Search
menu
Search

WhatsApp voor achtste jaar op rij de meest gebruikte messaging-app in Spanje

WhatsApp voor achtste jaar op rij de meest gebruikte messaging-app in Spanje
Beeld: via canva.com

WhatsApp voor achtste jaar op rij de meest gebruikte messaging-app in Spanje

WhatsApp is de meest gebruikte messaging-app in Spanje. Meer dan 94% van de Spanjaarden die minstens één keer per week internet gebruikt, stuurt tekstberichten via WhatsApp. Dit is al het achtste jaar op rij dat WhatsApp bovenaan de lijst staat van messaging-apps.

Na WhatsApp zijn Instagram en Facebook Messenger de meest gebruikte messaging-apps in Spanje. Instagram wordt gebruikt door 34,5% van de Spanjaarden, Facebook Messenger door 24,9%. De top drie apps zijn eigendom van Meta, een Amerikaans technologiebedrijf.

Telegram is een messaging-app die sinds 2013 gestaag aan populariteit wint. In 2016 had het een marktaandeel van 5,2% in Spanje, maar in de eerste helft van 2023 was dit al gestegen tot 18%. De groei van Telegram wordt toegeschreven aan de nadruk die de app legt op privacy en beveiliging, evenals aan de vele functies die de app biedt.

Na WhatsApp, Instagram, Facebook Messenger en Telegram zijn de volgende meest gebruikte messaging-apps in Spanje Discord, Skype, de Google-diensten (Talk en Hangouts), iMessage, Snapchat en Signal. Discord heeft een marktaandeel van 4,4%, Skype van 4,3%, de Google-diensten van 4%, iMessage van 3,6%, Snapchat van 3,5% en Signal van 1%.

In de afgelopen tien jaar is de penetratiegraad van de mobiele telefonie in Spanje gestegen van 94% naar 99%. Het gebruik van internet is in dezelfde periode gestegen van 67% naar 93%. Android is bij de smartphones met bijna 79% het meest gebruikte systeem in Spanje, gevolgd door iOS met 16%.

Ook het gebruik van diensten voor telefonie en videogesprekken is de afgelopen jaren toegenomen. In 2023 gebruikt 67% van de Spanjaarden een app voor telefonie of videogesprekken. WhatsApp is de meest gebruikte app, met een marktaandeel van 67%. De rest van de apps, zoals Instagram en Facetime, bereiken niet meer dan 10% van de gebruikers. WhatsApp is al acht jaar de marktleider in de sector van de online telefonie.

Ondertussen is het aantal vaste telefoonlijnen in huishoudens in Spanje de afgelopen tien jaar met meer dan 100.000 toegenomen. Dit komt doordat vaste telefoonlijnen vaak worden aangeboden in combinatie met mobiele telefoonlijnen of internet. Desondanks wordt de vaste telefoon steeds minder gebruikt. Mensen bellen tegenwoordig vaker via apps zoals WhatsApp. De penetratiegraad van de vaste telefoon is in de afgelopen tien jaar gedaald van 84% naar 73%.

Ga naar de inhoud