skip to Main Content
Meerdere protesten verwacht in Catalonië de komende dagen
CDR

Meerdere protesten verwacht in Catalonië de komende dagen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Degene die de komende weken Catalonië en dan met name Barcelona gaan bezoeken moeten erop voorbereid zijn dat het rumoerige tijden worden. De CDR hebben aangekondigd dat er acties gepland staan op 21 december, de dag dat de Spaanse ministerraad naar Barcelona komt om te vergaderen. Daarnaast zal er een staking zijn van het personeel van de Generalitat op 12 december waarbij ook de “zieke” agenten van de Mossos aanwezig zullen zijn.

De Spaanse premier Pedro Sánchez komt op 21 december met de ministerraad naar Barcelona om op een nog onbekende plaats te vergaderen. Dit heeft de ministerraad eerder ook al gedaan in Andalusië maar in Catalonië wordt dit gezien als een provocatie. De regiopremier Quim Torra heeft al aangekondigd geen bijeenkomst te willen hebben met de Spaanse premier. Daarnaast spoort Torra de CDR leden aan om actie te voeren.

De Comités en Defensa de la República (CDR) ofwel groepen Catalaanse separatisten die strijden voor een Republiek, hebben al eerder aangekondigd dat ze een “otoño caliente” ofwel een hete herfst wilden organiseren met veel acties. Tot nu toe is dat echter bij kleinere acties gebleven maar op 21 december moet dat, als het aan de CDR ligt, veranderen.

Blokkades

Zo wil de CDR het “land” Catalonië plat leggen en de communicatie over de weg, zee, spoor en lucht onderbreken met acties op de Catalaanse wegen, het spoorwegnetwerk, in de havens en bij de vliegvelden, met name Barcelona-El Prat.

De CDR kan dat echter niet alleen doen want daar heeft de organisatie niet genoeg leden voor maar samen met de extreemlinkse separatische partij CUP en hun jeugdafdeling Arran en eventueel de ANC moet het wel lukken. Het ANC heeft al aangegeven dat er manifestaties zullen zijn op 21 december maar heeft niet gezegd dat ze mee doen met een blokkade van heel Catalonië.

De CDR wil de grensovergang bij La Junquera blokkeren maar ook de AP-7 bij Vinaros, de weg bij Fraga in Aragón, de havens van Barcelona en Tarragona, de vliegvelden van Barcelona, Reus en Gerona en diverse belangrijke wegen in en rondom Barcelona zoals de Ronda Litoral, de Avenida Diagonal en Gran Via blokkeren.

De CDR wil de Franse demonstranten die bekend zijn vanwege de gele hesjes imiteren en een chaos organiseren in Catalonië waarbij men de Catalaanse politie wil provoceren om zo internationaal in de media te verschijnen.

Catalaanse politie

De Mossos d’Esquadra zijn echter ook ontevreden en zeker na de kritiek die het autonome korps ontvangen heeft na het optreden afgelopen donderdag in Gerona en Terrassa tegen de CDR manifestanten die bijeenkomsten van VOX wilden tegen gaan.

Sindsdien heeft de regiopremier Quim Torra kritiek geuit op de Mossos en op de regionale minister van Binnenlandse Zaken Miquel Buch die met oplossingen moet komen waarbij het ontslag van agenten een optie is.

Dat is bij de Mossos in het verkeerde keelgat geschoten en veel agenten hebben zich ziek gemeld. Als dat in grote aantallen gebeurd wordt er ook wel gesproken van een “blauwe griep” (gripe azul). Politieagenten mogen namelijk niet staken maar door zichzelf ziek te melden kunnen ze wel meedoen met de manifestaties van ambtenaren op 12 december.

Daarnaast dreigen de Mossos ook met ziekmeldingen op 21 december waarbij de Catalaanse regioregering er alleen voor staat met alle problemen op straat in Catalonië.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Hi! Ik vlieg helaas net volgende week vrijdag vanaf El Prat terug naar Nederland. Heeft iemand enig idee hoe serieus de plannen voor deze stakingen/boycottingen zijn en of het dus verstandig is een dag eerder te gaan?

