Met hoeveel alcohol op mag je autorijden in Spanje? De politie geeft uitleg!

Met hoeveel alcohol op mag je autorijden in Spanje?
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De feestdagen staan weer voor de deur staan en er zijn veel bedrijfsfeesten en etentjes, familiebijeenkomsten en feesten en nog veel meer activiteiten waarbij men gezellig bij elkaar komt om te praten, dansen, feesten, eten en … drinken. Precies dat laatste is nog steeds een groot probleem als men daarna achter het stuur moet kruipen waarbij men regelmatig met iets teveel alcohol in de maag en in het bloed gaat rijden, iets wat in Spanje nog veel te veel gebeurd met alle gevolgen van dien. Om iets meer duidelijkheid te geven heeft de Guardia Civil het volgende schema op Twitter geplaatst.

Alcohol en autorijden is eigenlijk nooit een goede combinatie maar helaas kunnen degene die alcohol drinken niet vaak hun auto laten staan en een taxi nemen naar huis om henzelf en andere weggebruikers niet in gevaar te brengen.

Met de komende feestdagen in het verschiet is het echter vaak moeilijk om je eigen grenzen te stellen en om nou tegen iedereen te zeggen dat je best wel iets mag drinken en dat je daarna nog best wel kunt autorijden, heeft de Guardia Civil het volgende schema geplaatst op hun Twitter account, een bericht wat weer gedeeld werd door Auto Bild España.

Hieruit valt het volgende op te maken:

 • Bestuurders van een motor of een personenwagen mogen 0,5 promille alcohol in hun bloed mogen hebben.
 • Bestuurders van vrachtwagens en nieuwe bestuurders mogen tijdens de eerste 2 jaar van hun rijbewijs slechts 0,3 promille alcohol in hun bloed hebben.

Op het schema staat dan in het kort wat men mag drinken om onder de limiet te kunnen blijven.

Zo mogen mannelijke motor- en autobestuurders van 70 kg drinken:

 • 2 pinten bier
 • 2,5 glazen wijn
 • 2 glazen whisky drinken

Voor vrouwelijke motor- en autobestuurders van 60 kg is dat:

 • 2 pinten bier
 • 2 glazen wijn
 • 2 glazen whisky drinken

Mannelijke nieuwe auto- en vrachtwagenbestuurders mogen het volgende drinken:

 • 1 pint bier
 • 1,5 glas wijn
 • 1 glas whisky drinken

Vrouwelijke nieuwe auto- en vrachtwagenbestuurders mogen het volgende drinken:

 • 0,5-1 pint bier
 • 1 glas wijn
 • 0,5-1 glas whisky drinken

Het feit dat er een verschil is tussen mannen en vrouwen heeft met de bouw van het lichaam te maken waarbij mannen iets meer kunnen drinken dan de vrouwen, iets wat van persoon op persoon verschillend is natuurlijk.

Dus, doe het rustig aan met de feestdagen, drink niet teveel en als je dat toch doet stap dan niet op de motor of achter het stuur van je auto maar laat je naar huis brengen, neem een taxi of ga, indien mogelijk, lopen. Overigens kun je in Spanje ook bekeurd worden als je dronken over straat loopt en problemen veroorzaakt of gevaarlijk gedrag toont.

Ook dronken fietsen kan bekeurd worden in Spanje omdat je immers aan het verkeer deelneemt en in de meeste gevallen gewoon op straat moet fietsen, in ieder geval bij het ontbreken van speciale fietspaden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.