menu: rubrieken, zoeken & meer

Steun voor Catalaanse onafhankelijkheid gedaald in Catalonië

Steun voor Catalaanse onafhankelijkheid gedaald in Catalonië
Beeld: 123rf

Steun voor Catalaanse onafhankelijkheid gedaald in Catalonië

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Als men naar de cijfers kijkt kan men op papier concluderen dat het ‘onafhankelijkheidsproces’ in Catalonië voorbij is aangezien de steun voor de Catalaanse ‘independencia’ verder gedaald is. Uit eerdere berichten was al op te maken dat de Catalaanse onafhankelijkheidspartijen ERC, Junts en CUP niet altijd op dezelfde lijn zitten wat al voor een politieke breuk heeft gezorgd in Catalonië.  

Volgens de meest recente enquête van het Instituto de Ciencias Políticas y Sociales (ICPS) dat onderdeel is van de Universidad Autónoma de Barcelona, heeft 52,9% aangegeven bij Spanje te willen blijven (part d’Espanya) en zegt 39,4% een onafhankelijk Catalonië (un estat independent) te steunen, een verschil van 13,5%.

Precies een jaar geleden in december 2020 zei 51% van de deelnemers bij Spanje te willen blijven terwijl 41% koos voor een onafhankelijk Catalonië. De jaren daarvoor was de steun voor een onafhankelijk Catalonië telkens rond de 45%, aldus de krant Heraldo.

Op de vraag of Catalonië een onafhankelijke staat moet worden antwoord 35,3% van wel terwijl 25,5% zegt dat Catalonië zoals nu een autonome regio van Spanje moet blijven, 21,2% zegt dat Catalonië een staat binnen Spanje moet worden en 8,1% zegt dat Catalonië een gebied van Spanje moet zijn, zoals HIER (PDF) te lezen is bij vraag 23 en 24.