Hoe bestel je een ‘cortado’ buiten Spanje?

Oeps ... foto ontbreekt!

Hoe bestel je een ‘cortado’ buiten Spanje?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De koffievariant cortado is bij de Spanjaarden (en bij de toeristen) zeer populair en voor velen zelfs een vervanger voor het dessert als men in een restaurant eet. Het komt inderdaad vaak voor dat men in plaats van een nagerecht slechts een Cortado bestelt, iets waar ik mezelf ook steeds meer op betrap. Maar wat nu als de Spanjaarden naar het buitenland gaan en ook daar een Cortado willen drinken.

De koffie cortado is een espressovariant waaraan slechts een klein beetje warme melk wordt toegevoegd, vaak maar niet altijd geserveerd in een klein glas. Spanjaarden in Nederland of België hebben het moeilijk want er bestaat geen Nederlandse/Belgische variant. Een koffie verkeerd is namelijk meer te vergelijken met een Café con Leche en daarnaast wordt er geen espresso gebruikt maar gewone koffie. Vaak wordt er dan maar een macchiato besteld wat in Nederland/België bijna overal te vinden is.

Overigens verschilt de cortado wat betreft naam ook weer in Spanje want de cortado heet in Catalonië “tallat” en in het Baskisch “ebaki”. Ben je in Portugal dan noemt men de cortado weer “pingo” of “garoto”.

In Italië is de Spaanse cortado variant de “caffe macchiato” wat men niet moet verwarren met de “latte macchiato” want dat is precies het tegenovergestelde, veel melk met een klein beetje koffie.

WIST JE DAT de redactie ook vaak een ‘cortado’ of een ‘solo’ drinkt om tussen het laatste Spanje nieuws verzamelen, vertalen en schrijven door alert te blijven? Help de redactie daarbij door een kopje koffie te schenken door een kleine donatie te doen door HIER te klikken.

Spanjaarden die in Frankijk op vakantie zijn moeten voor een Cortado versie een “cafe noisette” vragen of een “cafe avellana”. In Engeland is er geen versie voor een Cortado maar zal de Spanjaard toch een beetje Engels moeten spreken om een koffie te bestellen met een “drop of milk” of een “cloud of milk”.

De cortado is eigenlijk een espresso met een klein beetje warme melk om de koffie minder bitter te maken. Tegenwoordig echter lijken het steeds meer kleine capuccino’s met opgeklopte melk en soms zelfs een decoratie erop.

De Cortado wordt in Spanje vaak gedurende de dag gedronken terwijl een Café con leche iets voor de ochtend is, een grote kop koffie met warme melk waar men dan iets zoets in kan dompelen. Hou je niet van melk dan drink je een Espresso of Cafe solo en heb je wel trek in een beetje alcohol zonder dat iemand dat ziet, dan drink je een carajillo, probeer het maar eens.

Ga naar de inhoud