Search
menu
Search

Oktober was wereldwijd de warmste maand ooit gemeten

Oktober was wereldwijd de warmste maand ooit gemeten
Beeld: via canva.com

Oktober was wereldwijd de warmste maand ooit gemeten

Oktober 2023 was wereldwijd de warmste oktobermaand ooit gemeten, met een gemiddelde temperatuur van 15,30 graden. Dit is 0,85 graden boven de gemiddelde temperatuur van 1991-2020 voor deze maand en 0,40 graden hoger dan de temperatuur van oktober 2019, die tot nu toe de warmste oktobermaand was. In Spanje was het echter de op een na warmste oktobermaand ooit, terwijl het ook de op twee na regenachtigste oktobermaand was.

De wereldwijde temperatuurafwijking van oktober 2023 was de op een na hoogste van alle maanden in het ERA5-gegevensbestand, alleen achter die van september 2023. De maand was in zijn geheel 1,7 graden warmer dan de geschatte gemiddelde temperatuur voor oktober 1850-1900, de pre-industriële referentieperiode.

In het lopende jaar (van januari tot oktober) was de gemiddelde temperatuur wereldwijd in 2023 de hoogste ooit gemeten, 1,43 graden boven het gemiddelde van de pre-industriële tijd en 0,10 graden hoger dan de equivalente periode van 2016, het warmste jaar op jaar dat tot nu toe is geregistreerd.

Deze gegevens zijn afkomstig van het Copernicus Climate Change Service (C3S), geïmplementeerd via het Europees Centrum voor Weervoorspellingen op Middellange Termijn namens de Europese Commissie met EU-fondsen. Het C3S publiceert elke maand bulletins over het klimaat die informatie geven over de variaties in de temperatuur van de lucht aan de oppervlakte, de zee-ijsbedekking en hydrologische variabelen op wereldschaal.

Europa

In Europa was oktober 2023 de vierde warmste oktobermaand ooit gemeten, met temperaturen 1,30 graden boven de gemiddelde temperatuur van 1991-2020. De gemiddelde temperatuur van het zeeoppervlak in oktober op de coördinaten 60°S-60°N bereikte 20,79 graden, de hoogste ooit gemeten voor een maand oktober.

In het equatoriale deel van de Stille Oceaan bleven er omstandigheden gelden die kenmerkend zijn voor het El Niño-verschijnsel, hoewel de afwijkingen minder groot waren dan die bereikt in dezelfde tijd van het jaar tijdens de ontwikkeling van de sterkste verschijnselen in de geschiedenis, die in 1997 en 2015 werden geregistreerd.

Spanje

De temperaturen in Spanje waren in oktober zeer hoog. Tussen 1 en 18 oktober lagen ze veel boven het normale niveau. Op de Canarische Eilanden werd zelfs een uitzonderlijke hittegolf geregistreerd. In het noordwesten was het iets minder warm, maar de rest van Spanje bleef in een meteorologische droogte.

De temperaturen in Spanje waren in oktober extreem hoog. De gemiddelde temperatuur was 2,6 graden boven het normale niveau. Dit was de op een na warmste oktobermaand ooit, na oktober 2022.

Oktober was in Spanje echter ook een zeer natte maand. De gemiddelde hoeveelheid neerslag was 105,1 millimeter, 135% meer dan normaal. Dit was de twaalfde natste oktobermaand ooit, en de derde van de 21e eeuw.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?