Manieren om de koude winter te overleven in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Manieren om de koude winter te overleven in Spanje

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is niet alleen maar zon, zee en strand maar is ook een land waar veel temperatuurverschillen zijn waardoor het dus ook erg koud kan worden. Elke cultuur heeft zo haar eigen manier om die kou te bestrijden maar veel Spanjaarden zijn niet zo gek op de kou, althans als je langs de Middellandse Zee woont dan. In andere delen van het land is men niet anders gewend want daar is het in de winter altijd erg koud.

Als je laatst ons artikel gelezen hebt over de koudste plaatsen in Spanje dan ben je erachter gekomen dat het in Spanje ERG koud kan worden in de winter. Maar hoe gaan de Spanjaarden om met die kou en het slechte weer? Hieronder enkele manieren om de kou in Spanje te trotseren.

Kleding

Als het ook maar iets kouder wordt in het begin van de herfst, worden de herfstkleren weer uit de kast gehaald en zie je mensen al met sjaals, dikke jassen, laarzen en zelfs dunne handschoenen rondlopen. Een Spanjaard kleedt zich normaal gesproken naar gelang het jaargetijde waardoor het soms vreemd is om te zien dat een inwoner van het land herfstkledij draagt terwijl de toerist er nog zomers bijloopt (althans in de herfst). Naarmate het kouder gaat worden komen er dikkere jassen, meer sjaals, mutsen, dikkere handschoenen (niet de herfst handschoenen) en andere kledij bij kijken om het warm te hebben.

Verwarming

Als je een Spaanse winkel, bar, restaurant of huis binnenkomt gedurende de wintermaanden en men heeft verwarming dan zul je dat weten ook. De thermostaat zetten ze vaak zo hoog dat het stikkend warm is en je bijna geneigd bent al je kleding uit te doen. Overigens doen veel Spanjaarden dat ook in huis waar de verwarming op 26 graden of meer staat en waar men dan in de pyjama (noem het maar een huispak) en korte broek rondloopt. Uiteraard is dat niet overal zo maar op veel plaatsen gedraagt men zich wel zo. De verwarming staat vaak ook gedurende de nacht vaak erg hoog waardoor je een raam open moet doen om het frisser te hebben.

Eet veel churros met warme chocolade

Dit is de beste en lekkerste manier om de kou te bestrijden, het eten van Churros con chocolate. Buiten het feit dat het gewoon lekker (en vet) is, zorgt de dikke warme chocolade er ook voor dat je het vanzelf warm krijgt. Drink daarbij een lekkere warme bak (leche muy caliente) Café con leche en de warme dranken verwarmen het lichaam automatisch. Dit is wellicht wel de leukste en lekkerste manier om het snel warm te krijgen of niet?

Ga de kou tegemoet en ga skiën

Uiteraard zijn er ook Spanjaarden die geen problemen hebben met de kou en die er zelfs van houden. Wat dacht je van de skiërs in Spanje? Er zijn 34 skigebieden te vinden in Spanje waarbij de bekendste liggen in de Pyreneeën in Aragón en Catalonië en in de Sierra Nevada bij Granada. In plaats van te vluchten voor de kou, zoeken de skiërs de kou nou net op en geniet men enorm van al het moois wat de sneeuw hen te bieden heeft. De aprés ski is echter wel iets anders dan in andere landen. Zo wordt er geen glühwein gedronken (al kent men de vino caliente wel) maar drinkt men de warme chocolade in combinatie met de warme churros of eet men warme tapas met vaak normale wijn (op kamertemperatuur).

Ga niet naar buiten als het regent

Als het regent in Spanje zul je niet veel mensen op straat zien lopen. Over het algemeen houdt men niet zo van de regen en als het regent gaat men liever niet de straat op. Uiteraard is dit een erg algemeen gegeven en geldt dit lang niet overal en voor iedereen maar uit ervaring kan ik zeggen dat er vaak afspraken afgezegd worden omdat … het regent. Nu moet ik erbij zeggen dat het soms flink tekeer kan gaan met de regen en het ook wel begrijpelijk is dat men de straat vanwege de veiligheid niet opgaat maar die dagen waarop het de hele dag normaal regent gaat men liever niet de straat op. Gelukkig komen regenachtige dagen niet zo heel erg veel voor langs de Middellandse Zee maar er zijn gebieden in Spanje waar het meer regent dan dat ze zon schijnt en ja, de inwoners daar zullen echt wel de straten opgaan.

Eet typische Spaanse wintergerechten

Om het warm te krijgen kun je dat wellicht het beste doen met iets waar de Spanjaarden gek op zijn … eten. Spanje kent een ontelbaar aantal gerechten die met name gedurende de koude wintermaanden gegeten worden en die in de meeste gevallen erg streekgebonden zijn. We noemen er een paar op zodat je een idee hebt: Fabada Asturiana, Cocido Madrileño, Pote Asturiano, Lentejas, Callos a la Madrileña, Sopa de ajo, Caldo Gallego, Chipirones estofados con patatas, Arroz caldoso, Escudella etc. Al deze gerechten moeten echter wel samen gaan met een goed glas wijn (op kamertemperatuur).

Heb jij nog tips om het warm te krijgen gedurende de wintermaanden in Spanje? Meld ze onder dit artikel als een reactie, altijd leuk om iets van de lezers te horen.

Ga naar de inhoud