Overstromingen door hevige regenval in het noorden van Spanje

Overstromingen door hevige regenval in het noorden van Spanje
Beeld: @Pamplona_ayto / twitter

Overstromingen door hevige regenval in het noorden van Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

PAMPLONA – In het noorden van Spanje, hoofdzakelijk in de regio’s Baskenland, Castilië en León, Asturië, Cantabrië en Navarra zijn rivieren uit hun oevers getreden en staan op veel plaatsen hele dorpen, straten, pleinen, garages en huizen blank. In Pamplona wordt gesproken over de ergste stijging van de Arga-rivier van de afgelopen 20 jaar terwijl ook andere rivieren zoals de Ega, Larraun, Ezkurra, Urederra en Baztán uit hun oevers zijn getreden of op het punt staan te overstromen.

Terwijl in Pamplona (Navarra) de Agra-rivier voor veel ellende en schade zorgt nadat deze vrijdagochtend uit haar oevers was getreden en andere rivieren op het punt staan te overstromen, heeft ook de gemeente Güeñes in Vizcaya (Baskenland) te maken met hoogwater in de Cadagua- en Herrerías-rivieren. Op meerdere plaatsen zijn zandzakken neergelegd maar er is zoveel water dat dit waarschijnlijk niet genoeg zal zijn om ondergelopen huizen te voorkomen.

Op andere plaatsen in Cantabrië en Baskenland heeft men maatregelen genomen om overstromingen te voorkomen of in ieder geval de schade te beperken. In de regio Castilië en León, met name in het noorden, maakt men zich ook zorgen om het waterpeil in de verschillende rivieren omdat het ook daar hevig geregend heeft op veel plaatsen en omdat op andere plaatsen de sneeuw smelt.

Terwijl men in het noorden te maken heeft met veel neerslag en in de hoger gelegen plaatsen vanaf ongeveer 1.200 meter hoogte ook heel veel sneeuwval, is de wind ook een hoofdrolspeler. De afgelopen dagen zijn er veel regio’s in Spanje waar het enorm hard waait zoals in Aragón, Catalonië, de Valencia regio, Andalusië en Balearen eilanden. De Spaanse weerdienst Aemet heeft dan ook voor veel regio’s in Spanje gele of oranje weeralarmen uitgegeven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.