skip to Main Content
Het mooiste dorp van Spanje heeft bijna geen inwoners meer

Het mooiste dorp van Spanje heeft bijna geen inwoners meer

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ZARAGOZA – In 2016 koos de bonbon-maker Ferrero Rocher het dorp Rubielos de Mora in de autonome deelstaat Aragón als het mooiste dorp van Spanje. Toeristische gezien was dat geweldig voor het afgelegen dorp maar het heeft er niet voor gezorgd dat er meer inwoners zijn gekomen. Nagenoeg alle woningen zijn gedurende het jaar gesloten en worden alleen bewoond in de zomermaanden of weekenden. Het is een prettig en mooi dorp om over de straten te lopen en de pleinen bezoeken maar verwacht op sommige momenten na geen mensenmassa’s.

Naast dat Rubielos de Mora in de lijst staat van de Pueblos Más Bonitos de España werd het ook tijdens een wedstrijd in 2016 door Ferrero Rocher gekozen als mooiste dorp van Spanje. Het pittoreske dorp is op 900 meter hoogte gelegen in het gebergte Sierra de Gúdar in de provincie Teruel en het telt officieel iets meer dan 650 inwoners. Naast dat het dorp prachtig gelegen is, is het een genot om het dorp te bezoeken en de mooie woningen te bekijken maar schijn bedriegt. Er kan amper gesproken worden over een dorp omdat er praktisch geen leven is want het ontbreekt in de praktijk aan inwoners.

Daarom wil de vereniging MaxXRubielos niet alleen dat het dorp het mooiste dorp van Spanje is maar ook een levendig dorp. De initiatiefnemer van deze vereniging is Miguel Tomas, tevens eigenaar van het bedrijf Turomas, een bedrijf wat glassnijmachines exporteert en diverse dorpsbewoners in dienst heeft. Ondanks dat het wellicht voor het bedrijf beter zou zijn om in een grote stad de activiteiten voort te zetten vanwege de concurrentie etc. houdt het bedrijf het toch vol in het bergdorp omdat als zij weg zouden gaan er bijna geen werk meer zou zijn.

Vereniging

De vereniging probeert er alles aan te doen om het dorp levendig te houden door activiteiten te organiseren zoals filmvertoningen en kunstactiviteiten te organiseren of in de toekomst wellicht een kerstmarkt en in de zomermaanden een middeleeuwse markt of iets soortgelijks. Daarnaast probeert men via de sociale netwerken het dorp levendig te houden. Men wil niet alleen Spanjaarden aantrekken maar ook proberen om buitenlandse toeristen naar het dorp te brengen door o.a. een klein hotel te openen.

Ontvolking

Het probleem van ontvolking is niet iets exclusiefs voor het dorp Rubielos de Mora in Teruel maar iets wat op heel veel plaatsen in het land gebeurt. Van de 8.125 gemeenten of dorpen die Spanje rijk is zijn er 1.286 dorpen met minder dan 100 inwoners en 2.652 dorpen met 100 tot 500 inwoners, iets waar veel mensen zich zorgen om maken aangezien de kans groot is dat veel dorpen in de toekomst simpelweg ophouden te bestaan. Het grootste probleem van de ontvolking van Spanje is de leeftijd waarbij de ouderen nog de enige inwoners zijn van veel dorpen terwijl de jongeren naar de grotere steden trekken vanwege werk en een betere toekomst.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Een paar vermogende Nederlanders hebben tien jaar geleden een plan gemaakt om bungalowparken te stichten voor ouderen uit heel Europa. In die bungalowparken zou dan heel goede medische zorg beschikbaar moeten zijn gericht op geriatrische aandoeningen, een goede fysiotherapeut etc. Door de crisis is dit plan nooit tot leven gekomen, maar een dergelijke onderneming zou natuurlijk ook in een “leeg” dorp kunnen worden opgezet. Iets duurder want de woningen moeten geschikt gemaakt worden voor ouderen. Dit zou weer kunnen zorgen voor directe nieuwe banen (medische staf, verplegend personeel, fysiotherapeut) maar ook voor banen in aanpalende sectoren zoals schoonmaak, gestoria, groentenwinkel, onderhoudsmonteurs voor auto’s en huistechniek etc. Bovendien moeten er aannemers aan te pas komen om de 200 of meer woningen om te bouwen tot gerieflijke appartementen. En er zijn heel veel ouderen die in een dergelijke opzet veel interesse hebben, dat heeft het marktonderzoek dat indertijd door deze club gedaan is wel bewezen.

  2. Dit is een wereld wijd probleem. Onze kinderen moeten allemaal leren voor een beter leven dan dat wij hebben en de banen die zij ambiëren liggen helaas niet in afgelegen dorpen.

    1. Let maar op over 10 jaar zijn er 50% minder banen, er zijn nu al 65% niet werkenden tov 35% wel werkenden. Dit is al jaren gaande maar niemand doet er wat aan want zakken vullen is een beter idee. Dus vele dorpen zullen dan ook spookdorpen gaan worden waar crimineel gespuis het dan voor het zeggen krijgt.

  3. Dit jaar is het dorpje Cretas door Ferrero Rocher verkozen en daarvoor was het dorp Valderrobres aan de buurt. Beiden dorpen liggen in de prachtige streek de Matarraña. Een streek bezaaid met pittoreske dorpjes waarvan er ook enkele tot de mooiste van Spanje behoren. Overigens hebben deze dorpen dezelfde problematiek omtrent vergrijzing en leegloop. Opkomend toerisme heeft echter jonge ondernemers geïnspireerd te investeren in de streek waardoor de ontvolking wat wordt afgeremd.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken