Search
menu
Search

Elf op de plank: de nieuwe kersttraditie die Spanje verovert!

Elf op de plank: de nieuwe kersttraditie die Spanje verovert!
Beeld: AI-beeld / redactie

Elf op de plank: de nieuwe kersttraditie die Spanje verovert!

Welkom bij het meest magische en ondeugende artikel van het jaar! In een wereld waar culturele tradities een belangrijke rol spelen in ons leven, vooral tijdens jaarlijkse vieringen en speciale evenementen, is het opwindend om te zien hoe nieuwe gebruiken hun weg vinden naar onze huizen. Een van deze tradities die steeds populairder wordt in Spanje is die van de Elf op de plank. Deze traditie belooft niet alleen een vleugje magie en plezier toe te voegen aan je dagelijkse routine, maar ook om families en vrienden samen te brengen en onvergetelijke herinneringen te creëren.

De Elf op de plank (Spaans: El Elfo en la Estantería) vindt zijn oorsprong in een Amerikaans kinderboek uit 2005, geschreven door Carol Aebersold en haar dochter Chanda Bell, met illustraties van Coë Steinwart. Het verhaal draait om een elf die door de Kerstman naar huizen wordt gestuurd om toezicht te houden op de streken en goede daden van kinderen. Deze elf verschijnt vanaf Thanksgiving tot Kerstavond en reist elke nacht naar de Noordpool om verslag uit te brengen aan de Kerstman over wat hij heeft gezien, en verstopt zich elke ochtend op een nieuwe plek in huis.

Deze traditie nodigt gezinnen uit om elke ochtend op zoek te gaan naar de elf, wat zorgt voor een spannende en leuke activiteit. Bovendien wordt het product verkocht in een pakket dat een elfpop bevat, gekleed in de klassieke kerstkleding, wat de geschiedenis en traditie weerspiegelt die Aebersold met haar dochters beoefende.

Hoewel de Elf op de plank een leuke en betoverende traditie lijkt, heeft het ook kritiek ontvangen van sommige ouders en experts. Een van de belangrijkste zorgen is dat deze traditie de nadruk legt op beloning en straf, afhankelijk van het gedrag van kinderen. Sommigen beweren dat dit kan leiden tot angst en stress bij kinderen, omdat ze zich constant beoordeeld voelen door de elf en bang zijn om “ondeugend” te zijn.

Een andere kritiek is dat de Elf op de plank de focus verlegt van de ware betekenis van Kerstmis naar materiële beloningen. In plaats van zich te richten op liefde, familie en vrijgevigheid, draait het allemaal om cadeautjes krijgen als je “goed” bent geweest. Dit kan ertoe leiden dat kinderen de echte betekenis van Kerstmis uit het oog verliezen.

Om deze kritiek aan te pakken, hebben sommige ouders ervoor gekozen om hun eigen regels te creëren voor de Elf op de plank. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de elf gebruiken als een manier om goede daden en vriendelijkheid te belonen in plaats van alleen goed gedrag. Op deze manier wordt de nadruk gelegd op positief gedrag in plaats van op straf.

Een andere mogelijke aanpassing is om de elf te gebruiken als een manier om kinderen te leren over verschillende culturen en tradities. In plaats van alleen te focussen op Kerstmis, kan de elf bijvoorbeeld ook verkleed worden voor andere feestdagen zoals Hanukkah of Día de los Muertos. Dit kan helpen om de horizon van kinderen te verbreden en hen te leren over diversiteit en inclusie.

Regels voor het verplaatsen van de elf

Nu je bekend bent met de basisprincipes van de ‘Elf on the Shelf’, is het tijd om te leren hoe je hem op de juiste manier kunt verplaatsen. Hier zijn enkele regels die je moet volgen om ervoor te zorgen dat de magie van de elf behouden blijft:

  1. Verplaats de elf elke nacht terwijl de kinderen slapen. Dit zorgt ervoor dat ze elke ochtend verrast worden door zijn nieuwe locatie.
  2. Zorg ervoor dat de elf altijd binnen het zicht van de kinderen staat. Hij mag niet op een plek staan waar ze hem niet kunnen zien, anders zal de magie verdwijnen.
  3. Gebruik creativiteit bij het verplaatsen van de elf. Je kunt hem bijvoorbeeld laten zitten op een boekenplank met een boek in zijn handen, of hem laten hangen aan een kerstkrans.
  4. Laat de kinderen niet aan de elf komen. Volgens de traditie verliest de elf zijn magische krachten als hij wordt aangeraakt door kinderen. Als dit gebeurt, kun je een briefje achterlaten van de elf waarin staat dat hij een dagje rust nodig heeft om zijn krachten terug te krijgen.
  5. Vergeet niet om de elf op Kerstavond mee te nemen naar de Noordpool. Dit is het einde van zijn missie en hij zal volgend jaar terugkeren.

Leuke ideeën voor de elf op de plank

Nu je weet hoe je de elf op de juiste manier kunt verplaatsen, is het tijd om creatief te worden! Hier zijn enkele leuke ideeën om je op weg te helpen:

Elf in de keuken

Laat de elf een klein ontbijtje maken voor de kinderen, met mini-pannenkoekjes en fruit. Of laat hem een briefje achterlaten waarin staat dat hij een koekjesbakwedstrijd heeft georganiseerd en dat de kinderen moeten raden welke koekjes hij heeft gemaakt.

Elf als kunstenaar

Geef de elf een klein schilderij of tekening om aan de muur te hangen. Of laat hem een portret maken van de kinderen terwijl ze slapen.

Elf als superheld

Laat de elf zich verkleden als superheld en maak een kleine cape en masker voor hem. Hij kan ook een briefje achterlaten waarin staat dat hij de kinderen nodig heeft om hem te helpen de wereld te redden van slechteriken.

Elf als muzikant

Laat de elf een klein concert geven met speelgoedinstrumenten. Of laat hem een briefje achterlaten waarin staat dat hij een talentenjacht organiseert en dat de kinderen hun beste act moeten laten zien.

Elf als sporter

Laat de elf een klein sportevenement organiseren met speelgoedfiguren als toeschouwers. Of laat hem een briefje achterlaten waarin staat dat hij een wedstrijd heeft georganiseerd en dat de kinderen moeten raden welke sport hij gaat beoefenen.

Ga naar de inhoud