Voormalige Koning Spanje betaalt belastingschuld aan Spanje

Voormalige Koning Spanje betaald belastingschuld aan Spanje
Beeld: Europa Press

Voormalige Koning Spanje betaalt belastingschuld aan Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse voormalige koning Don Juan Carlos heeft aan de Spaanse belastingdienst een belastingschuld van 678.393,72 euro betaald. In augustus van dit jaar verliet Don Juan Carlos Spanje om tijdelijk naar de Verenigde Arabische Emiraten te verhuizen om als gast bij sjeik Mohammed Bin Zayed te verblijven in afwachting van de drie gerechtelijke onderzoeken tegen Don Juan Carlos voor vermeende fraude en belastingontduiking.

In een korte verklaring wijst de advocaat van de voormalige koning erop dat de belastingschuld die al voldaan is rente en toeslagen omvat. Daarnaast zegt hij dat Don Juan Carlos zoals altijd ter beschikking van de Openbare Aanklager staat voor elke procedure of actie die nodig is.

Tegen Don Juan Carlos lopen drie onderzoeken die het openbaar Ministerie heeft geopend over de financiële activiteiten van de voormalige koning. De nu betaalde belastingschuld inclusief rente en toeslagen heeft niet te maken met eventueel frauduleus ontvangen geld maar met betalingen en kredietkaarten van een Mexicaanse zakenman en goede vriend van de voormalige koning.

De zakenman Allen Sanginés-Krause bevestigt dat hij in 2017 en 2018 geld heeft overgemaakt aan kolonel Nicolás Murga Mendoza, een vertrouwenspersoon van Don Juan Carlos, van totaal 270.000 (zes betalingen) en nog eens 100.000 euro extra voor de kosten van verschillende reizen en de verzorging van een renpaard. De Mexicaan zegt echter dat hij nooit direct geld naar de voormalige koning heeft overgemaakt en dat dit altijd via de kolonel liep en was bedoeld om verschillende kosten te betalen.

De belastingdienst laat weten dat met deze achterstallige betaling betaling de voormalige koning gevrijwaard is van een mogelijke belastingfraude maar mochten er meer dubieuze betalingen boven water komen dan komt deze betaling te vervallen. Verder wordt Don Juan Carlos nog onderzocht voor het gebruik en/of herkomst van het geld dat door de Mexicaanse zakenman werd overgemaakt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.