Search
menu
Search

Kort nieuws uit Spanje (18)

Oeps ... foto ontbreekt!

Kort nieuws uit Spanje (18)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen.

Huizenprijzen in Spanje opnieuw gestegen

MADRID – De prijzen van de bestaande woningen in Spanje zijn gedurende het derde trimester van dit jaar met 7,3% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Bij de nieuwbouwwoningen is de stijging wat lager met 6,1%. Het gaat in het geval van de bestaande woningen om het hoogst genoteerde percentage in het derde trimester sinds 2007 aldus de gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE).

Kritiek op Quim Torra vanwege vergelijking met Slovenië

BARCELONA – De Catalaanse regiopremier Quim Torra heeft zaterdag tijdens een bijeenkomst in Brussel een vergelijking gemaakt tussen de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd en de strijd die Slovenië voerde in 1990. Zoals Torra zegt hebben de Catalanen geen angst meer en is er geen weg terug meer voor de vrijheid. De Slovenen besloten hetzelfde dus laten we zoals hen doen. Maar veel politici, zowel in Catalonië alsook in de rest van Spanje, noemen deze uitspraken van Torra onverantwoordelijk en gevaarlijk.

Het probleem is hoofdzakelijk dat de situatie in Slovenië compleet anders was waar 96% achter de afscheiding van Joegoslavië stond en er tijdens een referendum door 93% van de bevolking werd gestemd, niet te vergelijken met de Catalaanse zaak dus waar de percentages geheel anders zijn. Daarnaast ontstond er een Tiendaagse Oorlog wat de naam is voor de Sloveense onafhankelijkheidsstrijd waarbij tientallen doden vielen en honderden mensen gewond raakten. Is dat wat Torra wil in Catalonië vragen veel critici zich af.

Als consequentie van de uitspraken van Torra heeft de VOX partij aangegeven dat ze naar het Hooggerechtshof stappen om een aanklacht in te dienen waarin staat dat de partij wil dat Torra wpordt gearresteerd en in voorlopig hechtenigs wordt gesteld voor het aanzetten tot een gewelddadige rebellie in de stijl van de Tienjarige OOrlog in SLovenië waar 62 mensen overleden en honderden anderen gewond raakten.

Politie Benidorm arresteert door Nederlandse justitie gezochte drugshandelaar

BENIDORM – De Policia Local van Benidorm heeft bij een routine verkeerscontrole een door de Nederlandse justitie gezochte drugshandelaar gearresteerd. Het gaat om een 49-jarige Nederlander die op de Avenida de la Comunidad Europea bij een routinecontrole naar illegale taxi’s (taxi pirata) werd herkend. In de aangehouden auto zaten twee mannen en een vrouw. Op het moment dat de politie de auto tegenhield, probeerde de nu aangehouden Nederlander te vluchten maar dat lukte niet.

Meest gewilde El Gordo lot waarschijnlijk in handen van het Koningshuis … of niet

MADRID – De legende zegt dat het Spaanse Koningshuis de El Gordo Kerstloten met het nummer 00000 heeft maar dat is volgens velen slechts een legende. Zowel het Koningshuis alsook de Sociedad Estatal de Loterías y Apuestas del Estado die verantwoordelijk is voor de loterij met de Kerst heeft gezegd dat dit niet het geval is. Het lot met het nummer 00000 is een van de meest gezochte en gewilde loten maar niemand weet wie het lot met dat nummer heeft.

Vreemd genoeg is er nooit iemand geweest die met een lot met 00000 de Kerstloterij heeft gewonnen maar is het toch een van de meest gewilde nummers. Het laagste nummer dat ooit werd getrokken als winnend lot was 00523 en dat was in 1828. De legende wat betreft 00000 is zo groot dat er zelfs verzamelaars zijn die na de loterij met de Kerst op zoek gaan naar de loten met de laagste nummers waaronder ook 00000.

Ga naar de inhoud