skip to Main Content
Spanje is nog steeds een “full democracy” volgens The Economist
123rf

Spanje is nog steeds een “full democracy” volgens The Economist

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Afgelopen 6 december werd het 40-jarig bestaan van de Spaanse grondwet gevierd, een Carta Magna die de weg naar de huidige moderne democratie vrij heeft gemaakt. Het Amerikaanse magazine The Economist maakt elk jaar een lijst bekend die de Democracy Index genoemd wordt waar Spanje voor 2018 op een 19e plaats staat.

De democratie-index is een ranglijst van landen samengesteld door de Economist Intelligence Unit, onderdeel van The Economist Group, het bedrijf dat onder meer het weekblad The Economist uitgeeft. De lijst is een weergave van het democratisch gehalte van bijna alle landen op de wereld, te weten 165 landen in de 2018 editie.

De democratie-index van The Economist wordt gevonden door per land deskundigen voor vijf categorieën twaalf vragen te laten beantwoorden met steeds drie keuzemogelijkheden en scores.

De categorieën zijn verkiezingen en pluralisme, functioneren regering, politieke deelname, politieke cultuur en burgerlijke vrijheden. Men vindt de eindscore door de vijf deelscores voor de categorieën om te rekenen naar een schaal van 0 tot 10 en het gemiddelde te nemen. De index ontstaat door de landen op eindscore te sorteren.

2018

De eerste 20 landen op de lijst worden gezien als “full democracy” ofwel volledige democratie. Bovenaan de lijst staat traditiegetrouw (1) Noorwegen met een score van 9,87 gevolgd door (2) IJsland (9,58), (3) Zweden (9,39), (4) Nieuw Zeeland (9,26), (5) Denemarken (9,22), (6) Ierland en (7) Canada (9,15), (8) Australië (9,09), (9) Finland en (10) Zwitserland (9,03) en net niet in de top tien op (11) Nederland (8,89).

Spanje bevindt zich dit jaar nog net binnen de top 20 van volledig democratische landen op de 19e plaats met een score van 8,08, net onder Uruguay op de 18e plaats en Zuid Korea op de 20e plaats.

België is al jaren terug te vinden in de zogenaamde “flawed democracy” ofwel onvolledige democratie landen. In 2018 haalde België 7,78 punten wat goed is voor een 32e plaats van de 165 landen die op de democratie-index te vinden zijn.

Als er gekeken wordt naar slechts de landen die deel uitmaken van de G-20 dan staat Spanje op een vijfde plaats achter Canada, Australië, Duitsland en Groot Brittannië.

Over het algemeen doet Spanje het wat betreft de democratie beter dan landen zoals de Verenigde Staten (21), Italië (21) en buurlanden Portugal (26) en Frankrijk (29).

De politieke situatie in Spanje is met de regeringswijziging na een motie van wantrouwen en uiteraard de politieke problemen en spanningen wat betreft de autonome deelstaat Catalonië de laatste anderhalf jaar zeer rumoerig geweest. Maar blijkbaar heeft dit geen effect gehad op de democratie-index aangezien Spanje voor het derde jaar op rij op de 19e plaats te vinden is als volledige democratie.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 29 reacties
 1. “The Economist Intelligence Unit (EIU) is a British business within the Economist Group providing forecasting and advisory services through research and analysis.” Dit is dus niet een officiële instelling maar een bedrijf.
  Wel daar had ik nu wel wat meer van verwacht van een Brits “bedrijf”.

 2. The Economist klets wel vaker uit zijn nek en nu dus ook, zoals Spanje nu loopt heb je over 10 jaar gewoon weer een dictator aan de macht want iedereen is helemaal g**l van macht en onderdrukking vooral het extreem rechtse pulp.

  1. Sjonge wat een suffe reactie.
   Vooral extreem rechts is geil op de macht?
   Vraagje, wie is er dankzij een handigheidje nu premier van Spanje??
   Juist, Sanchez, die is toch echt van de PSOE heh!
   Over 10 jaar weer een dictator, man man man, echt zo onnozele opmerking hoor je zelden.

