Nederlandse vliegtaks voor vluchten naar Spanje wordt 7 euro

Nederlandse vliegtaks voor vluchten naar Spanje wordt 7 euro
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Vanaf 2021 zal het Nederlandse kabinet een vliegtaks gaan invoeren die in eerste instantie 3,80 euro had moeten zijn op vluchten binnen Europa en 22 euro voor intercontinentale vluchten. Uiteindelijk heeft het kabinet gekozen voor een vaste taks van 7 euro voor alle vluchten vanuit Nederland.

De vliegtaks of tickettaks geldt vanaf 2021 alleen voor vluchten die vertrekken vanuit Nederland naar andere vliegbestemmingen waaronder Spanje. Het plan van het Nederlandse kabinet valt binnen het beleid van “de vervuiler betaalt” waarbij de overheid denkt dat deze extra belasting niet zal leiden tot minder vliegreizen.

De luchtvaartmaatschappijen, vliegvelden en reisorganisaties zijn echter fel tegen een vliegtaks en zien omzetverlies, banenverlies en veel meer problemen.

Europa

De extra vliegtaks moet in 2021 worden ingevoerd waarbij er binnen Europa nog steeds wordt onderhandeld over een uniforme vliegbelasting binnen de Europese landen. Want, zo meent het kabinet, het is vreemd dat reizen per auto, bus en trein wel wordt belast maar het vliegen niet terwijl het vliegen wel een grote impact heeft op het milieu.

Er zijn landen zoals Zweden en Duitsland die al een soortgelijke taks hebben ingevoerd. Nederland wil de beslissing over een uniforme vliegtaks binnen de EU voor zijn met een eigen vliegbelasting.

Vast bedrag

Het Nederlandse kabinet heeft besloten het de Belastingdienst niet te moeilijk te maken en slechts één vast bedrag voor de vliegtaks, ongeacht de reisbestemming, in te voeren. De precieze hoogte van de vliegbelasting moet nog worden vastgesteld, maar zal rond de 7 euro per persoon liggen voor uit Nederland vertrekkende vluchten.

Eerder

Het is overigens niet de eerste keer dat men in Nederland met een extra belasting voor de vliegtuigpassagiers op de proppen komt. Deze bestond ook al tussen 1 juli 2008 en 1 juli 2009 toen men binnen Europa een vliegtaks moest betalen van 11,25 euro.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

17
Reageer op dit artikel

10 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
mauritssels@gmail.com

En wat met de ZEER vervuilende schepen die met zeer vervuilende diesel cruises aanbieden. Ik denk dat die domme Nederlandse regering niet WIL aan denken. Bende dieven

maclaren0@gmail.com

Enkele jaren terug voor de Vw (schandaal) wat geen schandaal is of was sprak met veeeeeel minder over milieu nu is alles slecht mensen laten jullie je brainstormen door de regering

Freddy

Het dieselgate schandaal(?????) was een bewuste hetze van diegenen die de klimaatideologie aanhangen. De enige bedoeling hiervan was het klimaat scheppen om én meer belastingen te kunnen heffen, én hun slinkse politiek(die helemaal niks te maken heeft met ecologie) te kunnen doordrukken. Ik ondersteun perfekt dat we zorgvuldiger moeten omgaan met ‘moeder aarde’, maar verzet me tegen de endoctrinatie van de dit soort politici. Onze zogenaamde groenen zijn geen ecologisten, maar crypto-communisten.

johan

hoera !!! Nu gaat het milieu er op vooruitgaan zeg. Iedereen zal die 7 euro wel betalen…en we krijgen dus terug een gezondere lucht….; Ik zou er 10 euro van maken..;dan is alle luchtvervuiling verdwenen. Ik wist wel dat de politiek het milieuprobleem wel zou weten op te lossen. ( misschien het woord ” mensDOM afschaffen , en een nieuw woord lanceren : ” het politiekDOM”

Ramon

Tsja, Duitsland gaat de vliegtaks weer afschaffen waarschijnlijk. Ik hoop niet dat ik moet betalen voor het traject NL -Spanje als ik een retour koop. Die 7 is het begin en voor een familie gaat het aantikken als ze lekker verhogen.
@ Leo, er rijden supersnelle treinen naar Nederland, vanaf Madrid in 14 uur sta je in Amsterdam. Het kost echter wel wat.

Rob

Zeker als je op die snotneus stemt. Dat wordt die 7€ gegarandeerd 50€.

Rudy R.

Ik snap het volk niet hoor. 7€ is toch veel te weinig! We willen allemaal de vervuiling terug dringen, dus maak er70€ van zou ik zeggen. We vliegen toch veels te veel… Schiphol wordt ook veel te druk zeggen er velen, nou… nog een argument erbij. Dat de mensen die hun brood verdienen in de luchtvaart op hun achterste poten staan is overdreven en ook onnodig. De bulk aan vakantie verkeer gaat tegenwoordig via goedkope carriers en daar verdient bijna niemand nog wat aan. Het zijn wel de vervuilers… Als we die kwijt raken aan de buren (Duitsland, België) dan… Lees verder »

Rob

De wil de NL regering ook het liefst, een Europese vliegbelasting. Maar daar is met name in oost-Europa niet over te praten. Dus komt ie er niet.

Anton74

Koopje als je het vergelijkt met wat je over hetzelfde traject met de auto aan belastingen kwijt bent. Daar zouden ze best naar mogen kijken.

Eddy

Als ze hun belastingen maar een uitvlucht naam kunnen geven.Als morgen niemand meer vliegt bied de regering een korting aan om het terug aan te moedigen.Over hypocrieten gesproken.

balder1958@hotmail.com

Het heet milieu belasting , maar gaat daar niet voor gebruikt worden, dat stoort het meest.
Laat voor dat geld een vliegtuig motor ontwikkelen op waterstof, maar ja dan is er geen reden meer om je portomonee te plunderen
Studenten hebben al een automotor ontwikkeld die 1:5000 rijdt, nee geen schrijffout.Nu schrijft een merk al hij haalt wel 450 km op een tank , goed zeg!!!
Willem

Rudy R.

Willem; ‘k weet niet wat jij voor auto nieuws leest, maar mijn Seat reed in the jaren ’90 al met gemak 1:20, of bijna 1000km op één tank zonder al te veel moeite.

leo

in 2021 hebben we waarschijnlijk supersnelle trein verbindingen in Europa en dat is dan een beter en relaxer vervoersmiddel.

Rob

De trein is zeker relaxed, maar niet voor lange afstanden.

Harm

Hoe zit dat nu precies .
Ik boek een retourtje van uit Spanje en betaal ook in Spanje . Berekend Spanje mij dan die 7 euro .
Of moet ik dan terug vlucht van uit Belgiè of Duitsland maken om geen 7 euro te betalen .
Trouwens vanaf de oost en zuid grens hebben we zo wie zo al vele vliegvelden dichter bij dan Schiphol dus een legio aan
keuze ś

Rob

Oostgrens? Nou in Duitsland betaal je meer belasting hoor. Alleen in België ontspring je de dans. Maar voor 7€ ga ik echt niet omrijden hoor.

Anoniem

in België denken de ministers ook al een extra belasting op vliegen nu de autogebruiker ver uitgemolken is

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.