Meerdere protesten verwacht in Catalonië de komende dagen

Oeps ... foto ontbreekt!

Meerdere protesten verwacht in Catalonië de komende dagen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Degene die de komende weken Catalonië en dan met name Barcelona gaan bezoeken moeten erop voorbereid zijn dat het rumoerige tijden worden. De CDR hebben aangekondigd dat er acties gepland staan op 21 december, de dag dat de Spaanse ministerraad naar Barcelona komt om te vergaderen. Daarnaast zal er een staking zijn van het personeel van de Generalitat op 12 december waarbij ook de “zieke” agenten van de Mossos aanwezig zullen zijn.

De Spaanse premier Pedro Sánchez komt op 21 december met de ministerraad naar Barcelona om op een nog onbekende plaats te vergaderen. Dit heeft de ministerraad eerder ook al gedaan in Andalusië maar in Catalonië wordt dit gezien als een provocatie. De regiopremier Quim Torra heeft al aangekondigd geen bijeenkomst te willen hebben met de Spaanse premier. Daarnaast spoort Torra de CDR leden aan om actie te voeren.

De Comités en Defensa de la República (CDR) ofwel groepen Catalaanse separatisten die strijden voor een Republiek, hebben al eerder aangekondigd dat ze een “otoño caliente” ofwel een hete herfst wilden organiseren met veel acties. Tot nu toe is dat echter bij kleinere acties gebleven maar op 21 december moet dat, als het aan de CDR ligt, veranderen.

Blokkades

Zo wil de CDR het “land” Catalonië plat leggen en de communicatie over de weg, zee, spoor en lucht onderbreken met acties op de Catalaanse wegen, het spoorwegnetwerk, in de havens en bij de vliegvelden, met name Barcelona-El Prat.

De CDR kan dat echter niet alleen doen want daar heeft de organisatie niet genoeg leden voor maar samen met de extreemlinkse separatische partij CUP en hun jeugdafdeling Arran en eventueel de ANC moet het wel lukken. Het ANC heeft al aangegeven dat er manifestaties zullen zijn op 21 december maar heeft niet gezegd dat ze mee doen met een blokkade van heel Catalonië.

De CDR wil de grensovergang bij La Junquera blokkeren maar ook de AP-7 bij Vinaros, de weg bij Fraga in Aragón, de havens van Barcelona en Tarragona, de vliegvelden van Barcelona, Reus en Gerona en diverse belangrijke wegen in en rondom Barcelona zoals de Ronda Litoral, de Avenida Diagonal en Gran Via blokkeren.

De CDR wil de Franse demonstranten die bekend zijn vanwege de gele hesjes imiteren en een chaos organiseren in Catalonië waarbij men de Catalaanse politie wil provoceren om zo internationaal in de media te verschijnen.

Catalaanse politie

De Mossos d’Esquadra zijn echter ook ontevreden en zeker na de kritiek die het autonome korps ontvangen heeft na het optreden afgelopen donderdag in Gerona en Terrassa tegen de CDR manifestanten die bijeenkomsten van VOX wilden tegen gaan.

Sindsdien heeft de regiopremier Quim Torra kritiek geuit op de Mossos en op de regionale minister van Binnenlandse Zaken Miquel Buch die met oplossingen moet komen waarbij het ontslag van agenten een optie is.

Dat is bij de Mossos in het verkeerde keelgat geschoten en veel agenten hebben zich ziek gemeld. Als dat in grote aantallen gebeurd wordt er ook wel gesproken van een “blauwe griep” (gripe azul). Politieagenten mogen namelijk niet staken maar door zichzelf ziek te melden kunnen ze wel meedoen met de manifestaties van ambtenaren op 12 december.

Daarnaast dreigen de Mossos ook met ziekmeldingen op 21 december waarbij de Catalaanse regioregering er alleen voor staat met alle problemen op straat in Catalonië.

Ga naar de inhoud