   1. Als er iemand wel machtsgeil is, dan is het Sánchez wel. Ik ben zeer benieuwd hoever hij zal gaan met het paaien van de Catalanen en Basken om zijn linkse begroting er door te drukken. Met uiteraard weer echte ouderwetse socialistische onhebbelijkheden als forse verhoging van de inkomstenbelasting .

   2. Wat Sanchez deed had veel eerder moeten gebeuren maar helaas kon de PP bijna onherstelbare schade aanrichten. Rechts en extreem rechts zijn enkel maar op macht en geld uit en veroorzaken zware armoede onder de bevolking. Het land is van de burgers dus moet je goed voor deze burgers zijn en ze niet gericht leegzuigen. Er komt steeds meer rechts en er zal ook steeds meer opstand komen en over een aantal jaar is vrijal alles in een vette chaos veranderd en dat hebben we dan allemaal te danken aan de rechtse onmenselijke boevenbende.

    1. Ik ruik hier een aan het communisme grenzende gedachte??
     CUP-achtige reactie?
     Weer iemand die vergeet dat de PSOE Spanje aan de rand van de afgrond bracht, een bankroet dichtbij was en de hele banken sector bijna kapot ging dankzij een Sinterklaas mentaliteit van de Socialisten….wie moest toen tegen wil en dank en onder grote EU druk de ellende oplossen???
     Geef AUB daar eens antwoord op.
     Aangezien er in veel landen weinig meer van het Socialisme over is, moet je toch eens nadenken of je gedachten wel kloppen beste Anoniem.
     Kijk naar mijn regio, de bevolking was de PSOE kennelijk zat aan het worden.
     En niet omdat ze het zo geweldig hebben gedaan of wel?
     Geil zijn op macht, is helaas iets dat bij alle partijen om de hoek komt kijken, zelfs Paul Kerk van Podemos heeft er een handje van.

 3. België staat laag omdat daar relatief weinig mensen lid zijn van een politieke partij. In Spanje, dankzij werkloosheid en corruptie, loont het voor velen om lid te zijn van een partij. Hoe corrupter een land, des te meer mensen van een partij lid zullen zijn.

  En het stemrecht wordt in Spanje meer gewaardeerd dan in België, omdat het daar een PLICHT is waar velen graag van af zouden willen.

  Men stelt in het onderzoek verkeerde vragen en trekt verkeerde conclusies. “Dus” is Spanje “democratischer” dan België.

 4. Dit is zeker niet representatief: België op 32??? Wie hebben ze daarvoor aangeduid? Mensen uit Vlaams Belang? Of uit de NV-A?
  Sorry hoor maar dit is gewoon om ermee te lachen

 5. “…De democratie-index van The Economist wordt gevonden door per land deskundigen voor vijf categorieën twaalf vragen te laten beantwoorden met steeds drie keuzemogelijkheden en scores…”
  Hierbij rijst natuurlijk de vraag: wat wil men met dit onderzoek bewijzen en wat verstaat men onder ‘deskundigen’ ?
  Niemand kan ontkennen dat o.m. de beperking van de vrije meningsuiting door de Muilkorfwet, de gepolitiseerde rechtspraak, het repressieve politiegeweld, het langdurig ‘in voorhechtenis houden’ van politieke tegenstanders, enz… , niet thuishoren in een ‘full democracy’ en dan ook in geen enkel ander Europees land terug te vinden zijn. De gunstige beoordeling van Spanje tov van échte democratieën zoals bv. Frankrijk, Italië,België,… wijst er dan ook op dat deze resultaten, zoals altijd bij dergelijke onderzoeken, met de nodige nuances moeten worden geïnterpreteerd. Enige intelligentie is daarbij natuurlijk onontbeerlijk.

  1. repressief politiegeweld???Politieke tegenstanders in voorhechtenis????gepolitiseerde rechtspraak??? Hier ontbeert Anoniem inderdaad enige intelligentie….

   1. Ach je hoeft ook geen slimmerik te zijn om uit te vinden wie dat stukje onzin geschreven heeft hoor hjs….Sommige mensen kunnen het kennelijk slecht hebben dat hun eigen thuisland slechts op plek 32 te vinden is.

