Overstromingen door hevige regenval in het noorden van Spanje

Overstromingen door hevige regenval in het noorden van Spanje
Beeld: @Pamplona_ayto / twitter

Overstromingen door hevige regenval in het noorden van Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PAMPLONA – In het noorden van Spanje, hoofdzakelijk in de regio’s Baskenland, Castilië en León, Asturië, Cantabrië en Navarra zijn rivieren uit hun oevers getreden en staan op veel plaatsen hele dorpen, straten, pleinen, garages en huizen blank. In Pamplona wordt gesproken over de ergste stijging van de Arga-rivier van de afgelopen 20 jaar terwijl ook andere rivieren zoals de Ega, Larraun, Ezkurra, Urederra en Baztán uit hun oevers zijn getreden of op het punt staan te overstromen.

Terwijl in Pamplona (Navarra) de Agra-rivier voor veel ellende en schade zorgt nadat deze vrijdagochtend uit haar oevers was getreden en andere rivieren op het punt staan te overstromen, heeft ook de gemeente Güeñes in Vizcaya (Baskenland) te maken met hoogwater in de Cadagua- en Herrerías-rivieren. Op meerdere plaatsen zijn zandzakken neergelegd maar er is zoveel water dat dit waarschijnlijk niet genoeg zal zijn om ondergelopen huizen te voorkomen.

Op andere plaatsen in Cantabrië en Baskenland heeft men maatregelen genomen om overstromingen te voorkomen of in ieder geval de schade te beperken. In de regio Castilië en León, met name in het noorden, maakt men zich ook zorgen om het waterpeil in de verschillende rivieren omdat het ook daar hevig geregend heeft op veel plaatsen en omdat op andere plaatsen de sneeuw smelt.

Terwijl men in het noorden te maken heeft met veel neerslag en in de hoger gelegen plaatsen vanaf ongeveer 1.200 meter hoogte ook heel veel sneeuwval, is de wind ook een hoofdrolspeler. De afgelopen dagen zijn er veel regio’s in Spanje waar het enorm hard waait zoals in Aragón, Catalonië, de Valencia regio, Andalusië en Balearen eilanden. De Spaanse weerdienst Aemet heeft dan ook voor veel regio’s in Spanje gele of oranje weeralarmen uitgegeven.

Ga naar de inhoud