Het mooiste dorp van Spanje heeft bijna geen inwoners meer

Oeps ... foto ontbreekt!

Het mooiste dorp van Spanje heeft bijna geen inwoners meer

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – In 2016 koos de bonbon-maker Ferrero Rocher het dorp Rubielos de Mora in de autonome deelstaat Aragón als het mooiste dorp van Spanje. Toeristische gezien was dat geweldig voor het afgelegen dorp maar het heeft er niet voor gezorgd dat er meer inwoners zijn gekomen. Nagenoeg alle woningen zijn gedurende het jaar gesloten en worden alleen bewoond in de zomermaanden of weekenden. Het is een prettig en mooi dorp om over de straten te lopen en de pleinen bezoeken maar verwacht op sommige momenten na geen mensenmassa’s.

Naast dat Rubielos de Mora in de lijst staat van de Pueblos Más Bonitos de España werd het ook tijdens een wedstrijd in 2016 door Ferrero Rocher gekozen als mooiste dorp van Spanje. Het pittoreske dorp is op 900 meter hoogte gelegen in het gebergte Sierra de Gúdar in de provincie Teruel en het telt officieel iets meer dan 650 inwoners. Naast dat het dorp prachtig gelegen is, is het een genot om het dorp te bezoeken en de mooie woningen te bekijken maar schijn bedriegt. Er kan amper gesproken worden over een dorp omdat er praktisch geen leven is want het ontbreekt in de praktijk aan inwoners.

Daarom wil de vereniging MaxXRubielos niet alleen dat het dorp het mooiste dorp van Spanje is maar ook een levendig dorp. De initiatiefnemer van deze vereniging is Miguel Tomas, tevens eigenaar van het bedrijf Turomas, een bedrijf wat glassnijmachines exporteert en diverse dorpsbewoners in dienst heeft. Ondanks dat het wellicht voor het bedrijf beter zou zijn om in een grote stad de activiteiten voort te zetten vanwege de concurrentie etc. houdt het bedrijf het toch vol in het bergdorp omdat als zij weg zouden gaan er bijna geen werk meer zou zijn.

Vereniging

De vereniging probeert er alles aan te doen om het dorp levendig te houden door activiteiten te organiseren zoals filmvertoningen en kunstactiviteiten te organiseren of in de toekomst wellicht een kerstmarkt en in de zomermaanden een middeleeuwse markt of iets soortgelijks. Daarnaast probeert men via de sociale netwerken het dorp levendig te houden. Men wil niet alleen Spanjaarden aantrekken maar ook proberen om buitenlandse toeristen naar het dorp te brengen door o.a. een klein hotel te openen.

Ontvolking

Het probleem van ontvolking is niet iets exclusiefs voor het dorp Rubielos de Mora in Teruel maar iets wat op heel veel plaatsen in het land gebeurt. Van de 8.125 gemeenten of dorpen die Spanje rijk is zijn er 1.286 dorpen met minder dan 100 inwoners en 2.652 dorpen met 100 tot 500 inwoners, iets waar veel mensen zich zorgen om maken aangezien de kans groot is dat veel dorpen in de toekomst simpelweg ophouden te bestaan. Het grootste probleem van de ontvolking van Spanje is de leeftijd waarbij de ouderen nog de enige inwoners zijn van veel dorpen terwijl de jongeren naar de grotere steden trekken vanwege werk en een betere toekomst.

Ga naar de inhoud