 2. Voor diegenen die het allemaal niet snappen: maak jullie maar geen zorgen.
  Dit zijn ‘cynische’ grapjes uitsluitend bedoeld voor insiders die kunnen prat gaan op een abnormaal sterk gevoel voor humor zodat ze bij het lezen van deze onzin krom liggen van het lachen.
  Alles OK dus.

 3. Hey Rob, ff vraagje heh, Goden zijn meestal God van iets….of zoon van een andere God.
  Van wat of wie komt Torra eigenlijk denk je?
  Is hij de God van het geel? De God van iets anders?
  Of de zoon van een God met ook een brilletje? Die noemen we dan ff de Playmobil God. Uitleg onnodig denk ik.
  Misschien een poule opzetten en de meest originele die houden we dan er in…..
  Oh ja, voor de zekerheid aan andere lezers, leest u dit AUB even met de cynische ondertoon waar het mee geschreven is. (moet er tegenwoordig bij Rob, anders krijgen we Noord-Korea opmerkingen)

  1. Ja, Juan74, dat is uiteraard de zonnegod . De zon is in de eerste plaats geel van kleur, zie daar de verklaring van het gele lintje dat onze Quim steeds draagt en verder brengt de zon warmte en vrolijkheid. Dat laatste hoef ik uiteraard niet toe te lichten. Het is een groots paradijs in Cataluña. Daar schijnt iedere dag de zon.

   1. Rob, ik maak me echt zorgen nu
    Wat als der Quim wil dat we een geel lint dragen rond onze junior?
    Dan moet er geel lint rond Juan74-junior? Daar is niet genoeg lint voor man!
    Nog erger, de echte Zonne-God is het niet eens met der Quim…..crap, dan zijn we mooi de klos heh, dan kan die echte God ons wel eens allemaal straffen en zend Hij ons nog meer Separatisten. Die dan ook weer in het geel moeten, dan blijft er geen geel over. HEELLUUPP

    En dat Cataluña, welk een plaats is dat Rob? Dat klinkt nog beter dan de tuin van Eden, zou het echt zo zijn? Zo vlak voor kerst, is er dan toch echt een nieuwe zoon op aarde gekomen? Die ons laat zien hoe geweldig de wereld is, als je als regio helemaal alleen komt te staan? Zoals de mensen daar willen?
    Rob, dat zal toch niet? Is Utopia dan hun land??
    Het is echt heel erg, ik ben zo in de war nu.

    1. Geen paniek. Lees het artikel van vandaag maar eens (11/12) over de grootse plannen van Quim. Alles ligt klaar voor de weg naar onafhankelijkheid en dus een nog groter paradijs.
     Zo gaat het bij hele grote leiders. Je kunt er blind achteraan lopen, want het komt allemaal goed. En dat is dus precies wat veel Catalanen doen.

 4. Die laatste zin in het artikel is geen enkel probleem. De grootsheid van Quim Torra laat zich niet meten naar aardse normen. Desnoods regelt hij het in zijn eentje. Tsja, dat soort onmetelijkheden hebben nu eenmaal alleen godenzonen . En onze Quim is er zo een.

  1. ROB, wat een onzin schrijf je hier. Torre regelt niets in z’n eentje, hij wordt door Waterloo aangestuurd. Wat een bullshit kraai je hier uit, niet te meten met aardse normen. Godenzonen. Ben je misschien stoned met al die onzin die je hier plaatst? Als je een reactie plaatst schrijf dan iets wat toevoegt aan het artikel i.p.v. deze waanzin!

   1. Weer eentje die als Anoniem heeeeel stoer durft te zeuren.
    Als je eens beter leest, zie je dat je soms zaken met enig cynisme, sarcasme of humor dient te lezen. Als met name deze laatste bij jou ontbreekt, dan vind ik dat bijzonder sneu voor je en we hopen dat je snel weer beter zult worden.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken