Hoe kom je in Spanje aan een 65-plus pas of certificaat

Hoe kom je in Spanje aan een 65-plus pas of certificaat
Beeld: Freepik

Hoe kom je in Spanje aan een 65-plus pas of certificaat

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje vergrijst net zoals Nederland en België en ook in Spanje hebben de ouderen speciale aanbiedingen en kortingen. In Spanje gaat het in de meeste gevallen om zestigplussers in plaats van vijfenzestigplussers maar dat hangt helemaal af van de instanties die de kortingen verlenen. Maar heeft Spanje een 65-plus-pas?

Net zoals in andere landen bestaat er niet een fysieke 65-plus pas als een kaartje of iets dergelijks maar het is wel mogelijk om in Spanje een speciaal 65-plus certificaat aan te vragen. 

Het gaat om een ‘certificado oficial’ van de Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS). Dit is niet zo zeer een certificaat of pasje maar een ontvangstbewijs wat gebruikt kan worden om aan te tonen dat je 65 jaar of ouder bent en dus recht hebt op kortingen op veel plaatsen.

De vraag is alleen of dit ‘resguardo’ of ‘certificado official’ wel noodzakelijk is. Want als je ergens aangeeft “Soy jubilado” of “Tengo más de sesenticinco años” en daarbij een ID-kaart laat zien met daarop de leeftijd, dan krijg je al korting.

De Spaanse ‘jubilados’ en ‘pensionistas’ hebben een ID-kaart (Documento Nacional de Identidad of DNI) om te bewijzen dat ze 65 jaar of ouder zijn en daar kan om gevraagd worden.

In de meeste gevallen kunnen 65-plussers ongeacht de nationaliteit in Spanje korting krijgen maar in sommige gevallen zoals bij officiële instanties geldt een eis dat je als inwoners staat ingeschreven bij een Spaanse gemeente (empadronamiento).

Aanvragen ‘tarjeta’

Wil je als 65-plusser en als inwoner van Spanje toch een ‘resguardo’ of ‘certificado official’ wil aanvragen , dan kan dat persoonlijk in een van de kantoren van de Seguridad Social gebeuren of via internet. In dat laatste geval moet je echter wel beschikken over een Cl@ve om jezelf officieel te registreren.

Om de ‘tarjeta’ persoonlijk aan te vragen moet je:

  • Gaan naar een van de kantoren van de Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS). Zoek HIER naar de dichtstbijzijnde.
  • Meenemen: NIE (Número de identidad de extranjero)
  • Meenemen: je ID-kaart of paspoort (Nederlands of Belgisch)
  • Meenemen: bewijs van ‘empadronamiento’ ofwel het bewijs dat je bij een gemeente staat ingeschreven.
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.