    1. Misschien heb je wel gelijk en ben ik jouw infantiele ‘honingzoete’ gelul zo beu dat ik liever als anoniem reageer.

     1. Martin, ik zal je vraag aan mij, beantwoorden, maar eerst dit:
      Tja, Martin, als je de reacties van figuren als Miel ziet en dat is dan een Vlaming, begint de lijst ineens een heel stuk helderder te worden. Als mensen op die manier met elkaar omgaan daar, dan snap ik die plek ineens een stuk beter.
      Zoals ik al vaker heb gezegd, wil je de wereld verbeteren, begin dan bij jezelf. Daarmee bedoel ik dit:
      Zo lang we mensen hebben die op deze site keer op keer Spanje maar komen afzeiken en de grond in komen trappen, terwijl ze er wel zelf zijn gaan wonen, dan is het onbegonnen werk om naar andere landen te kijken.
      Ik zou dat soort mensen eens adviseren eerst de ellende en troep in hun eigen vaderland op te gaan ruimen alvorens ze te keer gaan tegen en over Spanje. Kennelijk is daar nog ruimte voor verbetering??

      Dat is geen antwoord op je vraag. Geloof ik in deze lijst?
      In veel onderzoeken nemen de onderzoekers bepaalde criteria aan en toetsen die criteria bij mensen die zij zelf benaderen. Daar krijg je natuurlijk nooit een 100% correct beeld bij, dat is helaas bij zoveel onderzoeken zo.
      De Belgen scoren kennelijk laag op ¨Political participation¨ en op ¨Political culture¨op de andere vlakken, die in mijn ogen belangrijker zijn, scoren ze zeer goed, dus terecht op plek 32?? Neen, zo bekeken niet.
      Als je die 2 criteria eruit haalt staan ze denk ik bij de top 10-top 15….dat zou meer recht doen aan de status van het land zoals ik vermoed dat mensen het land zien. Dat is even los gezien van een aantal behoorlijk zieke figuren die er vandaan komen of nog wonen, die zich hier altijd alleen maar negatief profileren.

     2. @Juan74. Prima, in deze laatste reactie vind ik al geen kinderachtige opmerkingen meer over honing en ander zoetigheden. Dat is al positief. Als je nu ook nog je agressiviteit een beetje intoomt en iets meer over het onderwerp dan over personen schrijft komt het misschien toch nog goed met je. Alhoewel,…

 6. Ok ok, ik moet het wel doen….vanwege alle mensen uit een bepaald land die nog altijd commentaar hebben op de democratie hier in Spanje
  Daar komt ie dan:
  Lees ik dat nu goed? Staat Spanje boven de Belgen? Enne, niet 1 plaatsje hoger, maar gewoon meer dan 10 plaatsen hoger? Sjonge, wellicht dat nu een aantal mensen voor eens en altijd hun mondje even kunnen houden over dit onderwerp?
  Al is de wens de vader van de gedachte vrees ik.

  1. En Nederland een volledige democratie? Een land zonder gekozen staatshoofd, zonder gekozen commissaris van de koning, een land zonder gekozen burgemeester, een land waar de regering zijn reet afveegt met referenda, een land dat wetten verandert zonder dat deze in een verkiezing zijn voorgelegd aan de kiezer ( wet Hillen, afschaffen dividendbelasting)??? Dat noemen ze een volledige democratie??
   Dan zou ik wel eens uitgelegd willen hebben wat hun definitie van democratie is.

    1. Zeker, maar Spanje staat dan ook lager dan NL. De positie van Nederland slaat helemaal nergens op. Behalve dat je 1 keer per 4 jaar naar de stembus mag is er nauwelijks democratie. Dit is onder het kabinet Rutte alleen maar erger geworden .

   1. Er zitten nog weeffouten in de grondwet . De manier waarop Sanchez premier is geworden gaat natuurlijk nergens over. En zo zullen er nog wel andere voorbeelden zijn. Dat is inderdaad een lerende democratie. Maar dat geldt ook voor Nederland , waar ontzettend veel macht niet gekozen is, maar benoemd, of- heel erg- door de wieg bepaald wordt.

  2. Natuurlijk is België ook geen voorbeeld van democratie: de francofonie koloniseert Vlaanderen.
   Ik heb evenwel ernstige vragen bij de methode die hier gehanteerd werd.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken