Kerk in Spanje wil 2 tot 3 jaar huwelijkscursus voor stelletjes

Kerk in Spanje wil 2 of 3 jaar huwelijkscursus stelletjes
Beeld: Freepik

Kerk in Spanje wil 2 tot 3 jaar huwelijkscursus voor stelletjes

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de Kerk in Spanje ligt moeten stelletjes die willen trouwen in Spanje niet de huidige 20 uur durende huwelijkscursus maar een cursus van 2 tot 3 jaar volgen. Deze cursus vóór het trouwen is niet verplicht maar de rooms-katholieke bisschoppen van Spanje zien het wel als een betere voorbereiding op het huwelijk waardoor er wellicht minder scheidingen zullen zijn in de toekomst.

De ‘Conferencia Episcopal’ in Spanje stelt voor dat stelletjes die willen trouwen een huwelijkscursus ter voorbereiding volgen van tenminste 2 tot 3 jaar. Op dit moment is slechts een cursus of ‘cursillos prematrimoniales’ nodig van 20 uur maar dat is volgens de Kerk veel te weinig.

Volgens de bisschoppen eindigt 40% van de huwelijken in Spanje na 5 jaar in een scheiding terwijl dat percentage 60% is na een huwelijk van 15 jaar. 

De bisschoppen vinden het raar dat om een priester te worden men tenminste 7 jaar een opleiding in een séminaire nodig heeft terwijl als men echtgenoot, echtgenote, vader en moeder wilt worden men slechts 20 uur een huwelijkscursus ter voorbereiding hoeft te volgen.

De definitieve jaarcijfers over 2019 wat betreft huwelijken in Spanje zijn nog niet bekend gemaakt door het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) maar gedurende het eerste halfjaar van 2019 waren er minder huwelijken dan dezelfde periode het jaar daarvoor. Het aantal ‘matrimonios’ daalde met 1,2% naar 71.980 huwelijken. Gedurende heel 2018 vonden er 167.613 huwelijken plaats.

Ga naar de inhoud