De zes grootste en bekendste vulkanen van Spanje

Zes vulkanen die in Spanje te vinden zijn
Beeld: Teide / Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Na de recente vulkaanuitbarsting van de Nieuw Zeelandse vulkaan Whakaari / White Island waarbij 5 personen overleden en 31 personen gewond raakten, vragen veel lezers zich af of er in Spanje ook vulkanen zijn. Spanje heeft diverse vulkanen maar het goede nieuws is dat sinds 1971 men in Spanje niet meer te maken heeft gehad met een vulkaanuitbarsting maar de mogelijkheid dat dit weer zal gaan gebeuren is altijd aanwezig.

Nieuw Zeeland is ver weg maar ook Spanje heeft diverse vulkanen die zouden kunnen uitbarsten, aldus specialisten. De laatste keer dat Spanje te maken had met een vulkanische uitbarsting aan land was tussen 26 oktober en 28 november 1971 toen de Teneguía vulkaan op het Canarische Eiland La Palma tot uitbarsting kwam.

In september 2011 leek het er even op dat er op het Canarische Eiland el Hierro een nieuwe uitbarsting zou gaan plaatsvinden maar uiteindelijk gebeurde dit niet. Wel had men bij El Hierro slechts 2 km voor de kust van het dorp La Restinga te maken met een uitbarsting in zee.

Dit zijn zes vulkanen die in Spanje te vinden zijn en wellicht ooit tot uitbarsting kunnen komen (al is de kans klein).

Zes vulkanen in Spanje
Teide / Pixabay

Teide

De bekendste vulkaan van Spanje is ook meteen de hoogste berg van Spanje en een toeristische trekpleister op het Canarische eiland Tenerife. Met 3.715 meter is de Teide niet alleen de hoogste berg van Spanje maar het is ook de hoogste vulkaan van Spanje.

Elk jaar komen er 3 miljoen mensen naar de Teide om te genieten van de natuur en het vreemde landschap dat gevormd werd na de laatste uitbarsting in het jaar 1798. Velen van hen weten wellicht niet eens dat ze op een vulkaan lopen.

Zes vulkanen in Spanje
Teneguía / Wikimedia

Teneguía

Zoals we hierboven al melden vond de laatste vulkanische uitbarsting in Spanje plaats in 1971 op het eiland La Palma waar op 28 november de Teneguía vulkaan tot uitbarsting kwam.

Ondanks dat La Palma bergachtig is heeft de Teneguía vulkaan slechts een hoogte van 1.000 meter en valt deze vulkaan niet zo op.

Zes vulkanen in Spanje
Santa Margarida / Wikimedia

Santa Margarida

De vulkaan Santa Margarida is gelegen in de gemeente Olot in de Catalaanse provincie Gerona. Als men deze vulkaan ziet lijkt deze in de verste verte niet op de Teide op Tenerife of de Teneguísa op La Palma. Deze vulkaan is gelegen in de gemeente Santa Pau (La Garrocha) en is slechts 682 meter hoog met een diameter van 2.000 meter

Als men de Santa Margarida vulkaan niet van bovenaf zou bekijken lijkt deze berg niet op een vulkaan. Men is er in ieder geval van overtuigd dat deze vulkaan nooit meer tot uitbarsting zal komen want men heeft in het midden van de krater een klein kerkje (Iglesia de Santa Margarita) gebouwd. De laatste keer dat deze vulkaan tot uitbarsting kwam was 11.000 jaar geleden.

Zes vulkanen in Spanje
Tagoro / RTVE

Tagoro

In oktober 2011 kwam deze vulkaan tot uitbarsting voor de kust van het Canarische Eiland El Hierro. Toen de uitbarsting onder het zeeoppervlak begon had de vulkaan de naam 1803-02 maar in mei 2016 kreeg de vulkaan de naam Tagoro.

Officieel wordt deze uitbarsting echter niet als een vulkanische uitbarsting gezien omdat deze onder zee plaatsvond (en niet aan land) en het niet zeker of er magma naar buiten is gekomen.

Zes vulkanen in Spanje
Cerro Gordo / Wikimedia

Cerro Gordo

De Cerro Gordo vulkaan is gelegen tussen de gemeenten Granátula en Valenzuela de Calatrava in de provincie Ciudad Real in Castilië-La Mancha. Deze vulkaan is gelegen in een gebied dat bekend staat als de “Provincia Volcanica de Calatrava” bestaande uit meerdere kleine vulkanen.

De Cerro Gordo is op dit moment een soort van openlucht museum waarbij het mogelijk is door de krater te lopen. Het is niet bekend wanneer deze vulkaan voor het laatst tot uitbarsting kwam. Naast de Cerro Gordo is er nog een kleine vulkaan genaamd La Yezosa.

Zes vulkanen in Spanje
Groscat / Wikimedia

Groscat

De Groscat vulkaan is gelegen in de La Garrocha streek in de Catalaanse provincie Gerona. In totaal zijn er meer dan 40 kleine vulkanen te vinden waaronder de eerder behandelde Santa Margarida.

De laatste keer dat de Groscat tot uitbarsting is gekomen is alweer 11.500 jaar geleden. De Groscat wordt wel gezien als de jongste vulkaan die in deze vulkanische regio te vinden is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.