Nederlandse vliegtaks voor vluchten naar Spanje wordt 7 euro

Nederlandse vliegtaks voor vluchten naar Spanje wordt 7 euro
Beeld: 123rf

Nederlandse vliegtaks voor vluchten naar Spanje wordt 7 euro

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 2021 zal het Nederlandse kabinet een vliegtaks gaan invoeren die in eerste instantie 3,80 euro had moeten zijn op vluchten binnen Europa en 22 euro voor intercontinentale vluchten. Uiteindelijk heeft het kabinet gekozen voor een vaste taks van 7 euro voor alle vluchten vanuit Nederland.

De vliegtaks of tickettaks geldt vanaf 2021 alleen voor vluchten die vertrekken vanuit Nederland naar andere vliegbestemmingen waaronder Spanje. Het plan van het Nederlandse kabinet valt binnen het beleid van “de vervuiler betaalt” waarbij de overheid denkt dat deze extra belasting niet zal leiden tot minder vliegreizen.

De luchtvaartmaatschappijen, vliegvelden en reisorganisaties zijn echter fel tegen een vliegtaks en zien omzetverlies, banenverlies en veel meer problemen.

Europa

De extra vliegtaks moet in 2021 worden ingevoerd waarbij er binnen Europa nog steeds wordt onderhandeld over een uniforme vliegbelasting binnen de Europese landen. Want, zo meent het kabinet, het is vreemd dat reizen per auto, bus en trein wel wordt belast maar het vliegen niet terwijl het vliegen wel een grote impact heeft op het milieu.

Er zijn landen zoals Zweden en Duitsland die al een soortgelijke taks hebben ingevoerd. Nederland wil de beslissing over een uniforme vliegtaks binnen de EU voor zijn met een eigen vliegbelasting.

Vast bedrag

Het Nederlandse kabinet heeft besloten het de Belastingdienst niet te moeilijk te maken en slechts één vast bedrag voor de vliegtaks, ongeacht de reisbestemming, in te voeren. De precieze hoogte van de vliegbelasting moet nog worden vastgesteld, maar zal rond de 7 euro per persoon liggen voor uit Nederland vertrekkende vluchten.

Eerder

Het is overigens niet de eerste keer dat men in Nederland met een extra belasting voor de vliegtuigpassagiers op de proppen komt. Deze bestond ook al tussen 1 juli 2008 en 1 juli 2009 toen men binnen Europa een vliegtaks moest betalen van 11,25 euro.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.