerd in drie chronologische fasen (XVI-XVII en XIX-eeuw) en heeft twee verschillende façades, zowel binnen als buiten. Dit is een doorslaggevende factor in de huidige locatie van de rozet gezien vanaf de binnenmuur.

De volgende keer dat er weer een “Vuit de la Seu” te zien zal zijn is op 2 februari 2024 (2-2) en daarna weer op 11 november 2024 (11-11).

Ga naar de inhoud