Search
menu
Search

De milieuvriendelijk en betaalbare LPG-auto’s als alternatief voor benzine en diesel

De milieuvriendelijk en betaalbare LPG-auto's als alternatief voor benzine en diesel
Beeld: via canva.com

De milieuvriendelijk en betaalbare LPG-auto’s als alternatief voor benzine en diesel

De afgelopen jaren is er een opvallende stijging te zien in het aantal auto’s dat rijdt op LPG in Spanje. Dit komt voornamelijk door de lage prijs van deze brandstof en de lagere uitstoot in vergelijking met benzine en diesel. Hoewel elektrische auto’s nog steeds populairder zijn, is de verkoop van LPG-auto’s in 2023 bijna verdubbeld vergeleken met het voorgaande jaar.

In Spanje zijn er momenteel ongeveer 97.594 auto’s die op LPG rijden. Dit aantal omvat alleen auto’s die direct als LPG zijn geregistreerd en niet de auto’s die zijn aangepast om op dit brandstof te kunnen rijden. Volgens de Spaanse Vereniging van Automobielfabrikanten en Vrachtwagens (Anfac) wordt verwacht dat dit aantal tegen het einde van 2023 zal stijgen naar 100.000. Deze toename is voornamelijk te danken aan de populariteit van LPG als een goedkoper en milieuvriendelijker alternatief voor benzine en diesel.

Een van de belangrijkste redenen waarom LPG-auto’s zo populair zijn geworden in Spanje, is vanwege de lage prijs van deze brandstof, want LPG is momenteel ongeveer 50% goedkoper dan benzine en diesel. Dit komt doordat LPG niet onderhevig is aan accijnzen en belastingen zoals andere brandstoffen. Bovendien verbruiken auto’s die op LPG rijden minder brandstof dan benzine- of dieselauto’s, wat resulteert in lagere kosten voor de eigenaar.

Naast de lage prijs heeft LPG ook een lagere uitstoot in vergelijking met benzine en diesel. Volgens Anfac stoten LPG-auto’s 15% minder CO₂ uit en produceren ze geen fijnstof. Dit maakt LPG een aantrekkelijke optie voor mensen die zich zorgen maken over het milieu en hun ecologische voetafdruk willen verkleinen.

Een andere factor die bijdraagt ​​aan de groei van LPG-auto’s in Spanje is het toenemende aantal conversies van benzine- en dieselauto’s naar LPG. Dit houdt in dat bestaande auto’s worden aangepast om op LPG te kunnen rijden. Volgens Anfac zijn er momenteel ongeveer 400.000 auto’s in Spanje die zijn aangepast voor LPG-gebruik. Dit aantal zal naar verwachting blijven stijgen naarmate meer mensen de voordelen van LPG ontdekken.

De verkoop van nieuwe LPG-auto’s is ook gestegen in Spanje. Volgens Anfac zijn er tussen januari en oktober 2023 in totaal 22.305 LPG-auto’s verkocht, een stijging van 75% vergeleken met dezelfde periode in 2022. Hoewel dit een aanzienlijke toename is, blijft het aantal LPG-auto’s dat wordt verkocht nog steeds achter bij andere brandstoffen.

Aantal LPG-auto’s lager dan elektrische auto’s

Hoewel de verkoop van LPG-auto’s in Spanje is gestegen, blijft het aantal nog steeds achter bij elektrische auto’s. In 2023 werden er in totaal 48.481 elektrische auto’s verkocht, wat meer dan het dubbele is van het aantal LPG-auto’s. Dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van elektrische auto’s als een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele brandstoffen.

Benzine en diesel blijven populairder

Ondanks de stijgende verkoop van LPG-auto’s, blijven benzine- en dieselauto’s nog steeds de populairste keuze in Spanje. In 2023 werden er in totaal 329.885 benzineauto’s en 101.409 dieselauto’s verkocht. Dit kan worden verklaard door het feit dat veel mensen nog steeds terughoudend zijn om over te stappen op alternatieve brandstoffen en de voorkeur geven aan de bekende opties.

Ga naar de inhoud