Steun voor Catalaanse onafhankelijkheid gedaald in Catalonië

Steun voor Catalaanse onafhankelijkheid gedaald in Catalonië
Beeld: 123rf

Steun voor Catalaanse onafhankelijkheid gedaald in Catalonië

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – Als men naar de cijfers kijkt kan men op papier concluderen dat het ‘onafhankelijkheidsproces’ in Catalonië voorbij is aangezien de steun voor de Catalaanse ‘independencia’ verder gedaald is. Uit eerdere berichten was al op te maken dat de Catalaanse onafhankelijkheidspartijen ERC, Junts en CUP niet altijd op dezelfde lijn zitten wat al voor een politieke breuk heeft gezorgd in Catalonië.  

Volgens de meest recente enquête van het Instituto de Ciencias Políticas y Sociales (ICPS) dat onderdeel is van de Universidad Autónoma de Barcelona, heeft 52,9% aangegeven bij Spanje te willen blijven (part d’Espanya) en zegt 39,4% een onafhankelijk Catalonië (un estat independent) te steunen, een verschil van 13,5%.

Precies een jaar geleden in december 2020 zei 51% van de deelnemers bij Spanje te willen blijven terwijl 41% koos voor een onafhankelijk Catalonië. De jaren daarvoor was de steun voor een onafhankelijk Catalonië telkens rond de 45%, aldus de krant Heraldo.

Op de vraag of Catalonië een onafhankelijke staat moet worden antwoord 35,3% van wel terwijl 25,5% zegt dat Catalonië zoals nu een autonome regio van Spanje moet blijven, 21,2% zegt dat Catalonië een staat binnen Spanje moet worden en 8,1% zegt dat Catalonië een gebied van Spanje moet zijn, zoals HIER (PDF) te lezen is bij vraag 23 en 24.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.