skip to Main Content
Met hoeveel alcohol op mag je autorijden in Spanje? De politie geeft uitleg!
123rf

Met hoeveel alcohol op mag je autorijden in Spanje? De politie geeft uitleg!

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De feestdagen staan weer voor de deur staan en er zijn veel bedrijfsfeesten en etentjes, familiebijeenkomsten en feesten en nog veel meer activiteiten waarbij men gezellig bij elkaar komt om te praten, dansen, feesten, eten en … drinken. Precies dat laatste is nog steeds een groot probleem als men daarna achter het stuur moet kruipen waarbij men regelmatig met iets teveel alcohol in de maag en in het bloed gaat rijden, iets wat in Spanje nog veel te veel gebeurd met alle gevolgen van dien. Om iets meer duidelijkheid te geven heeft de Guardia Civil het volgende schema op Twitter geplaatst.

Alcohol en autorijden is eigenlijk nooit een goede combinatie maar helaas kunnen degene die alcohol drinken niet vaak hun auto laten staan en een taxi nemen naar huis om henzelf en andere weggebruikers niet in gevaar te brengen.

Met de komende feestdagen in het verschiet is het echter vaak moeilijk om je eigen grenzen te stellen en om nou tegen iedereen te zeggen dat je best wel iets mag drinken en dat je daarna nog best wel kunt autorijden, heeft de Guardia Civil het volgende schema geplaatst op hun Twitter account, een bericht wat weer gedeeld werd door Auto Bild España.alcohol

Hieruit valt het volgende op te maken:

 • Bestuurders van een motor of een personenwagen mogen 0,5 promille alcohol in hun bloed mogen hebben.
 • Bestuurders van vrachtwagens en nieuwe bestuurders mogen tijdens de eerste 2 jaar van hun rijbewijs slechts 0,3 promille alcohol in hun bloed hebben.

Op het schema staat dan in het kort wat men mag drinken om onder de limiet te kunnen blijven.

Zo mogen mannelijke motor- en autobestuurders van 70 kg drinken:

 • 2 pinten bier
 • 2,5 glazen wijn
 • 2 glazen whisky drinken

Voor vrouwelijke motor- en autobestuurders van 60 kg is dat:

 • 2 pinten bier
 • 2 glazen wijn
 • 2 glazen whisky drinken

Mannelijke nieuwe auto- en vrachtwagenbestuurders mogen het volgende drinken:

 • 1 pint bier
 • 1,5 glas wijn
 • 1 glas whisky drinken

Vrouwelijke nieuwe auto- en vrachtwagenbestuurders mogen het volgende drinken:

 • 0,5-1 pint bier
 • 1 glas wijn
 • 0,5-1 glas whisky drinken

Het feit dat er een verschil is tussen mannen en vrouwen heeft met de bouw van het lichaam te maken waarbij mannen iets meer kunnen drinken dan de vrouwen, iets wat van persoon op persoon verschillend is natuurlijk.

Dus, doe het rustig aan met de feestdagen, drink niet teveel en als je dat toch doet stap dan niet op de motor of achter het stuur van je auto maar laat je naar huis brengen, neem een taxi of ga, indien mogelijk, lopen. Overigens kun je in Spanje ook bekeurd worden als je dronken over straat loopt en problemen veroorzaakt of gevaarlijk gedrag toont.

Ook dronken fietsen kan bekeurd worden in Spanje omdat je immers aan het verkeer deelneemt en in de meeste gevallen gewoon op straat moet fietsen, in ieder geval bij het ontbreken van speciale fietspaden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Ik neem aan dat t of of is en niet en en ? wat je mag drinken voordat je weer aan t verkeer deel neemt
  En ik ben t met eerdere reacties eens, AUB houd je eraan of drink als chauffeur gewoon niet.

 2. Waarom katholieker zijn dan de paus ? Je rijdt toch ook geen 20 per uur waar 80 is toegelaten ? Iedereen is wat mij betreft vrij te doen wat hij wil, zolang hij zich maar aan de regels houdt.

 3. en praktisch iedereen drinkt alcohol, ook voor de middag en gaat achter het stuur zitten of op de motor. De ongelukken liegen er niet om.

 4. Zullen we nu voor eens en altijd heel simpel vast stellen wat echt het enige is dat werkt voor iedereen die nog moet rijden na een maaltijd of een feestje???
  Simpel zat, drink NIETS waarin alcohol zit, dat werkt 100% zeker!
  Dat men al online gaat zetten wat zou kunnen of mogen of wat niet, kom op zeg, dat is toch de wereld op zijn kop?
  Als je deelneemt aan het verkeer in welke vorm dan ook, dan past daar geen alcohol of drugs in, zo simpel is het in mijn ogen. Al dat gelul van wat wel of niet kan en hoeveel iemand weegt of waar iemand tegen kan of hoeveel iemand eet…..
  Een stoere vent, of een stoere dame, kan het ook leuk en gezellig hebben zonder alcohol, althans dat hoop ik dan maar.
  En doe je toch wat nemen binnen de zogenaamde limiet, en heb je daarna een ongeluk waarbij de ander dood is en jij niet, ach dan heb je nog altijd kunnen zeggen dat het niet aan jou lag maar aan de toegestane hoeveelheid, toch???
  Ja, dames en heren, ik ben hier heel fel in, je wilt het echt niet van dichtbij meemaken dat iemand een dierbare dood rijd met een slok drank op! Sowieso niet dat iemand een dierbare dood rijd, maar in het kader van dit artikel snapt men mij wel denk ik.

 5. Als je drinkt moet je niet rijden. Klaar. Neem een taxi, openbaar vervoer of laat iemand je rijden. Met drank op rijdt je altijd slechter.

 6. 2 pinten bier of 2 glazen whisky, dat is waarschijnlijk een beetje whisky met veel ijs erbij. Anders dien je mij de naam van dat bier eens te geven. (smiley)

 7. Niet vermeld maar wel belangrijk is hoelang je er over doet om een bepaalde hoeveelheid te drinken en of je ook eet tussendoor. 2 pintjes op een half uur is waarschijnlijk problematisch terwijl je met 3 pintjes op anderhalf uur meestal onder de limiet blijft. Op een feestavond (20 u tot 24u) met maaltijd kan een stoere vent m.i. best wel een glaasje wijn of 4-5 verdragen. Maar kom naderhand niet klagen.

 8. Nou, dat over die fietsers….vergeet het maar . Die gaan bijna altijd vrijuit. Door rood rijden , stopstreep, éénrichtingsverkeer, dubbelrijden. IK moet de eerste bekeuring nog zien.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken