Met hoeveel alcohol op mag je autorijden in Spanje? De politie geeft uitleg!

Met hoeveel alcohol op mag je autorijden in Spanje?
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De feestdagen staan weer voor de deur staan en er zijn veel bedrijfsfeesten en etentjes, familiebijeenkomsten en feesten en nog veel meer activiteiten waarbij men gezellig bij elkaar komt om te praten, dansen, feesten, eten en … drinken. Precies dat laatste is nog steeds een groot probleem als men daarna achter het stuur moet kruipen waarbij men regelmatig met iets teveel alcohol in de maag en in het bloed gaat rijden, iets wat in Spanje nog veel te veel gebeurd met alle gevolgen van dien. Om iets meer duidelijkheid te geven heeft de Guardia Civil het volgende schema op Twitter geplaatst.

Alcohol en autorijden is eigenlijk nooit een goede combinatie maar helaas kunnen degene die alcohol drinken niet vaak hun auto laten staan en een taxi nemen naar huis om henzelf en andere weggebruikers niet in gevaar te brengen.

Met de komende feestdagen in het verschiet is het echter vaak moeilijk om je eigen grenzen te stellen en om nou tegen iedereen te zeggen dat je best wel iets mag drinken en dat je daarna nog best wel kunt autorijden, heeft de Guardia Civil het volgende schema geplaatst op hun Twitter account, een bericht wat weer gedeeld werd door Auto Bild España.alcohol

Hieruit valt het volgende op te maken:

 • Bestuurders van een motor of een personenwagen mogen 0,5 promille alcohol in hun bloed mogen hebben.
 • Bestuurders van vrachtwagens en nieuwe bestuurders mogen tijdens de eerste 2 jaar van hun rijbewijs slechts 0,3 promille alcohol in hun bloed hebben.

Op het schema staat dan in het kort wat men mag drinken om onder de limiet te kunnen blijven.

Zo mogen mannelijke motor- en autobestuurders van 70 kg drinken:

 • 2 pinten bier
 • 2,5 glazen wijn
 • 2 glazen whisky drinken

Voor vrouwelijke motor- en autobestuurders van 60 kg is dat:

 • 2 pinten bier
 • 2 glazen wijn
 • 2 glazen whisky drinken

Mannelijke nieuwe auto- en vrachtwagenbestuurders mogen het volgende drinken:

 • 1 pint bier
 • 1,5 glas wijn
 • 1 glas whisky drinken

Vrouwelijke nieuwe auto- en vrachtwagenbestuurders mogen het volgende drinken:

 • 0,5-1 pint bier
 • 1 glas wijn
 • 0,5-1 glas whisky drinken

Het feit dat er een verschil is tussen mannen en vrouwen heeft met de bouw van het lichaam te maken waarbij mannen iets meer kunnen drinken dan de vrouwen, iets wat van persoon op persoon verschillend is natuurlijk.

Dus, doe het rustig aan met de feestdagen, drink niet teveel en als je dat toch doet stap dan niet op de motor of achter het stuur van je auto maar laat je naar huis brengen, neem een taxi of ga, indien mogelijk, lopen. Overigens kun je in Spanje ook bekeurd worden als je dronken over straat loopt en problemen veroorzaakt of gevaarlijk gedrag toont.

Ook dronken fietsen kan bekeurd worden in Spanje omdat je immers aan het verkeer deelneemt en in de meeste gevallen gewoon op straat moet fietsen, in ieder geval bij het ontbreken van speciale fietspaden.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

13
Reageer op dit artikel

12 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
  Abonneer  
Abonneren op
Anoniem

Ben altijd de bob drink niet!

ingrid.mouton54@telenet.be

Als we uit eten gaan altijd met bus door , met taxi terug.Niemand die zich moet opofferen!

Bertie

Ik neem aan dat t of of is en niet en en ? wat je mag drinken voordat je weer aan t verkeer deel neemt
En ik ben t met eerdere reacties eens, AUB houd je eraan of drink als chauffeur gewoon niet.

Miel

Waarom katholieker zijn dan de paus ? Je rijdt toch ook geen 20 per uur waar 80 is toegelaten ? Iedereen is wat mij betreft vrij te doen wat hij wil, zolang hij zich maar aan de regels houdt.

mar

en praktisch iedereen drinkt alcohol, ook voor de middag en gaat achter het stuur zitten of op de motor. De ongelukken liegen er niet om.

Theresa M

Gewoon niet!
Het is al gevaarlijk genoeg met al die cowboys hier…

Juan74

Zullen we nu voor eens en altijd heel simpel vast stellen wat echt het enige is dat werkt voor iedereen die nog moet rijden na een maaltijd of een feestje??? Simpel zat, drink NIETS waarin alcohol zit, dat werkt 100% zeker! Dat men al online gaat zetten wat zou kunnen of mogen of wat niet, kom op zeg, dat is toch de wereld op zijn kop? Als je deelneemt aan het verkeer in welke vorm dan ook, dan past daar geen alcohol of drugs in, zo simpel is het in mijn ogen. Al dat gelul van wat wel of niet… Lees verder »

Ramon

Als je drinkt moet je niet rijden. Klaar. Neem een taxi, openbaar vervoer of laat iemand je rijden. Met drank op rijdt je altijd slechter.

jama

0 tolerantie is het besteden moet je niet rekenen hoeveel je mag drinken.

jama

moet zijn:
0 tolerantie wanneer u deelneemt in het verkeer dan moet je niet rekenen hoeveel je mag drinken.

Michel

2 pinten bier of 2 glazen whisky, dat is waarschijnlijk een beetje whisky met veel ijs erbij. Anders dien je mij de naam van dat bier eens te geven. (smiley)

Miel

Niet vermeld maar wel belangrijk is hoelang je er over doet om een bepaalde hoeveelheid te drinken en of je ook eet tussendoor. 2 pintjes op een half uur is waarschijnlijk problematisch terwijl je met 3 pintjes op anderhalf uur meestal onder de limiet blijft. Op een feestavond (20 u tot 24u) met maaltijd kan een stoere vent m.i. best wel een glaasje wijn of 4-5 verdragen. Maar kom naderhand niet klagen.

Rob

Nou, dat over die fietsers….vergeet het maar . Die gaan bijna altijd vrijuit. Door rood rijden , stopstreep, éénrichtingsverkeer, dubbelrijden. IK moet de eerste bekeuring nog zien.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.